Treba zeleninu blanšírovať?
Áno, niektoré druhy zeleniny (mrkva, hrach, kapusta, tekvica, brokolica, zeler), je pred sušením, rovnako, ako keď ich dávate do mrazničky vhodné blanšírovať. Minimalizuje tak riziko výskytu nežiaducich mikroorganizmov, no tiež dôjde k lepšiemu zachovaniu farby a urýchli sa aj proces sušenia, lebo na povrchu sa vytvoria voľným okom neviditeľné póry. Blanšíruje sa tak, že zeleninu upravenú na sušenie dáte do hrnca s vriacou vodou a následne rýchlo schladíte v mise s vodou a ľadom. Po chvíľke scedíte, necháte odkvapkať a dáte sušiť. Jednotlivé časy blanšírovania sa líšia podľa druhu. Napríklad mrkva by sa mala blanšírovať 3,5 minúty, hrach dve, tekvica minútu, brokolica dve až tri.
Zelenina | Úprava pred sušením | Blanšírovanie | Odporúčený čas sušenia (hodiny) | Použitie |
---|---|---|---|---|
Mrkva, petržlen, paštrnák | Nakrájať na kolieska alebo plátky | 3,5 minúty | 8 až 10 | Polievky, omáčky, zdravé čipsy |
Petržlen vňaťový | Nechať v celku | Nevyžaduje | 3 až 4 | Polievky, šaláty, prizdobenie jedál |
Zeler, cvikla | Nakrájať na polcentimetrové plátky | Zeler 0,5 až 2 minúty, cviklu v celku predvariť 25 až 30 minút | 6 až 8 | Šaláty, polievky, nátierky, zdravé čipsy |
Karfiol, | Rozdeliť na menšie ružičky (do jedného centimetra) namočiť do slanej vody | 2 až 3 minúty vo vode s octom (na 1 liter vody 1 čajová lyžička octu) | 8 až 10 | Zdravé čipsy |
Brokolica | Rozdeliť na menšie ružičky (do jedného centimetra) | 2 až 3 minúty | 8 až 10 | Zdravé čipsy |
Cibuľa | Nakrájať na polcentimetrové plátky a kvôli výraznej aróme sušiť samostatne | Nevyžaduje | 6 až 10 | Polievky, šaláty, prizdobenie jedál |
Paprika | Nakrájať na 5 mm prúžky | Nevyžaduje | 8 až 10 | Polievky, omáčky, ragú |
Čili papričky | Plody s tenkou stenou sušiť v celku. Mäsité prekrojiť na polovicu alebo štvrtiny. | Nevyžadujú | 8 až 9 | Pomlieť na čili prášok, v celku do pokrmov |
Pór | Nakrájať na kolieska | Nevyžaduje | 6 až 8 | Polievky, omáčky |
Kapusta, kel kučeravý | Nakrájať na prúžky alebo listy natrhať na menšie kúsky | V pare 2 až 3 minúty | 4 až 8 | Podrvené na prášok do nátierok, polievok, omáčok, listy kelu ako čipsy, prizdobenie jedál |