Záhradkári, zbystrite pozornosť! Domáce hrozienka bez éčok a škodlivín sú nový hit: Poradíme vám, ako túto lahôdku pripraviť

Vedeli ste, že sušené ovocie z komerčnej výroby treba umyť pod teplou vodou, lebo obsahuje sorban draselný (E202) či oxid siričitý (E220)? Najideálnejšie preto je, konzumovať doma vyrobené. Klasiku v podobe jabĺk alebo hrušiek isto poznáte. No čo také hrozno?

20.08.2024 06:00
hrozienka, sušené hrozno, hrozno, vinič Foto:
debata

Už ste sa niekedy pokúsili bobule vysušiť? Bez ohľadu na to, akú máte odrodu, môžete si vyrobiť vlastné hrozienka, hoci tie s jadierkami budú pod zubami jemne chrumkať. Ak preferujete hrozienka bez jadierok, stačí siahnuť po bezsemenných odrodách.

Vo svete sa na sušenie takmer výlučne pestuje odroda ‘Thompson Seedless’ známa ako ‘Sultanina’. Pre jej nároky sa však do našich záhrad nehodí.
sušenie, zelenina Čítajte aj Recept na najlepšiu domácu vegetu bez soli a konzervantov, plus praktické rady na sušenie zeleniny

Sušené hrozienka majú široké využitie v kuchyni – od sladkých až po slané jedlá. Sú obľúbené na dochutenie ovsených vločiek, granoly, nákypov, žemľoviek, dezertov, koláčov, báboviek a tradičnej vianočky. Nezriedka sa používajú aj pri príprave mäsových pokrmov a sú populárne ako prírodné sladidlo.

Rovnako ako čerstvé hrozno, aj hrozienka majú mnohé pozitívne účinky na zdravie

Pomáhajú detoxikovať organizmus tým, že podporujú vylučovanie škodlivých látok z tela, zlepšujú trávenie a pomáhajú pri zápche. Majú protizápalové účinky, podporujú liečbu anémie a čiastočne zabraňujú tvorbe zubného povlaku podobne ako žuvačky. Obsahujú rastlinné antioxidanty, ktoré spomaľujú rast baktérií v ústach.

Okrem cukrov obsahujú aj množstvo vitamínov a minerálov, ako draslík, horčík, vápnik, zinok, bór a železo. Z vitamínov sú v nich zastúpené vitamíny A, C a E. Obsahujú tiež fytonutrienty s antioxidantmi, ktoré znižujú riziko niektorých ochorení spojených so starnutím. Inulín, polysacharid prítomný v hrozienkach, je dôležitým zdrojom živín pre črevnú mikroflóru.

Hrozno počas sušenia kontrolujte, podľa potreby... Foto: SHUTTERSTOCK
hrozienka, sušené hrozno, hrozno, vinič Hrozno počas sušenia kontrolujte, podľa potreby otáčajte, aby usušilo rovnomerne. Čiastočne vysušené bobule prekladajte na nižšie poschodia sušičky, čerstvé vkladajte navrch.

Na sušenie hrozna je najpraktickejšie použiť špeciálnu sušičku, ale postačí aj rúra

Pri skorších odrodách môžete využiť slnečné lúče alebo teplé miesto pod strechou, no mali by ste dávať pozor na prach a iné nečistoty, ktoré by mohli ovocie znečistiť. Pamätajte, že sušenie šťavnatého hrozna bez sušičky či rúry môže trvať dlhšie, a pri vysokej vlhkosti vzduchu hrozí hnitie.

Napriek určitým rizikám sa však domáce hrozienka oplatia. Správnym postupom môžete minimalizovať nepriaznivé faktory, ktoré by mohli ovplyvniť výsledok.

Čo sa týka teploty sušenia,

platí, že čím je vyššia, tým rýchlejšie sa hrozno vysuší. Treba však mať na pamäti, že pri vyšších teplotách sa znižuje obsah minerálnych látok. Optimálna teplota sušenia je v závislosti od druhu ovocia 30 až 75 °C. Originálne prístroje majú tú výhodu, že teplotu môžete presne regulovať, čím zachováte maximum prospešných látok.

Pre čo najlepšie výsledky používajte len dozreté a nepoškodené hrozno

Sušenie nie je vhodné pre ovocie, ktoré už opadlo alebo je inak poškodené. Bobule oddeľte od strapcov, dôkladne umyte a nechajte odkvapkať. Pri väčších, mäsitých bobuliach je lepšie každú rozkrojiť na polovicu. Čas sušenia závisí od konkrétnej sušičky a druhu hrozna, no v priemere to trvá okolo desiatich hodín.

Správne vysušené hrozno spoznáte podľa... Foto: SHUTTERSTOCK
hrozienka, sušené hrozno, hrozno, vinič Správne vysušené hrozno spoznáte podľa elastickej šupky a toho, že po rozkrojení bude dužina stále mäkká, ale bez vytekajúcej šťavy.

Sušené hrozienka skladujte na suchom,

chladnom mieste v nepriehľadných, dobre uzatvárateľných nádobách. Takýmto spôsobom zabránite, aby ovocie pohlcovalo vlhkosť, plesnelo alebo sa znehodnotilo vplyvom hmyzu. Nepriehľadná nádoba navyše chráni vitamíny, farbivá a aromatické látky citlivé na svetlo.

Pripravovali ste už niekedy cesto s pivom? Ak nie, vyskúšajte tento náš jednoduchý recept na fajnovú štrúdľu plnenú makom a hroznom.

Video

4 top odrody viniča vhodné na prípravu sušených hrozienok

  • ‘Veronika’: Slovenská odroda z kríženia ‘Arkadia’ x ‘Elma’. V južných oblastiach dozrieva koncom júla až začiatkom augusta. Tvorí veľké, veľmi pekné strapce. Bobule nepraskajú. Dužina je šťavnatá a sladká. Veľmi perspektívna odroda s mäkkými semenami.
  • ‘Dolgoždannyj’: Veľmi skorá bezsemenná stolová odroda dozrievajúca koncom júla až začiatkom augusta. Má silný rast, hodí sa aj na vysádzanie k pergolám. Dužina bobúľ je chrumkavá a sladká. Odolnosť proti mrazu i odolnosť proti chorobám je vysoká.
  • ‘Nachodka Krainova’: Veľmi skorá bezsemenná odroda. U nás dozrieva v prvej dekáde augusta. Strapce sú veľké, rozkonárené. Oválne bobule majú veľmi peknú farbu, mäsitú, chrumkavú dužinu muškátovej chuti.
  • ‘Neptun’: Bezsemenná stredne skorá odroda stolového viniča z USA. U nás dozrieva začiatkom septembra. Strapce sú stredne veľké, bobule majú predĺžený vajcovitý tvar a arómu pripomínajúcu jabĺčka. Odolnosť proti chorobám i mrazu je vysoká.
Foto: SHUTTERSTOCK
hrozno, vinič

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vinič #hrozno #sušenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december