Fio bankaFio banka

Uchovajte bataty čerstvé dlhé mesiace: Tipy na skladovanie, ktoré zachovajú ich vitamíny a zdravotné benefity

Bataty, známe aj ako sladké zemiaky patria medzi najstaršie druhy zeleniny vôbec. Sú skutočným kulinárskym zážitkom a môžete ich pripraviť na mnoho spôsobov – pečené, vyprážané alebo klasicky varené.

16.10.2024 06:00
bataty Foto:
debata

Najlepšie chutia, samozrejme, z vlastnej záhrady. Bataty je vhodné zbierať, keď sa ich listy začnú sfarbovať do žlta, čo sa zvyčajne stáva už v septembri, no záleží od lokality a priebehu počasia. Dôležité je, nenechať ich premrznúť.

bataty Čítajte viac Keď ich zaradíte do jedálnička, telo sa vám poďakuje. Posilňujú imunitu, zmierňujú úzkosť a depresiu, sú prevenciou rakoviny aj srdcovocievnych chorôb

Bataty treba po zbere správne skladovať, aby si zachovali kvalitu a čerstvosť

  • Vytvrdnutie: Po zbere je dôležité bataty nechať „vytvrdnúť“, čo pomôže spevniť ich šupku a zlepšiť skladovateľnosť. Umiestnite ich na teplé miesto (ideálne 25–30 °C) s vysokou vlhkosťou (85–90 %) na 7–10 dní.
  • Skladovacie podmienky: Po vytvrdnutí bataty uložte na nie príliš chladné, ale suché a tmavé miesto. Ideálna teplota skladovania je 13–16 °C. Takto si hľuzy zachovajú všetky výživové vlastnosti a predíde sa ich predčasnému znehodnoteniu.
  • Vlhkosť a vzdušnosť: Zabezpečte, aby skladovací priestor mal dobrú cirkuláciu vzduchu, čo zabráni tvorbe plesní. Bataty neskladujte v plastových taškách, ale radšej v drevených prepravkách alebo perforovaných papierových taškách, ktoré umožňujú prúdenie vzduchu.
  • Kontrola stavu: Úrodu počas skladovania pravidelne kontrolujte. Ak spozorujete hnilobu alebo zmeny farby, poškodené kúsky odstráňte, aby sa infekcia nerozšírila. Zaujímavé je, že bataty, ktoré budete skladovať dlhší čas, môžu byť sladšie, lebo škrob sa po určitom čase zmení na cukor.
Pri skladovaní je vhodné zaistiť, aby hľuzy neležali na sebe. Lepšie je, mať ich v jednej vrstve, alebo aspoň preložiť novinovým papierom či kartónom.
Foto: SHUTTERSTOCK
bataty

Môžu ísť do chladničky?

Ak by ste sa rozhodli uskladniť bataty v chladničke, zistíte, že až takéto nízke teploty im neprospievajú. Problém je, že v chlade môžu hľuzy stvrdnúť a získať drevnatú textúru. Okrem toho môže chlad zmeniť obsah cukru, čo ovplyvní ich chuť. Na povrchu hľúz sa tiež zvykne zrážať voda, čo urýchľuje proces hnitia. Preto chladnička nie je na skladovanie batatov vhodným miestom.

chladnička, zelenina Čítajte viac Chladnička nie je pre všetkých: 8 druhov ovocia a zeleniny, ktorým chlad výrazne uberá na kvalite aj trvanlivosti

Bataty pre zdravie – prečo vám telo za ich konzumáciu poďakuje?

Bataty obsahujú:

  • 76 % vody
  • 20,7 % sacharidov
  • 2 % bielkovín
  • 1,3 % ďalších látok

Pri tepelnom spracovaní dochádza k zmene ich vlastností a hodnôt, podobne ako u iných jedál. Preto spomínané hodnoty platia pre surové hľuzy. Obsahujú zvýšený podiel škrobu, ktorý sa pri varení alebo pečení mení na maltózu (sladový cukor), čo zvyšuje sladkosť jedla. Nájdete v nich tiež malé množstvo glukózy, fruktózy a sacharózy.

Vitamíny a minerály:

  • Bataty sú bohaté na vitamín A – 100 gramov obsahuje až štvornásobok odporúčanej dennej dávky.
  • Obsahujú betakarotén, ktorý dodáva oranžový pigment a slúži ako provitamín (premieňa sa na vitamín A).
  • Ďalšie vitamíny: B6, C, E.
  • Draslík – dôležitý elektrolyt, ktorý reguluje telesné procesy.

Účinky na zdravie:

  • Bataty pomáhajú regenerovať sliznice a pokožku.
  • Betakarotén a melanín chránia pokožku pred UV žiarením a zlepšujú jej prirodzenú farbu.
  • pravidelná konzumácia batatov má pozitívne účinky na zrak a zdravie očí.
Foto: SHUTTERSTOCK
bataty

Výživové vlastnosti:

  • Bataty majú len 86 kalórií na 100 gramov, sú vhodné na chudnutie a udržiavanie hmotnosti.
  • Vhodné sú tiež pre diabetikov vďaka nízkemu glykemickému indexu.

Vplyv na imunitný systém:

  • Vitamíny A a C posilňujú imunitu.
  • Vysoký obsah vlákniny pomáha predchádzať riziku rakoviny hrubého čreva.

Vplyv draslíka:

  • Reguluje funkcie svalového a nervového systému.
  • Znižuje krvný tlak.

Bataty tiež obsahujú fytosteroly, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Slovenské dobroty - Holub so zeleninou a batatmi
Video
Zdroj: TV Varecha

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #skladovanie #bataty #skladovanie zeleniny #skladovanie úrody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december