Čerešne či višne? Vyberajte podľa zdravotného stavu: jedny sú lepšie pri diéte a vysokom krvnom tlaku, druhé pri nespavosti

Na prvý pohľad sú si podobné – obe rastú na strome, dozrievajú začiatkom leta a ponúkajú sladkokyslé osvieženie. Višne a čerešne však nie sú zameniteľné. Ich chuť, výživové zloženie, trvanlivosť aj možnosti využitia v kuchyni sa výrazne líšia.

26.06.2025 14:00
višne, čerešne, NEPOUŽÍVAŤ Foto:
debata

Výber medzi nimi môže ovplyvniť nielen chuť koláča, ale aj vašu energiu, krvný tlak či kvalitu spánku. Ak premýšľate, ktoré sa viac oplatia na priamu konzumáciu a ktoré na zaváranie či výrobu likérov, tu je praktické porovnanie.

Višne majú menej cukru, viac kyselín a antioxidantov

Z výživového hľadiska sú višne výrazne kyslejšie, no obsahujú menej kalórií a cukrov než čerešne. V priemere majú približne 50 kcal na 100 g, kým čerešne okolo 60–65 kcal. Zatiaľ čo čerešne vynikajú obsahom draslíka a vitamínu C, višne sú bohaté na antokyány – silné antioxidanty, ktoré im dodávajú tmavú farbu a zároveň pomáhajú v boji proti zápalom, bolestiam svalov či dne. Višne sa častejšie odporúčajú pri diéte, vysokom krvnom tlaku alebo problémoch so spánkom – obsahujú totiž aj malé množstvo prírodného melatonínu. Čerešne sú zas ideálnym zdrojom rýchlej energie a minerálov po fyzickej námahe.

Výživové hodnoty na 100 g – čerešne vs. višne

Zložka Čerešne (sladké) Višne (kyslé)
Energia 63 kcal 50 kcal
Bielkoviny 1,1 g 1,0 g
Tuky 0,2 g 0,3 g
Sacharidy (celkové) 16,0 g 12,2 g
– z toho cukry 12,8 g 8,5 g
Vláknina 2,1 g 1,6 g
Vitamín C 7 mg 10 mg
Draslík 222 mg 173 mg
Vitamín A (ekv. beta-karotén) 64 IU (3 μg) 1283 IU (64 μg)
Antokyány nižší obsah vyšší obsah
Melatonín prítomný (stopové) vyšší obsah

Poznámka: Hodnoty sú orientačné, môžu sa líšiť podľa odrody, stupňa zrelosti a spôsobu skladovania.

čerešne Čítajte viac Tieto čerešne prežijú aj prudké búrky bez prasklín – vieme, ktoré odrody sa oplatí mať v záhrade

Ktoré vydržia dlhšie?

Pri skladovaní zohráva dôležitú úlohu nielen zrelosť plodov, ale aj ich štruktúra a obsah vody. Višne sú síce kyslejšie, no rýchlejšie podliehajú skaze – po zbere mäknú a začínajú kvasiť už po 2 až 3 dňoch, najmä ak nie sú okamžite vychladené. Čerešne majú pevnejšiu dužinu a hrubšiu šupku, preto vydržia o niečo dlhšie – pri skladovaní v chladničke aj 5 až 7 dní. V oboch prípadoch však platí: ak ich nezjete čerstvé, spracujte ich čo najskôr. Čím dlhšie stoja, tým viac strácajú chuť, vitamíny aj štruktúru.

Čerešňový koláč z jogurtu
Video
Zdroj: TV Varecha

Na koláče višne, do šalátov čerešne

Aj keď sa z oboch druhov dá pripraviť kompót, sirup či džem, v kuchyni má každé ovocie svoje špecifiká.

  • Višne vynikajúco kontrastujú s cukrom a korením – ich kyselkavá chuť sa ideálne hodí do koláčov, bublanín, makových závitkov či na prípravu višňovej omáčky k divine. Výborné sú aj v domácej griotke či ako základ višňového vína.
  • Čerešne majú jemnejšiu, sladšiu chuť, ktorá sa najlepšie uplatní v studenej kuchyni. Sú ideálne do ovocných šalátov, k syrom, v kombinácii s bielym jogurtom či ako osvieženie k raňajkovej kaši. Zavárať sa síce dajú, no po tepelnej úprave strácajú svoju typickú arómu a môžu pôsobiť fádne.

Z hľadiska výberu podľa charakteru jedla platí jednoduché pravidlo:** višne sa hodia do receptov, kde treba chuťový kontrast – teda do sladkokyslých koláčov, k tmavému mäsu, do omáčok alebo alkoholických nápojov. Čerešne vyniknú tam, kde je cieľom zachovať jemnosť – v dezertoch bez pečenia, v studených ovocných misách, smoothie či ako súčasť zdravých raňajok.

Zaujímavé chuťové kombinácie:

Ovocie Hodí sa k bylinkám Vynikne s korením
Višne bazalka, rozmarín, tymian škorica, klinčeky, badián
Čerešne mäta, medovka vanilka, kardamóm, čierne korenie
Videorecept týždňa - Čokoládová torta s opitými višňami
Video
Zdroj: TV Varecha

Ktoré ovocie zvoliť pre deti a seniorov?

Pre deti sú čerešne lákavejšie nielen chuťou, ale aj absenciou kyslosti, ktorá môže dráždiť citlivý žalúdok. Dôležité je však dbať na dôkladné odstránenie kôstok. Pre seniorov, najmä tých s tráviacimi ťažkosťami, môžu byť vhodnejšie višne – v menšom množstve podporujú tvorbu žalúdočných štiav a zlepšujú trávenie.

Višne a čerešne nie sú konkurentmi,

ale skôr doplnkami v sezónnom jedálničku. Višne sa viac oplatia spracovať – na kompóty, džemy či domáci likér, čerešne zas najlepšie vyniknú čerstvé, keď naplno oceníte ich sladkosť a šťavnatosť. A ak si neviete vybrať, dajte si oboje – čerstvé čerešne na desiatu, višňový koláč k poobednej káve.

Foto: SHUTTERSTOCK
čerešne, čerešňa

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #dieťa #zdravie #ovocie #nespavosť #vysoký krvný tlak #čerešne #višne
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december