Tak či onak, dôležité je, aby mali uhorky použité na prípravu kvasákov približne rovnakú veľkosť. Receptov na ich prípravu nájdete mnoho, no my uprednostňujeme klasiku, takže žiadna kôrka chleba, múka ani kvasnice sa nepridávajú. Dôležité totiž je, aby fermentácia prebehla prirodzene, uhorky zostali chrumkavé, no zároveň boli správne prekvasené, bez povlaku a s typickou chuťou. V ideálnych podmienkach by mali kvasiť asi 5 dní, potom treba tento proces zastaviť.

Z pochutín môžete, ale nemusíte pridať to, čo máte radi – cesnak (kvasený chutí ako oriešky), čili papričky, baranie rohy, chren –, no určite by nemal chýbať kôpor. Uložte ho na dno veľkého zaváraninového pohára a naň ukladajte poriadne vyumývané a nožom alebo ihlicou na špízy smerom do stredu prepichnuté uhorky. Zalejte ich vlažnou osolenou vodou (prevarenou) a nádobu postavte na teplejšie miesto.

Podľahnete kúzlu pickles?
Pickles je niečo ako moderné označenie pre krátko kvasenú zeleninu. Oceníte jednoduchosť prípravy a to, že takto spracovaná zelenina je nielen zdrojom množstva vitamínov, ale prispieva aj zdravému tráveniu.
Ako na to
Tradične sa zelenina na kvasenie postupne ukladala do menšieho kameninového súdka, ktorého steny sa občas vytierali postrúhaným cesnakom tak, ako sa zberala z hriadok. Paprika, fazuľové struky, zeler, petržlen, mrkva, kaleráb, karfiol, brokolica, cuketa, červená repa (cvikla), jabĺčková paprika ‘Alma’, baranie rohy, feferónky… Zaliala sa horúcim roztokom pripraveným z prevarenej vody, octu a soli, uzavrela, nechala prekvasiť a konzumovala, pričom celý proces prípravy mohol v závislosti od druhu zeleniny trvať 7 až 14 dní.

Pod označením pincles však nájdete skôr recepty na prípravu strúhanej kvasenej zeleniny. Je to hlavne preto, že ide o čo najrýchlejšie získanie zdravej pochúťky a čím sú kúsky menšie, tým rýchlejšie prekvasia. Zeleninu môžete kombinovať podľa svojej chuti. Po prekvasení ju preložte do menších zaváraninových pohárov tak, aby bola stála zaliata šťavou až povrch a dajte do chladničky, čím sa proces kvasenia zastaví. Takto vydrží chutná niekoľko mesiacov.

Pri nakladaní zeleniny počítajte s tým, že rôzne druhy od seba preberajú nielen chuť, ale aj farbu. Biely karfiol s červenou cviklou preto kombinovať neodporúčame.

Pohár alebo súdok?
Ak sa na internete budete kochať krásne vyzerajúcimi sklenými pohármi s dokonale naukladanou zeleninou upozorňujeme, že kvasiť by mala v tme, preto stavte skôr na malé kameninové súdky. Dnes sú dostupné v rôznych vyhotoveniach, aj s malým objemom už od 1 až 1,5 litra. Niektoré sú dokonca určené priamo na kvasenie zeleniny a ich súčasťou je aj potrebné príslušenstvo.
Vyskúšajte náš recept na rýchle nakladané reďkovky.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Rýchle nakladané reďkovky na Varecha.sk
