Táto burina vás prekvapí: z nočnej mory záhradkárov je úžasná liečivka na reumu, dnu aj opuchy. Ale pozor na jedovatých príbuzných!

Namiesto večného boja v záhrade skúste tento malý zázrak ochutnať. Prekvapí vás liečivými aj kulinárskymi možnosťami.

09.05.2025 14:00
kozonoha hostcová Foto:
debata

Kozonoha hostcová (Aegopodium podagraria) je presne ten typ rastliny, ktorý väčšina záhradkárov okamžite zaradí medzi najotravnejšie buriny. Úporná, nezničiteľná, šíriaca sa rýchlejšie, než proti nej stihnete zasiahnuť. Vlhké a tienisté kúty záhrad si podmaňuje obdivuhodnou rýchlosťou a máloktorý ľudový trik na jej potlačenie skutočne funguje. Ak sa však na túto húževnatú rastlinu pozriete iným pohľadom, zistíte, že v sebe ukrýva nečakaný potenciál. Jej mladé listy majú vysokú biologickú hodnotu a môžu sa stať vítaným doplnkom zdravej kuchyne. Kozonoha je bohatá na draslík, vápnik, železo, horčík, karotény, vitamín C aj ďalšie prospešné látky.

Foto: SHUTTERSTOCK
kozonoha hostcová

Zdatná liečivka

Kozonoha hostcová patrí medzi rastliny s preukázaným liečivým účinkom na močové ústrojenstvo a metabolizmus. Tradične sa používala ako prímes do čajov proti reumatizmu, dne či na podporu vyplavovania škodlivých látok z tela. Pôsobí močopudne a podporuje vylučovanie solí kyseliny močovej, vďaka čomu bývala kedysi neodmysliteľnou súčasťou prírodnej liečby zavodnenia a opuchov. Z podzemkov sa pripravuje nálev, ktorý sa pri reumatických ťažkostiach pije pred jedlom v dávke približne 350 ml. Kozonohu môžete využiť aj na prípravu obkladov z podrvených čerstvých listov – tieto obklady sa prikladajú na zapálené miesta, rany, boľavé kĺby či hemoroidy, kde podporujú hojenie a tlmia bolesť.

jarné byliny, bylinky, NEPOUŽÍVAŤ Čítajte viac 8 najsilnejších jarných bylín na očistu pečene a krvi – teraz je najlepší čas na zber aj prvý dúšok čaju proti únave

Chutná bylina do kuchyne

Kozonoha má mrkvovo-petržlenovú vôňu a jemne korenistú, sviežu chuť. Najlahodnejšia je na jar, pred začiatkom kvitnutia, keď jej mladé lesklé listy obsahujú najviac živín a arómy. Postupne dorastajúce listy môžete zbierať aj počas leta, hoci ich chuť bude výraznejšia. V kuchyni ju využijete podobne ako špenát alebo pŕhľavu – výborne sa hodí do polievok, studených omáčok, šalátov, smoothie či ako náplň do omelety a slaných koláčov. V kombinácii s inou listovou zeleninou vytvorí plnohodnotné pokrmy, ktoré okrem chuti dodajú telu aj cenné minerály a vitamíny.

Svieži dych a zdravé ďasná? Vyrobte si domácu ústnu vodu
Video
Zdroj: TV Pravda

Pesto z kozonohy hostcovej

Ingrediencie:

  • 2 hrste mladých listov kozonohy (ideálne jarné, ešte pred kvitnutím)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 30 g nastrúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • 30 g orechov (vlašské, slnečnicové semienka, píniové – podľa chuti)
  • 100 ml olivového oleja (extra panenský)
  • štipka soli a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • pár kvapiek citrónovej šťavy (voliteľné – pre osvieženie a lepšie uchovanie farby)

Postup: Listy kozonohy dôkladne umyte a nechajte osušiť (napr. v odstredivke na šalát). V mixéri alebo v mažiari rozmixujte/roztlačte orechy a cesnak. Pridajte listy kozonohy, parmezán a časť oleja. Mixujte do hladkej pasty. Počas mixovania pridávajte zvyšný olej, až kým pesto nedosiahne želanú konzistenciu. Dochuťte soľou, korením a podľa chuti kvapkou citrónovej šťavy.

Použitie: Výborne sa hodí na cestoviny, do sendvičov, na grilovanú zeleninu, zemiaky alebo ako nátierka na chlieb.

Skladovanie: V uzatvárateľnej nádobe v chladničke vydrží 3–5 dní. Povrch môžete zaliať tenkou vrstvou oleja, aby pesto nezoxidovalo.

Foto: SHUTTERSTOCK
kozonoha hostcová

Jarná polievka z kozonohy hostcovej

Ingrediencie (na 4 porcie):

  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica masla alebo oleja
  • cca 150–200 g mladých listov kozonohy (asi 2 veľké hrste)
  • 1 zemiak (pre zahustenie)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie (alebo rastlinnej alternatívy)
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok (voliteľne – štipka)
  • na ozdobu: kyslá smotana, opečené krutóny, bylinky

Postup: Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte ju na masle alebo oleji do sklovita. Pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte. Pridajte na kocky nakrájaný zemiak, zalejte vývarom a varte cca 10–12 minút, kým zemiak nezmäkne. Pridajte umyté a nasekané listy kozonohy, povarte ešte 3–4 minúty. Odstavte z ohňa, polievku rozmixujte dohladka (tyčovým mixérom). Prilejte smotanu, premiešajte a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Podávajte teplé, ozdobené kyslou smotanou alebo krutónmi.

Tip: Kozonohu môžete v recepte kombinovať aj s pŕhľavou, medvedím cesnakom alebo mladým špenátom – každá kombinácia dodá polievke iný chuťový tón.
Foto: SHUTTERSTOCK
kozonoha hostcová

Pozor na zámenu!

Pri zbere kozonohy je nevyhnutná zvýšená opatrnosť. Rastlina totiž patrí do čeľade mrkvovitých (Apiaceae) a niektoré jej príbuzné druhy sú silne jedovaté. Nebezpečná je najmä zámena s bolehlavom škvrnitým (Conium maculatum), tetuchou kozou (Aethusa cynapium), rozpukom jedovatým (Cicuta virosa) alebo krkoškou mámivou (Chaerophyllum temulum). Tieto jedovaté druhy však majú niekoľko odlišností: bývajú celkovo menšie (s výnimkou bolehlavu), ich listy sú inak tvarované, a hlavne – po rozotretí nepríjemne zapáchajú. Kozonoha, naopak, vonia jemne a sviežo, čo je dobrý orientačný znak. Napriek tomu platí základné pravidlo: ak si nie ste úplne istí, radšej rastlinu nezbierajte.

Pri zbere kozonohy hostcovej si dávajte pozor... Foto: Canva
bolehlav škvrnitý, tetucha kozia, rozpuk jedovatý, krkoška mámivá, Pri zbere kozonohy hostcovej si dávajte pozor na možnú zámenu s jedovatými druhmi. Na obrázku sú: bolehlav škvrnitý (vľavo hore), tetucha kozia (vpravo hore), rozpuk jedovatý (vľavo dole) a krkoška mámivá (vpravo dole).

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #burina #liečivá bylina #kozonoha
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december