Jeden hrnček denne a vaša pamäť vám poďakuje. Sezónna lahôdka je elixírom pre mozog, pokožku aj trávenie – tvrdia vedci

Jahodová sezóna je v plnom prúde a kým sa ešte dajú získať sladké, voňavé plody priamo z poľa, oplatí sa ich zaradiť do jedálneho lístka každý deň.

06.06.2025 06:00
jahoda, mozok, trávenie, NEPOUŽÍVAŤ Foto:
debata

Nielenže potešia chuťové poháriky, ale prinášajú aj množstvo vedecky podložených zdravotných benefitov – vrátane podpory mozgovej činnosti, zlepšenia nálady či ochrany pokožky pred starnutím.

Vedecký pohľad: jahody ako mozgový doping

Podľa štúdie publikovanej v renomovanom vedeckom časopise Nutrients môžu jahody pozitívne ovplyvniť pamäť, učenie a zvládanie emócií. V experimente vedci sledovali účinok jahodového prášku – jednej porcii zodpovedal objem hrnčeka čerstvých jahôd denne. Po niekoľkých dňoch sa u účastníkov, ktorí konzumovali jahodový extrakt, preukázalo zlepšenie výsledkov v kognitívnych testoch i zníženie príznakov depresie. Za tento účinok sú zodpovedné predovšetkým flavonoidy – rastlinné polyfenoly s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Dlhodobo sa skúmajú v súvislosti s prevenciou neurodegeneratívnych ochorení vrátane Alzheimerovej choroby. Flavonoidy pomáhajú znižovať oxidačný stres v mozgu, čím podporujú jeho výkonnosť a odolnosť.

Foto: SHUTTERSTOCK
jahody

Prečo si dopriať misku/hrnček denne?

Jedna porcia čerstvých jahôd (približne 150 g) obsahuje:

  • viac než 100 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu C,
  • vysoký podiel vlákniny (okolo 2 g),
  • minimum kalórií (približne 45 kcal),
  • významné množstvo antioxidantov, kyseliny listovej a draslíka.

Okrem toho jahody podporujú:

  • zdravie čriev,
  • vyrovnávanie hladiny cukru v krvi,
  • detoxikáciu pečene,
  • hormonálnu rovnováhu,
  • zdravie ústnej dutiny a ďasien.
Šikovné chuťovky - jahodový sirup zo stopiek
Video
Zdroj: TV Pravda

Pokožka získa pružnosť aj ochranu

Jahody sú jednou z najbohatších prírodných zásobární vitamínu C, ktorý je kľúčový pre tvorbu kolagénu. Ten zabezpečuje pružnosť a pevnosť pokožky. V kombinácii s antioxidantmi a kyselinami, ktoré jahody obsahujú, pomáhajú aj pri redukcii pigmentových škvŕn, chránia kožu pred UV žiarením a zlepšujú jej celkový vzhľad.

Poľné verzus skleníkové: Chuť a obsah živín rozhodujú

Najväčší úžitok majú sezónne, prirodzene dozreté jahody z poľa. Oproti skleníkovým alebo dovezeným plodom majú lepšiu chuť a vyšší obsah účinných látok. Poľné jahody sú pestované bez chemickej podpory rýchleného rastu a dozrievajú na slnku, čo má priamy vplyv na obsah flavonoidov a vitamínov. Ak si chcete byť istí kvalitou, vyberte si samozber alebo navštívte miestne trhovisko.

samozber, jahody, Kolíňany Čítajte viac Hľadáte čerstvé jahody za dobrú cenu? Pozrite si prehľad samozberov vo vašom kraji – kde zaplatíte 3 a kde viac než 5 eur?

A čo keď sezóna jahôd skončí?

Aj po skončení jahodovej sezóny môžete podporovať mozog podobnými potravinami. Medzi najlepšie „mozgové palivá“ patria:

  • vlašské orechy,
  • borievky (čučoriedky),
  • brokolica,
  • avokádo,
  • špenát,
  • tekvicové semienka.
Nie je orech ako orech. Radšej vlašský ako mandle. Ako je to s tukmi v nich?
Video
Zdroj: TV Pravda

Jedzte s radosťou a rozumom

Jahody sú jednou z najdostupnejších a najchutnejších foriem prevencie civilizačných ochorení. Či už ich konzumujete čerstvé, v smoothie, s jogurtom alebo len tak samostatne, robíte niečo pre svoje telo aj duševnú pohodu. A to nie je len sladký bonus, ale dobrá investícia do zdravia.

jahody, zber Čítajte viac Kazia sa vám jahody už na druhý deň po zbere? Skúste tento jednoduchý trik, ktorý používajú aj skúsení pestovatelia

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #benefity #jahody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december