Ako správne zamraziť ovocie a zeleninu: tipy, ktoré zachovajú čerstvosť, farbu aj vitamíny po celý rok

Mrazenie je jednoduchý a spoľahlivý spôsob, ako uchovať ovocie a zeleninu zo záhrady na celé mesiace. Poradíme, ako správne pripraviť úrodu, aby si zachovala farbu, chuť aj vitamíny.

12.09.2025 06:00
mrazenie, zelenina, ovocie, Foto:
debata

Prečo sa oplatí mraziť úrodu?

Mrazenie patrí medzi najšetrnejšie spôsoby uchovávania ovocia a zeleniny. Rýchly pokles teploty spomalí enzymatické procesy a zachová farbu, chuť aj väčšinu vitamínov. Správne zamrazené plody tak zostanú chutné a využiteľné aj niekoľko mesiacov po zbere.

Príprava pred mrazením

Pred vložením do mrazničky treba plody dôkladne umyť a osušiť. Niektoré druhy zeleniny – napríklad fazuľka, karfiol, hrach, brokolica či mangold – si vyžadujú krátke blanšírovanie. Niekoľkominútový kúpeľ vo vriacej vode zastaví neželané procesy, a následné ochladenie v ľadovej vode zachová farbu a pevnosť. Naopak, cuketu, špargľu či tekvicu možno mraziť aj surové.

Druh zeleniny Dĺžka blanšírovania
Brokolica 2 minúty
Mrkva 2 minúty
Kukurica 7 minút
Hrášok 2–3 minúty
Špenát 1–2 minúty
Karfiol 3 minúty
Ružičkový kel 3–4 minúty
Fazuľové struky 2 minúty
Pri blanšírovaní treba dať zeleninu do vriacej... Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, blanšírovanie Pri blanšírovaní treba dať zeleninu do vriacej vody a potom ju prudko schladiť.

Ako spracovať ovocie a bobule?

Menšie druhy, ako jahody, ríbezle či čučoriedky, je vhodné najskôr rozložiť na tácku a zamraziť jednotlivo. Až potom ich presypte do vrecúšok alebo dóz – zabránite tak ich zlepeniu. Pri šťavnatejších druhoch, ako sú citrusy či melón, pomáha pokvapkanie citrónovou šťavou, ktoré spomalí oxidáciu a zachová sviežu farbu.

Tipy a triky do kuchyne: ako mraziť jahody
Video
Zdroj: TV Varecha

Bylinky do mrazničky

Čerstvé bylinky si môžete uchovať v ľadových kockách. Stačí ich nasekať, zmiešať s trochou vody alebo oleja a zamraziť v nádobkách na ľad. Pri varení ich potom jednoducho pridáte do jedla v ideálnej dávke.

Super tip, ako mraziť bylinky
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová

Ako predísť vzniku mrazových škvŕn?

Najväčším nepriateľom mrazenej úrody je tzv. mrazový opar alebo ľudovo mrazové škvrny. Vznikajú, keď sa k potravinám dostane vzduch a vysuší ich povrch. Riešením je používať kvalitné vzduchotesné obaly – pevné vrecká so zipsom alebo vákuové nádoby. Pri uzatváraní vrecúšok sa vždy snažte vytlačiť čo najviac vzduchu.

Aby ste mali prehľad, odporúčame označiť si... Foto: SHUTTERSTOCK
mrazenie, zelenina, ovocie, Aby ste mali prehľad, odporúčame označiť si jednotlivé vrecká a nádoby dátumom zamrazenia.

Ako dlho vydrží mrazená úroda?

Správne uskladnená zelenina vydrží v mrazničke približne 10 až 12 mesiacov, ovocie zvyčajne 6 až 9 mesiacov. Dôležité je, aby teplota v mrazničke bola stále –18 °C. Po dlhšom čase plody síce neublížia zdraviu, ale strácajú arómu, šťavnatosť aj časť vitamínov.

Do mrazničky si môžete pripraviť aj vlastnú... Foto: SHUTTERSTOCK
mrazenie, zelenina, ovocie, Do mrazničky si môžete pripraviť aj vlastnú zeleninovú zmes na polievku.

Čomu sa radšej vyhnúť?

Nie všetky druhy sa na mrazenie hodia. Paradajky, uhorky či reďkovky obsahujú priveľa vody, a po rozmrazení preto bývajú kašovité. To však neprekáža, ak ich plánujete použiť na varenie omáčok či polievok, kde konzistencia nehrá až takú dôležitú úlohu.

rajčiny, paradajky, rajčiaky, Čítajte viac Nedozreté paradajky nie sú odpad: takto ich necháte dozrieť do farby aj chuti v interiéri

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #úroda #ovocie #zelenina #mraznička #mrazenie #mrazenie potravín
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december