Kedy je najlepšie zavárať?
Uhorky sú najchutnejšie a najkvalitnejšie vo fáze technickej zrelosti – teda keď sú ešte pevné, majú sýtu zelenú farbu a dĺžku približne 7 až 10 cm. Na zaváranie sú ideálne čerstvo odtrhnuté plody, ktoré neprešli dlhým skladovaním. „Nikdy nezaváram uhorky, ktoré ležali v košíku dva dni. Stratia sviežosť a už nikdy nebudú chrumkavé,“ hovorí pani Eva z Piešťan, ktorá každý rok spracuje viac ako 15 kg uhoriek.
Praktický tip
Ak si uhorky kupujete, najlepšie sú tie z ranného trhu, ktoré boli ráno pozbierané. Skontrolujte, či nie sú mäkké na dotyk alebo príliš veľké – tie môžu mať už tvrdé semená a redšiu dužinu.
Príprava pred zaváraním: všetko musí byť čisté
Dôkladná hygiena je pri zaváraní základ. Poháre, viečka aj gumy treba pred použitím umyť a vyvariť alebo aspoň dôkladne preliať vriacou vodou. Uhorky umyte v studenej vode a nechajte ich odmočiť – zbavia sa nečistôt aj drobných chrobáčikov. „Uhorky najskôr odmočím v slanej vode, aspoň na dve hodiny. Nielenže sa prečistia, ale lepšie si potom natiahnu chuť z nálevu,“ radí pani Mária zo Skalice, ktorá používa starý rodinný recept ešte po svojej mame.
Čo patrí do nálevu?
Základný recept na kyslosladký nálev vyzerá jednoducho: voda, ocot, cukor a soľ. No v správnom pomere. Overený pomer nálevu na 1 liter vody:
- 250 ml 8-percentného octu
- 100 g cukru
- 30 g soli (cca 2 polievkové lyžice)
Nálev môžete dochutiť celým čiernym korením, novým korením, bobkovým listom a horčičnými semienkami. „Ja vždy pridávam aj trošku koriandra a pár semienok kôpru – uhoriek sa to vôbec nezmocní, ale dodá im zaujímavú arómu,“ prezrádza pani Zuzana z Oravy.
Pridajte chrumkavú zložku
Ak chcete, aby si uhorky po sterilizácii zachovali chrumkavosť, nie je to len o odrode, ale aj o prírodných prísadách. Skúsené gazdinky odporúčajú pridať do každého pohára kúsok chrenu, kôprovú stonku alebo list čerešne, viniča či dubu. „Listy dubu a viniča obsahujú triesloviny, ktoré pomáhajú spevniť štruktúru uhoriek. Ja ich dávam do každého pohára aspoň dva,“ vysvetľuje pani Marta z Banskej Štiavnice, ktorá gazduje celý život.
Sterilizácia: ani málo, ani veľa
Sterilizovať treba šetrne – pri teplote približne 80 až 85 °C, a to najviac 10 – 15 minút podľa veľkosti pohárov. Ak ich prevaríte príliš dlho alebo pri príliš vysokej teplote, uhorky stratíte. Doslova. Odporúča sa použiť „suchú sterilizáciu“ v rúre alebo klasickú vo vodnom kúpeli. Po sterilizácii poháre obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť zabalené v deke. Tak si udržia správne podmienky na zakonzervovanie.
Extra tipy skúsených gazdiniek
Nepoužívajte jódovanú soľ. Použite klasickú zaváraciu alebo morskú, inak riskujete zakalený nálev. Neprepchávajte poháre. Uhorky sa musia v náleve hýbať, inak sa nerovnomerne sterilizujú. Uhorky triedte podľa veľkosti. Zavárajte rovnako veľké kusy do jedného pohára – rovnomerne sa prevaria.
Zaváranie ako tradícia aj záruka kvality
Domáce nakladačky si získali srdcia mnohých nielen pre chuť, ale aj pre možnosť prispôsobiť recept presne podľa rodinných zvyklostí. A hoci sa recepty líšia, jedno majú spoločné: čerstvé suroviny, čistota pri práci a cit pre rovnováhu chutí. „Dnes to už nie je len o tom, že si niečo uchovám na zimu. Je to rituál, ktorý robíme s dcérou každý rok. A keď otvoríme pohár v decembri, je v ňom kúsok leta,“ dodáva pani Katarína zo Zvolena.