Kozonoha hostcová (Aegopodium podagraria) je presne ten typ rastliny, ktorý väčšina záhradkárov okamžite zaradí medzi najotravnejšie buriny. Úporná, nezničiteľná, šíriaca sa rýchlejšie, než proti nej stihnete zasiahnuť. Vlhké a tienisté kúty záhrad si podmaňuje obdivuhodnou rýchlosťou a máloktorý ľudový trik na jej potlačenie skutočne funguje. Ak sa však na túto húževnatú rastlinu pozriete iným pohľadom, zistíte, že v sebe ukrýva nečakaný potenciál. Jej mladé listy majú vysokú biologickú hodnotu a môžu sa stať vítaným doplnkom zdravej kuchyne. Kozonoha je bohatá na draslík, vápnik, železo, horčík, karotény, vitamín C aj ďalšie prospešné látky.

Zdatná liečivka
Kozonoha hostcová patrí medzi rastliny s preukázaným liečivým účinkom na močové ústrojenstvo a metabolizmus. Tradične sa používala ako prímes do čajov proti reumatizmu, dne či na podporu vyplavovania škodlivých látok z tela. Pôsobí močopudne a podporuje vylučovanie solí kyseliny močovej, vďaka čomu bývala kedysi neodmysliteľnou súčasťou prírodnej liečby zavodnenia a opuchov. Z podzemkov sa pripravuje nálev, ktorý sa pri reumatických ťažkostiach pije pred jedlom v dávke približne 350 ml. Kozonohu môžete využiť aj na prípravu obkladov z podrvených čerstvých listov – tieto obklady sa prikladajú na zapálené miesta, rany, boľavé kĺby či hemoroidy, kde podporujú hojenie a tlmia bolesť.

Chutná bylina do kuchyne
Kozonoha má mrkvovo-petržlenovú vôňu a jemne korenistú, sviežu chuť. Najlahodnejšia je na jar, pred začiatkom kvitnutia, keď jej mladé lesklé listy obsahujú najviac živín a arómy. Postupne dorastajúce listy môžete zbierať aj počas leta, hoci ich chuť bude výraznejšia. V kuchyni ju využijete podobne ako špenát alebo pŕhľavu – výborne sa hodí do polievok, studených omáčok, šalátov, smoothie či ako náplň do omelety a slaných koláčov. V kombinácii s inou listovou zeleninou vytvorí plnohodnotné pokrmy, ktoré okrem chuti dodajú telu aj cenné minerály a vitamíny.
Pesto z kozonohy hostcovej
Ingrediencie:
- 2 hrste mladých listov kozonohy (ideálne jarné, ešte pred kvitnutím)
- 1 strúčik cesnaku
- 30 g nastrúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- 30 g orechov (vlašské, slnečnicové semienka, píniové – podľa chuti)
- 100 ml olivového oleja (extra panenský)
- štipka soli a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- pár kvapiek citrónovej šťavy (voliteľné – pre osvieženie a lepšie uchovanie farby)
Postup: Listy kozonohy dôkladne umyte a nechajte osušiť (napr. v odstredivke na šalát). V mixéri alebo v mažiari rozmixujte/roztlačte orechy a cesnak. Pridajte listy kozonohy, parmezán a časť oleja. Mixujte do hladkej pasty. Počas mixovania pridávajte zvyšný olej, až kým pesto nedosiahne želanú konzistenciu. Dochuťte soľou, korením a podľa chuti kvapkou citrónovej šťavy.
Použitie: Výborne sa hodí na cestoviny, do sendvičov, na grilovanú zeleninu, zemiaky alebo ako nátierka na chlieb.
Skladovanie: V uzatvárateľnej nádobe v chladničke vydrží 3–5 dní. Povrch môžete zaliať tenkou vrstvou oleja, aby pesto nezoxidovalo.

Jarná polievka z kozonohy hostcovej
Ingrediencie (na 4 porcie):
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica masla alebo oleja
- cca 150–200 g mladých listov kozonohy (asi 2 veľké hrste)
- 1 zemiak (pre zahustenie)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenie (alebo rastlinnej alternatívy)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- muškátový oriešok (voliteľne – štipka)
- na ozdobu: kyslá smotana, opečené krutóny, bylinky
Postup: Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte ju na masle alebo oleji do sklovita. Pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte. Pridajte na kocky nakrájaný zemiak, zalejte vývarom a varte cca 10–12 minút, kým zemiak nezmäkne. Pridajte umyté a nasekané listy kozonohy, povarte ešte 3–4 minúty. Odstavte z ohňa, polievku rozmixujte dohladka (tyčovým mixérom). Prilejte smotanu, premiešajte a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Podávajte teplé, ozdobené kyslou smotanou alebo krutónmi.
Tip: Kozonohu môžete v recepte kombinovať aj s pŕhľavou, medvedím cesnakom alebo mladým špenátom – každá kombinácia dodá polievke iný chuťový tón.
Pozor na zámenu!
Pri zbere kozonohy je nevyhnutná zvýšená opatrnosť. Rastlina totiž patrí do čeľade mrkvovitých (Apiaceae) a niektoré jej príbuzné druhy sú silne jedovaté. Nebezpečná je najmä zámena s bolehlavom škvrnitým (Conium maculatum), tetuchou kozou (Aethusa cynapium), rozpukom jedovatým (Cicuta virosa) alebo krkoškou mámivou (Chaerophyllum temulum). Tieto jedovaté druhy však majú niekoľko odlišností: bývajú celkovo menšie (s výnimkou bolehlavu), ich listy sú inak tvarované, a hlavne – po rozotretí nepríjemne zapáchajú. Kozonoha, naopak, vonia jemne a sviežo, čo je dobrý orientačný znak. Napriek tomu platí základné pravidlo: ak si nie ste úplne istí, radšej rastlinu nezbierajte.
