Skladovanie po vysušení
Aby sušená zelenina dlho vydržala bez straty kvality, treba ju správne uskladniť. Ak nemáte v byte či dome problém s vlhkosťou, pokojne využite husto tkané plátenné vrecúška. V nich zeleninu odložte v suchu, tme a chlade (teplota s uskladnenými produktmi by nemala byť nad 15 °C). V opačnom prípade sú lepšie sklenené nádoby so šraubovacími uzávermi, do ktorých, ale, vkladajte až vychladnutú zeleninu. Obsah pravidelne kontrolujte, aby ste mali istotu, že nevlhne, inak hrozí vytvorenie plesní.
Čítajte viac Zbavte sa vošiek bez chémie nielen na kapuste: 8 ľudových metód vám ušetrí nervy aj peniazeSušená kapusta? Vyskúšajte a budete prekvapení, ako super chutí
Ako prípravu na sušenie treba hlávku kapusty rozobrať na jednotlivé listy a tie dôkladne umyť. Potom vyrežte hrubú žilnatinu (rebrá) listov a zvyšok nakrájajte na asi centimeter široké pásiky. Blanšírujte v pare 2 až 3 minúty. Takto pripravené prúžky kapusty sa snažte rozložiť na pláta sušičky alebo sitá v čo najtenšej vrstve. Sušte pri teplote 50 °C asi 4 až 5 hodín. Pravidelne ich kontrolujte, pričom dobre usušené sa musia drobiť. Takúto sušenú kapustu môžete použiť do polievok, alebo ak ozdobu varených pokrmov.