Zdravá domáca vegeta: Vyskúšajte a inú už nikdy pri varení nepoužijete
Namiešať si ju môžete podľa svojich chuťových preferencií. Dôležité je, že obsahuje žiadne chemické konzervanty. Navyše sa dá pripraviť aj bez soli. Takýto je základný recept, no to, čo do neho pridáte alebo čo z neho uberiete, je len na vás.
Potrebujete: hrsť vňate ligurčeka • hrsť vňate petržlenu • hrsť vňate zeleru • 1 kg mrkvy • 500 g petržlenu • 1 pór • 1 paštrnák • 1 kaleráb • kúsok zeleru • 2 červené papriky • 3 až 4 strúčiky cesnaku • 2 cibule • kurkumu • soľ
Zeleninu nasekajte nadrobno, ideálne pomocou elektrického sekáčika. Každý druh je dobré, sušiť samostatne, pretože to trvá rôzne dlhý čas. Vňate sekať nemusíte, usušte ich v celku – ľahko sa podrvia. Po dôkladnom usušení všetko spolu zmiešajte, pridajte trochu kurkumy pre peknú farbu, a ak chcete tak aj soľ. Všeobecné odporúčanie pri príprave domácej vegety znie: koľko gramov suchej zmesi zeleniny máte, toľko gramov soli do nej primiešajte. Skladujte v sklenených pohároch s dobrým uzatváraním, aby vegeta nenavlhla.