Najlepší recept na domáce kvasáky: Kôrku z chleba netreba, no skúste pridať cesnak alebo čili. Oplatí sa aj zdravé pickles

Kedysi sa nakladali skôr prerastené uhorky, nepoužiteľné na klasické zavarenie v kyslo-sladkom náleve, dnes už skutoční milovníci tejto pochúťky uprednostňujú práve ideálnu nakladačkovú veľkosť.

29.07.2024 06:00
kvasené uhorky, kvasáky Foto:
debata

Tak či onak, dôležité je, aby mali uhorky použité na prípravu kvasákov približne rovnakú veľkosť. Receptov na ich prípravu nájdete mnoho, no my uprednostňujeme klasiku, takže žiadna kôrka chleba, múka ani kvasnice sa nepridávajú. Dôležité totiž je, aby fermentácia prebehla prirodzene, uhorky zostali chrumkavé, no zároveň boli správne prekvasené, bez povlaku a s typickou chuťou. V ideálnych podmienkach by mali kvasiť asi 5 dní, potom treba tento proces zastaviť.

Foto: SHUTTERSTOCK
kvasené uhorky, kvasáky

Z pochutín môžete, ale nemusíte pridať to, čo máte radi – cesnak (kvasený chutí ako oriešky), čili papričky, baranie rohy, chren –, no určite by nemal chýbať kôpor. Uložte ho na dno veľkého zaváraninového pohára a naň ukladajte poriadne vyumývané a nožom alebo ihlicou na špízy smerom do stredu prepichnuté uhorky. Zalejte ich vlažnou osolenou vodou (prevarenou) a nádobu postavte na teplejšie miesto.

bylinky Čítajte aj Nasušiť alebo zamraziť? Pri bylinkách o tom rozhodujú vaše preferencie. Toto sú praktické tipy, ako to spraviť čo najlepšie

Podľahnete kúzlu pickles?

Pickles je niečo ako moderné označenie pre krátko kvasenú zeleninu. Oceníte jednoduchosť prípravy a to, že takto spracovaná zelenina je nielen zdrojom množstva vitamínov, ale prispieva aj zdravému tráveniu.

Ako na to

Tradične sa zelenina na kvasenie postupne ukladala do menšieho kameninového súdka, ktorého steny sa občas vytierali postrúhaným cesnakom tak, ako sa zberala z hriadok. Paprika, fazuľové struky, zeler, petržlen, mrkva, kaleráb, karfiol, brokolica, cuketa, červená repa (cvikla), jabĺčková paprika ‘Alma’, baranie rohy, feferónky… Zaliala sa horúcim roztokom pripraveným z prevarenej vody, octu a soli, uzavrela, nechala prekvasiť a konzumovala, pričom celý proces prípravy mohol v závislosti od druhu zeleniny trvať 7 až 14 dní.

Foto: SHUTTERSTOCK
nakladaná zelenina, pickles

Pod označením pincles však nájdete skôr recepty na prípravu strúhanej kvasenej zeleniny. Je to hlavne preto, že ide o čo najrýchlejšie získanie zdravej pochúťky a čím sú kúsky menšie, tým rýchlejšie prekvasia. Zeleninu môžete kombinovať podľa svojej chuti. Po prekvasení ju preložte do menších zaváraninových pohárov tak, aby bola stála zaliata šťavou až povrch a dajte do chladničky, čím sa proces kvasenia zastaví. Takto vydrží chutná niekoľko mesiacov.

Foto: SHUTTERSTOCK
nakladaná zelenina, pickles
Pri nakladaní zeleniny počítajte s tým, že rôzne druhy od seba preberajú nielen chuť, ale aj farbu. Biely karfiol s červenou cviklou preto kombinovať neodporúčame.
Foto: SHUTTERSTOCK
nakladaná zelenina, pickles

Pohár alebo súdok?

Ak sa na internete budete kochať krásne vyzerajúcimi sklenými pohármi s dokonale naukladanou zeleninou upozorňujeme, že kvasiť by mala v tme, preto stavte skôr na malé kameninové súdky. Dnes sú dostupné v rôznych vyhotoveniach, aj s malým objemom už od 1 až 1,5 litra. Niektoré sú dokonca určené priamo na kvasenie zeleniny a ich súčasťou je aj potrebné príslušenstvo.

Vyskúšajte náš recept na rýchle nakladané reďkovky.

Video
žena, dochodkyňa, rajčiny, záhrada, leto, Čítajte aj 5 posledných júlových prác, ktoré ešte s prehľadom stihnete: Dôležité sú pre zdravie rastlín, aj dozrievanie úrody

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #recept #zaváranie #uhorky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december