Paradajky a alergia: necítite sa dobre po jedle? Možno ide o krížovú reakciu alebo histamínovú intoleranciu

Paradajky patria medzi najobľúbenejšiu letnú zeleninu, no u niektorých ľudí vyvolávajú nepríjemné reakcie. Zistite, ako rozoznať alergiu na paradajky, aké sú jej príčiny a čo robiť, ak sa objavia príznaky.

12.09.2025 14:00
paradajky, rajčiny, rajčiaky, alergia, Foto:
debata

Ako sa prejavuje alergia na paradajky

Alergická reakcia môže mať rôznu intenzitu a každý človek ju prežíva odlišne. Najčastejšie sa objavuje svrbenie alebo pálenie v ústach a hrdle, začervenanie pokožky či nádcha podobná sennej. K častým príznakom patria aj tráviace ťažkosti, nevoľnosť a problémy s krvným obehom. V zriedkavých prípadoch môže nastať dýchavičnosť alebo dokonca alergický šok – vtedy je nutné okamžite vyhľadať lekára.

Čo stojí za alergiou

Najčastejšie ide o tzv. krížovú alergiu. Ak človek reaguje na pele brezy, liesky alebo tráv, môže mať problém aj s paradajkami, pretože obsahujú podobné alergény. Typickými prejavmi sú svrbenie a opuch slizníc. Ďalšou možnou príčinou je histamínová intolerancia. Paradajky prirodzene obsahujú histamín a pri nedostatočnej činnosti enzýmu diaminoxidázy sa v tele hromadí. Výsledkom bývajú bolesti brucha, hnačka či nadúvanie.

rajčiny, paradajky, rajčiaky Čítajte viac Paradajky prospievajú tráveniu a chránia pokožku pred slnkom: pozor, niektorým ľuďom môžu aj uškodiť

Ako zistiť, či ide o alergiu

Ak po jedle opakovane pociťujete problémy, oplatí sa viesť si potravinový denník. Pri vyšetrení u lekára poslúži ako dôležitá pomôcka. Definitívne potvrdenie prinesie kožný alebo krvný test na alergiu. Pri podozrení na histamínovú intoleranciu sa meria hladina enzýmu zodpovedného za odbúravanie histamínu.

Európa trpí epidémiou alergických ochorení. Nedbáme na prírodu a ničíme si tak zdravie
Video
Zdroj: TV Pravda

Dá sa paradajkám úplne vyhnúť?

Pri potvrdenej alergii či intolerancii je najistejšie paradajky zo stravy vyradiť. Ak sú však ťažkosti mierne, niektorí ľudia znášajú lepšie tepelne spracované plody. Rozdiel môže byť aj medzi odrodami – niektoré obsahujú menej alergénov. Pri histamínovej intolerancii sa odporúča vyhýbať najmä spracovaným výrobkom, ako sú kečup, pretlak či paradajková šťava, ktoré majú vyšší obsah histamínu. Menšie množstvo čerstvých rajčín môže byť pre niektorých prijateľné, no dlhodobo je vhodnejšia strava s nízkym obsahom histamínu.

Ak máte podozrenie, že paradajky sú pre vás problémom, nechajte si urobiť testy a riaďte sa odporúčaniami lekára.
Foto: SHUTTERSTOCK
rajčiny

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #paradajky #rajčiny #rajčiaky
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december