Vianočné koreniny: 7 neodolateľných chutí, ktoré vylepšia koláčiky a prevoňajú domácnosť. Skontrolujte zásoby, než bude neskoro!

Bez vône vanilky, škorice či klinčekov by Vianoce neboli rovnaké. Ktoré koreniny sú však najobľúbenejšie?

20.12.2024 06:00
koreniny, vianoce, badián, škorica, pomaranče, Foto:
debata

Napríklad perník vonia tak nádherne, pretože obsahuje zmes korenín ako škoricu, muškátový oriešok, koriander, kardamóm, klinčeky a nové korenie. Podľa receptu a osobných preferencií sa k nim môže pridať aj ďumbier (zázvor), kôra z pomaranča a citrónu, badián alebo tonková fazuľa (tonka). Vianočné koreniny sú pestré a existuje množstvo aromatických druhov, ktoré sú pevne späté s týmto obdobím. Predstavíme vám sedem najobľúbenejších a prinesieme tipy na ich použitie.

Škorica

Škorica má nezastupiteľné miesto vo vianočnom pečive. Nielenže je základným korením vo výborných švédskych vianočných sušienkach, ale tiež vylepšuje pečené jablká a vianočnú štólu. Okrem pečiva sa škorica používa aj v slaných pokrmoch, ako je napríklad červené kapusta, alebo dochucuje výdatné pečienky. Škorica sa získava z kôry škoricovníka cejlónskeho (Cinnamomum verum).

Foto: Shutterstock
Škorica vám môže prospieť, ale aj ublížiť. Prečo a koľko by ste jej mali denne zjesť?

Vanilka

Vanilka, s jej kvetinovou a sladkou vôňou je naozaj očarujúca korenina. Pravdou však je, že ak to s ňou v pečive preženiete, môžete cítiť mierne horkastá príchuť. Vanilkový prášok, tiež známy ako bourbon vanilka, je jedným z najtradičnejších vianočných korenín. Tento charakteristický chuťový zážitok je obzvlášť výrazný pri vanilkových rožkoch, vanilkových dukátoch alebo vanilkových vencech – dánskej špecialite.

vanilka Čítajte viac Vanilka: Sladká vôňa luxusu, ktorá ovplyvňuje trh i životy pestovateľov. Odhaľte temnú stránku jej pestovania

Muškátový oriešok

Muškátový oriešok dodáva pečivu orechovú, jemne drevitú chuť. Skvelou kombináciou je spolu so škoricou, ktorá vylepšuje chuť koláčov a pečiva a pridáva im intenzívnu vôňu. Muškátový oriešok sa používa aj v dezertoch a pudingoch, a to nielen počas Vianoc.

Foto: Shutterstock
Dobre vedieť: Pozor na muškátový oriešok, toto sa môže stať, keď to s ním preženiete

Badián

Badián alebo tiež hviezdicový aníz je sušené aromatické súplodie vždyzeleného anízovca pravého (Illicium verum). Pravý aníz sa získava z rozomletých semien anízu vonného (Pimpinella anisum), takže ide o dve rôzne rastliny z rôznych čeladí, hoci chuť majú veľmi podobnú. Je to preto, že obe obsahujú anetol, ktorý je za charakteristickú anízovú chuť zodpovedný. Anízové koláče a cukríky sú vianočnými lahôdkami, ktoré nesmú chýbať na sviatočnom stole, no určite vyskúšajte aj tvarohovú štólu s figovou plnkou s červeným vínom.

Tvarohová štóla s figovou plnkou s červeným vínom
Video
Ak ste si doposiaľ na prípravu štóly netrúfli, tak s týmto receptom to určite vyskúšajte. Jednoduché tvarohové cesto bez kysnutia a mimoriadne lahodná figová plnka s červeným vínom naozaj stojí za to. / Zdroj: TV Varecha

Ďumbier (zázvor)

Ďumbier obohacuje mnohé recepty na pečivo o osviežujúcu pálivosť. Korenina je k dispozícii ako čerstvý koreň počas celého roka, ale pri pečení sa využíva skôr sušený vo forme prášku. V kombinácii s citrónom a orechmi, ako sú kešu alebo mandle, sa chuť ďumbieru rozvinie do plnej intenzity. K Vianociam však neodmysliteľne patria zázvorníky. Ak nemáte svoj overený rodinný recept, vyskúšajte napríklad tieto skvelé záhorácke.

zázvor, ďumbier lekársky Čítajte viac Máte večne studené ruky aj nohy? Riešením je pikantný koreň, ale tehotné ženy a diabetici, užívajte ho opatrne

Kardamóm

Kardamóm patrí k najdrahším koreninám spolu so škoricou a vanilkou. Ide o semená niekoľkých druhov rastlín z rodov Elettaria a Amomum z čeľade ďumbierovité (Zingiberaceae), ktoré sú dostupné v celku alebo rozdrvené na prášok. V tomto prípade je však najlepšie kúpiť kardamóm nezomletý, pretože vôňa prášku rýchlo vyprchá. Ak semená zomeliete alebo podrvíte v mažiari tesne pred použitím, získate najkvalitnejšiu arómu. Chuť kardamómu je sladko korenistá s jemnou pálivosťou. Často sa využíva vo vianočných receptoch, napríklad v perníku alebo v špeciálnych vianočných štólach.

Foto: SHUTTERSTOCK
kardamóm

Klinčeky

Klinčeky sú rovnako typickým vianočným korením. Ide o silno voňajúce a štipľavo chutiace sušené kvetné púčiky klinčekovca voňavého (Syzygium aromaticum). Klinčeky majú intenzívnu, korenistú a sladkú chuť. Môžu sa používať celé alebo v mletej forme. Ak chcete overiť čerstvosť klinčekov, vložte ich do nádoby s vodou – čerstvé klesnú na dno.

hmyz, repelent Čítajte viac Odpudzovač hmyzu z Venezuely využíva kávu, klinčeky a tretiu, naozaj prekvapivú prísadu. Môže toto naozaj fungovať?

Praktický tip do kuchyne: kvalita korenín je kľúčová

Kvalita vianočných pečív závisí od kvality použitých surovín. Preto sa oplatí venovať pozornosť aj výberu korenín. Koreniny z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva sú pestované bez pesticídov a spracovávané šetrne, bez pridania plnidiel alebo aróm. Ich chuť je autentická a môžete sa spoľahnúť na ich vysokú intenzitu.

Foto: SHUTTERSTOCK
koreniny, Vianoce, perníky, medovníky,

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zázvor #Vianoce #vanilka #škorica #koreniny #klinčeky #kardamóm
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december