Pokračovanie článku: Recept na najlepšiu domácu vegetu bez soli a konzervantov, plus praktické rady na sušenie zeleniny

Skladovanie po vysušení

Aby sušená zelenina dlho vydržala bez straty kvality, treba ju správne uskladniť. Ak nemáte v byte či dome problém s vlhkosťou, pokojne využite husto tkané plátenné vrecúška. V nich zeleninu odložte v suchu, tme a chlade (teplota s uskladnenými produktmi by nemala byť nad 15 °C). V opačnom prípade sú lepšie sklenené nádoby so šraubovacími uzávermi, do ktorých, ale, vkladajte až vychladnutú zeleninu. Obsah pravidelne kontrolujte, aby ste mali istotu, že nevlhne, inak hrozí vytvorenie plesní.

kapusta, postrek Čítajte viac Zbavte sa vošiek bez chémie nielen na kapuste: 8 ľudových metód vám ušetrí nervy aj peniaze

Sušená kapusta? Vyskúšajte a budete prekvapení, ako super chutí

Ako prípravu na sušenie treba hlávku kapusty rozobrať na jednotlivé listy a tie dôkladne umyť. Potom vyrežte hrubú žilnatinu (rebrá) listov a zvyšok nakrájajte na asi centimeter široké pásiky. Blanšírujte v pare 2 až 3 minúty. Takto pripravené prúžky kapusty sa snažte rozložiť na pláta sušičky alebo sitá v čo najtenšej vrstve. Sušte pri teplote 50 °C asi 4 až 5 hodín. Pravidelne ich kontrolujte, pričom dobre usušené sa musia drobiť. Takúto sušenú kapustu môžete použiť do polievok, alebo ak ozdobu varených pokrmov.

Sušením sa v zelenine koncentrujú prírodné... Foto: SHUTTERSTOCK
sušenie, zelenina Sušením sa v zelenine koncentrujú prírodné cukry, takže bude sladšia s výraznejšou chuťou.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #sušenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december