Tajomstvo najlepších kyslých uhoriek: takto ich zavárajú skúsené gazdinky, aby boli chrumkavé a lahodné

Chrumkavé, svieže a s vyváženou kyslosladkou chuťou – tak by mali chutiť pravé domáce nakladačky. Ak sa vám už niekedy podarilo zavariť mäkké alebo príliš kyslé uhorky, vedzte, že rozdiel tkvie v niekoľkých dôležitých detailoch.

30.07.2025 06:00
uhorky, nakladačky, zavárané uhorky, kyslé uhorky Foto:
debata (2)
Tieto uhorkové nanuky si zamilujete
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová
Skúsené gazdinky vedia, že pri zaváraní rozhodujú nielen suroviny a nálev, ale aj samotný spôsob sterilizácie. Tu sú overené rady, s ktorými budú vaše uhorky zakaždým dokonalé.

Kedy je najlepšie zavárať?

Uhorky sú najchutnejšie a najkvalitnejšie vo fáze technickej zrelosti – teda keď sú ešte pevné, majú sýtu zelenú farbu a dĺžku približne 7 až 10 cm. Na zaváranie sú ideálne čerstvo odtrhnuté plody, ktoré neprešli dlhým skladovaním. „Nikdy nezaváram uhorky, ktoré ležali v košíku dva dni. Stratia sviežosť a už nikdy nebudú chrumkavé,“ hovorí pani Eva z Piešťan, ktorá každý rok spracuje viac ako 15 kg uhoriek.

Praktický tip

Ak si uhorky kupujete, najlepšie sú tie z ranného trhu, ktoré boli ráno pozbierané. Skontrolujte, či nie sú mäkké na dotyk alebo príliš veľké – tie môžu mať už tvrdé semená a redšiu dužinu.

Foto: SHUTTERSTOCK
uhorky nakladačky

Príprava pred zaváraním: všetko musí byť čisté

Dôkladná hygiena je pri zaváraní základ. Poháre, viečka aj gumy treba pred použitím umyť a vyvariť alebo aspoň dôkladne preliať vriacou vodou. Uhorky umyte v studenej vode a nechajte ich odmočiť – zbavia sa nečistôt aj drobných chrobáčikov. „Uhorky najskôr odmočím v slanej vode, aspoň na dve hodiny. Nielenže sa prečistia, ale lepšie si potom natiahnu chuť z nálevu,“ radí pani Mária zo Skalice, ktorá používa starý rodinný recept ešte po svojej mame.

Čo patrí do nálevu?

Základný recept na kyslosladký nálev vyzerá jednoducho: voda, ocot, cukor a soľ. No v správnom pomere. Overený pomer nálevu na 1 liter vody:

  • 250 ml 8-percentného octu
  • 100 g cukru
  • 30 g soli (cca 2 polievkové lyžice)

Nálev môžete dochutiť celým čiernym korením, novým korením, bobkovým listom a horčičnými semienkami. „Ja vždy pridávam aj trošku koriandra a pár semienok kôpru – uhoriek sa to vôbec nezmocní, ale dodá im zaujímavú arómu,“ prezrádza pani Zuzana z Oravy.

Foto: SHUTTERSTOCK
uhorky, kyslé uhorky, nakladačky,

Pridajte chrumkavú zložku

Ak chcete, aby si uhorky po sterilizácii zachovali chrumkavosť, nie je to len o odrode, ale aj o prírodných prísadách. Skúsené gazdinky odporúčajú pridať do každého pohára kúsok chrenu, kôprovú stonku alebo list čerešne, viniča či dubu. „Listy dubu a viniča obsahujú triesloviny, ktoré pomáhajú spevniť štruktúru uhoriek. Ja ich dávam do každého pohára aspoň dva,“ vysvetľuje pani Marta z Banskej Štiavnice, ktorá gazduje celý život.

Sterilizácia: ani málo, ani veľa

Sterilizovať treba šetrne – pri teplote približne 80 až 85 °C, a to najviac 10 – 15 minút podľa veľkosti pohárov. Ak ich prevaríte príliš dlho alebo pri príliš vysokej teplote, uhorky stratíte. Doslova. Odporúča sa použiť „suchú sterilizáciu“ v rúre alebo klasickú vo vodnom kúpeli. Po sterilizácii poháre obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť zabalené v deke. Tak si udržia správne podmienky na zakonzervovanie.

Extra tipy skúsených gazdiniek

Nepoužívajte jódovanú soľ. Použite klasickú zaváraciu alebo morskú, inak riskujete zakalený nálev. Neprepchávajte poháre. Uhorky sa musia v náleve hýbať, inak sa nerovnomerne sterilizujú. Uhorky triedte podľa veľkosti. Zavárajte rovnako veľké kusy do jedného pohára – rovnomerne sa prevaria.

9x zavárané uhorky. Recepty aj na čisto prírodné bez nakladača, bez varenia nálevu a dokonca aj bez sterilizácie Čítajte viac 9x zavárané uhorky. Recepty aj na čisto prírodné bez nakladača, bez varenia nálevu a dokonca aj bez sterilizácie

Zaváranie ako tradícia aj záruka kvality

Domáce nakladačky si získali srdcia mnohých nielen pre chuť, ale aj pre možnosť prispôsobiť recept presne podľa rodinných zvyklostí. A hoci sa recepty líšia, jedno majú spoločné: čerstvé suroviny, čistota pri práci a cit pre rovnováhu chutí. „Dnes to už nie je len o tom, že si niečo uchovám na zimu. Je to rituál, ktorý robíme s dcérou každý rok. A keď otvoríme pohár v decembri, je v ňom kúsok leta,“ dodáva pani Katarína zo Zvolena.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zaváranie #rady pri zaváraní #kyslé uhorky #uhorky #uhorky nakladacky
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december