Napríklad perník vonia tak nádherne, pretože obsahuje zmes korenín ako škoricu, muškátový oriešok, koriander, kardamóm, klinčeky a nové korenie. Podľa receptu a osobných preferencií sa k nim môže pridať aj ďumbier (zázvor), kôra z pomaranča a citrónu, badián alebo tonková fazuľa (tonka). Vianočné koreniny sú pestré a existuje množstvo aromatických druhov, ktoré sú pevne späté s týmto obdobím. Predstavíme vám sedem najobľúbenejších a prinesieme tipy na ich použitie.
Škorica
Škorica má nezastupiteľné miesto vo vianočnom pečive. Nielenže je základným korením vo výborných švédskych vianočných sušienkach, ale tiež vylepšuje pečené jablká a vianočnú štólu. Okrem pečiva sa škorica používa aj v slaných pokrmoch, ako je napríklad červené kapusta, alebo dochucuje výdatné pečienky. Škorica sa získava z kôry škoricovníka cejlónskeho (Cinnamomum verum).

Vanilka
Vanilka, s jej kvetinovou a sladkou vôňou je naozaj očarujúca korenina. Pravdou však je, že ak to s ňou v pečive preženiete, môžete cítiť mierne horkastá príchuť. Vanilkový prášok, tiež známy ako bourbon vanilka, je jedným z najtradičnejších vianočných korenín. Tento charakteristický chuťový zážitok je obzvlášť výrazný pri vanilkových rožkoch, vanilkových dukátoch alebo vanilkových vencech – dánskej špecialite.

Muškátový oriešok
Muškátový oriešok dodáva pečivu orechovú, jemne drevitú chuť. Skvelou kombináciou je spolu so škoricou, ktorá vylepšuje chuť koláčov a pečiva a pridáva im intenzívnu vôňu. Muškátový oriešok sa používa aj v dezertoch a pudingoch, a to nielen počas Vianoc.

Badián
Badián alebo tiež hviezdicový aníz je sušené aromatické súplodie vždyzeleného anízovca pravého (Illicium verum). Pravý aníz sa získava z rozomletých semien anízu vonného (Pimpinella anisum), takže ide o dve rôzne rastliny z rôznych čeladí, hoci chuť majú veľmi podobnú. Je to preto, že obe obsahujú anetol, ktorý je za charakteristickú anízovú chuť zodpovedný. Anízové koláče a cukríky sú vianočnými lahôdkami, ktoré nesmú chýbať na sviatočnom stole, no určite vyskúšajte aj tvarohovú štólu s figovou plnkou s červeným vínom.
Ďumbier (zázvor)
Ďumbier obohacuje mnohé recepty na pečivo o osviežujúcu pálivosť. Korenina je k dispozícii ako čerstvý koreň počas celého roka, ale pri pečení sa využíva skôr sušený vo forme prášku. V kombinácii s citrónom a orechmi, ako sú kešu alebo mandle, sa chuť ďumbieru rozvinie do plnej intenzity. K Vianociam však neodmysliteľne patria zázvorníky. Ak nemáte svoj overený rodinný recept, vyskúšajte napríklad tieto skvelé záhorácke.

Kardamóm
Kardamóm patrí k najdrahším koreninám spolu so škoricou a vanilkou. Ide o semená niekoľkých druhov rastlín z rodov Elettaria a Amomum z čeľade ďumbierovité (Zingiberaceae), ktoré sú dostupné v celku alebo rozdrvené na prášok. V tomto prípade je však najlepšie kúpiť kardamóm nezomletý, pretože vôňa prášku rýchlo vyprchá. Ak semená zomeliete alebo podrvíte v mažiari tesne pred použitím, získate najkvalitnejšiu arómu. Chuť kardamómu je sladko korenistá s jemnou pálivosťou. Často sa využíva vo vianočných receptoch, napríklad v perníku alebo v špeciálnych vianočných štólach.

Klinčeky
Klinčeky sú rovnako typickým vianočným korením. Ide o silno voňajúce a štipľavo chutiace sušené kvetné púčiky klinčekovca voňavého (Syzygium aromaticum). Klinčeky majú intenzívnu, korenistú a sladkú chuť. Môžu sa používať celé alebo v mletej forme. Ak chcete overiť čerstvosť klinčekov, vložte ich do nádoby s vodou – čerstvé klesnú na dno.

Praktický tip do kuchyne: kvalita korenín je kľúčová
Kvalita vianočných pečív závisí od kvality použitých surovín. Preto sa oplatí venovať pozornosť aj výberu korenín. Koreniny z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva sú pestované bez pesticídov a spracovávané šetrne, bez pridania plnidiel alebo aróm. Ich chuť je autentická a môžete sa spoľahnúť na ich vysokú intenzitu.
