No hoci je samotná kapusta plná cenných látok, jej šťava, ktorá vzniká počas fermentácie, má ešte intenzívnejšie účinky. Táto často podceňovaná tekutina by nemala byť v žiadnej domácnosti považovaná za odpad.
Kapustová šťava v každodennej rutine
Kapustová šťava je skutočným elixírom zdravia. Obsahuje koncentrované množstvo vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú imunitu, podporujú trávenie a dodávajú telu energiu. Okrem vysokého obsahu vitamínu C, známeho svojimi antioxidačnými účinkami, nájdete v kapustovej šťave aj vitamíny skupiny B – predovšetkým B6, B3 a B5, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému a metabolizmu. Za zmienku stojí aj nerozpustná vláknina, ktorá účinkuje ako prirodzený „čistič“ čriev, a glukozinoláty – látky s potenciálnymi protirakovinovými účinkami, ktoré sa pri fermentácii aktivujú pomocou enzýmov. Vďaka tomu kapustová šťava nielen prospieva tráveniu, ale môže mať aj ochranné účinky proti závažným ochoreniam.
Probiotická bomba pre zdravé črevá
Kapustová šťava je bohatým zdrojom baktérií mliečneho kvasenia, známych probiotík, ktoré výrazne podporujú črevnú mikroflóru. Tá zohráva kľúčovú úlohu pri trávení, vstrebávaní živín a pri celkovom posilnení imunitného systému. Jedna dávka šťavy (približne 1,5 dcl denne) pred raňajkami môže zlepšiť pohyby čriev, pomôcť pri zápche a obnoviť rovnováhu mikroflóry po antibiotickej liečbe. Avšak odborníci zároveň upozorňujú, že kapustová šťava má mierny laxatívny účinok, preto je vhodné, konzumovať ju s mierou.
Čítajte viac Ako správne naložiť kapustu? Tajomstvá kvasenia pre perfektnú chrumkavosť bez hnednutia a bieleho povlakuZdravotné benefity kvasenej kapusty a jej šťavy
Pravidelná konzumácia kvasenej kapusty a jej šťavy ponúka mnoho zdravotných výhod:
- Podpora mentálnej sviežosti: vitamín B12 vznikajúci počas kvasenia je dôležitý pre nervový systém a dobrú náladu.
- Zlepšenie trávenia: vláknina a probiotiká podporujú zdravé trávenie a črevnú peristaltiku.
- Zvýšenie odolnosti proti stresu: kapusta obsahuje vitamíny a minerály, ktoré regulujú činnosť nervového systému.
- Podpora imunitného systému: vitamín C a ďalšie antioxidanty posilňujú obranyschopnosť tela.
- Regulácia hladiny cholesterolu: kapustová šťava pomáha pri metabolizme tukov a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Tipy na konzumáciu
- Pite šťavu asi 20 minút pred raňajkami, aby ste maximalizovali jej účinky na trávenie.
- Pri prvom ochutnaní začnite s menším množstvom (okolo 50 ml) a postupne zvýšte dávku na odporúčaných 1,5 dcl denne.
- Vyhnite sa šťave s chemickými konzervantmi a vyberajte len tú z kvalitnej, domácej kvasenej kapusty.
Skvelá voľba pre vegánov
Kapustová šťava je mimoriadne užitočná pre vegánov, ktorí často zápasia s nedostatkom vitamínu B12. Pravidelná konzumácia fermentovanej kapusty alebo jej šťavy môže byť prirodzeným spôsobom, ako tento dôležitý vitamín doplniť a podporiť tak duševnú pohodu, svalovú výkonnosť a metabolizmus.
Kvasená kapusta a jej šťava nie sú len tradičným pokrmom, ale aj výnimočným prírodným liekom. Ich pravidelná konzumácia môže výrazne prispieť k zlepšeniu celkového zdravia, nálady a vitality. Nepremrhajte príležitosť využiť ich potenciál naplno – vaša imunita, trávenie aj celková kondícia sa vám poďakujú.