Pokračovanie článku: Recept na najlepšiu domácu vegetu bez soli a konzervantov, plus praktické rady na sušenie zeleniny

Treba zeleninu blanšírovať?

Áno, niektoré druhy zeleniny (mrkva, hrach, kapusta, tekvica, brokolica, zeler), je pred sušením, rovnako, ako keď ich dávate do mrazničky vhodné blanšírovať. Minimalizuje tak riziko výskytu nežiaducich mikroorganizmov, no tiež dôjde k lepšiemu zachovaniu farby a urýchli sa aj proces sušenia, lebo na povrchu sa vytvoria voľným okom neviditeľné póry. Blanšíruje sa tak, že zeleninu upravenú na sušenie dáte do hrnca s vriacou vodou a následne rýchlo schladíte v mise s vodou a ľadom. Po chvíľke scedíte, necháte odkvapkať a dáte sušiť. Jednotlivé časy blanšírovania sa líšia podľa druhu. Napríklad mrkva by sa mala blanšírovať 3,5 minúty, hrach dve, tekvica minútu, brokolica dve až tri.

Zelenina Úprava pred sušením Blanšírovanie Odporúčený čas sušenia (hodiny) Použitie
Mrkva, petržlen, paštrnák Nakrájať na kolieska alebo plátky 3,5 minúty 8 až 10 Polievky, omáčky, zdravé čipsy
Petržlen vňaťový Nechať v celku Nevyžaduje 3 až 4 Polievky, šaláty, prizdobenie jedál
Zeler, cvikla Nakrájať na polcentimetrové plátky Zeler 0,5 až 2 minúty, cviklu v celku predvariť 25 až 30 minút 6 až 8 Šaláty, polievky, nátierky, zdravé čipsy
Karfiol, Rozdeliť na menšie ružičky (do jedného centimetra) namočiť do slanej vody 2 až 3 minúty vo vode s octom (na 1 liter vody 1 čajová lyžička octu) 8 až 10 Zdravé čipsy
Brokolica Rozdeliť na menšie ružičky (do jedného centimetra) 2 až 3 minúty 8 až 10 Zdravé čipsy
Cibuľa Nakrájať na polcentimetrové plátky a kvôli výraznej aróme sušiť samostatne Nevyžaduje 6 až 10 Polievky, šaláty, prizdobenie jedál
Paprika Nakrájať na 5 mm prúžky Nevyžaduje 8 až 10 Polievky, omáčky, ragú
Čili papričky Plody s tenkou stenou sušiť v celku. Mäsité prekrojiť na polovicu alebo štvrtiny. Nevyžadujú 8 až 9 Pomlieť na čili prášok, v celku do pokrmov
Pór Nakrájať na kolieska Nevyžaduje 6 až 8 Polievky, omáčky
Kapusta, kel kučeravý Nakrájať na prúžky alebo listy natrhať na menšie kúsky V pare 2 až 3 minúty 4 až 8 Podrvené na prášok do nátierok, polievok, omáčok, listy kelu ako čipsy, prizdobenie jedál
Pri blanšírovaní treba dať zeleninu do vriacej... Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, blanšírovanie Pri blanšírovaní treba dať zeleninu do vriacej vody a potom ju prudko schladiť.
rajčiny, recept, omáčka Čítajte viac Super rýchle tipy na spracovanie rajčín do zásoby: Pečené bez litrov oleja alebo zavárané bez prenikavej chuti octu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sušenie #sušenie cibule #sušenie zeleniny #spracovanie zeleniny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december