Fio bankaFio banka

Pokračovanie článku: Recept na najlepšiu domácu vegetu bez soli a konzervantov, plus praktické rady na sušenie zeleniny

Zdravá domáca vegeta: Vyskúšajte a inú už nikdy pri varení nepoužijete

Namiešať si ju môžete podľa svojich chuťových preferencií. Dôležité je, že obsahuje žiadne chemické konzervanty. Navyše sa dá pripraviť aj bez soli. Takýto je základný recept, no to, čo do neho pridáte alebo čo z neho uberiete, je len na vás.

Potrebujete: hrsť vňate ligurčeka • hrsť vňate petržlenu • hrsť vňate zeleru • 1 kg mrkvy • 500 g petržlenu • 1 pór • 1 paštrnák • 1 kaleráb • kúsok zeleru • 2 červené papriky • 3 až 4 strúčiky cesnaku • 2 cibule • kurkumu • soľ

Zeleninu nasekajte nadrobno, ideálne pomocou elektrického sekáčika. Každý druh je dobré, sušiť samostatne, pretože to trvá rôzne dlhý čas. Vňate sekať nemusíte, usušte ich v celku – ľahko sa podrvia. Po dôkladnom usušení všetko spolu zmiešajte, pridajte trochu kurkumy pre peknú farbu, a ak chcete tak aj soľ. Všeobecné odporúčanie pri príprave domácej vegety znie: koľko gramov suchej zmesi zeleniny máte, toľko gramov soli do nej primiešajte. Skladujte v sklenených pohároch s dobrým uzatváraním, aby vegeta nenavlhla.

Náš tip: Ak do vegety pridávate soľ, na... Foto: SHUTTERSTOCK
vegeta, domáca vegeta, sušenie, zelenina Náš tip: Ak do vegety pridávate soľ, na zvýraznenie chuti primiešajte aj práškový cukor. Ideálne toľko gramov, koľko je 10 percent hmotnosti výslednej zmesi suchej zeleniny so soľou.
ligurček Čítajte viac Obľúbená maggi bylinka v sebe skrýva 11 skvelých benefitov, no v dvoch prípadoch je naozaj nebezpečná

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #sušenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december