Nadzemné časti, teda listy či celé vňate, ktoré sa využívajú ako koreniny, bujne rastú a pravidelný zber ich v neustálom dorastaní podporuje. Už teraz však treba myslieť na zimné mesiace, keď nebudú k dispozícii nielen jednoročné, ale ani trváce druhy a bylinkovú arómu leta si správnym spôsobom uchovať do zásoby.
Predchádza tomu šetrný zber
Najlepší je teplý slnečný deň, keď sa v rastlinách koncentruje najviac aromatických látok, a rastová fáza pred kvitnutím (výnimkou sú tie druhy, pri ktorých sa zberá práve kvitnúca vňať).
Mraznička verzus sušička
Pri rozhodovaní sa, ktoré druhy byliniek sú vhodné skôr na mrazenie, a ktorým, naopak, viac prospeje sušička, treba vychádzať zo svojich preferencií a z toho, na aký účel si rastliny uchovávate do zásoby. Prakticky nie sú dostupné špeciálne vedecké štúdie, ktoré by vyslovene pojednávali o (ne)vhodnosti mrazenia konkrétnych druhov byliniek, no väčšinou sa mrazia kuchynské, teda najviac využívané pri varení. Určite totiž hneď pocítite rozdiel, napríklad medzi bazalkou sušenou a mrazenou, ktorá si zachová oveľa viac chuti, arómy a hlavne krásnu sviežo zelenú farbu. Preto ak máte tú možnosť a miesto v mrazničke, intenzívne voňajúce bylinky, vňate a druhy, ktorých listy sú dužinatejšie, si radšej do zásoby uchovajte mrazením.