Keď cukrovary udávali rytmus jesene a melasa tiekla potokom – spomienka na repné kampane

Jesenné koleso cukrovarov sa opäť roztočilo. Slovensko si aj v roku 2025 udrží takmer úplnú sebestačnosť vo výrobe cukru. Kým kedysi patrili parné sirény a vôňa melasy k rytmu jesene, dnes kampane riadia senzory – no vôňa repy a tradícia zostávajú rovnaké.

10.10.2025 06:00
cukrovar, cukrová repa, NEPOUŽÍVAŤ Foto:
Ilustračná fotografia - Ženy a muži na poli počas jesennej repnej kampane. Zber repy patril k najnáročnejším, no aj najspolupatričnejším prácam sezóny.
debata (3)
Odstrel komínov v Pohronskom Ruskove ukončil slávnu éru cukrovaru
Video
Zdroj: TV Pravda

Prvé slovenské cukrovary vznikali už v 30. a 40. rokoch 19. storočia. V Seredi sa výroba cukru začala v roku 1844 na panstve Esterházyovcov, moderná kapitola závodu sa potom rozbehla v 20. storočí. Železnica a voda určovali polohu fabrík a rytmus kampaní.

Zlaté roky republiky

Po roku 1918 sa slovenské cukrovarníctvo začlenilo do československej siete závodov. Rástli kapacity, zosilnela logistika a odvetvie sa začalo viac regulovať kvótami a medzinárodnými dohodami. Kampaň bola každoročným priemyselným rituálom regiónov.

Ilustračná fotografia - Starý tehlový cukrovar... Foto: ChatGPT / DALL·E
cukrovar, NEPOUŽÍVAŤ Ilustračná fotografia - Starý tehlový cukrovar s vysokým komínom, obklopený stromami v jesenných farbách. Miesto, kde sa rodilo „biele zlato“ vidieka.

Vojna a prepis máp

Koncom 30. rokov a počas vojny sa menili hranice aj vlastnícke vzťahy. Sieť závodov sa prispôsobovala novým pomerom, no jesenné spúšťanie liniek a vykládka repy ostávali pevnou kotvou miestneho života. Parné sirény, hromady repy pri cestách, sladkastá vôňa melasy a dlhé nočné zmeny: cukrovar bol zamestnávateľom aj komunitným centrom. Jeseň mala svoj vlastný rytmus, ktorý udávali vlečky a difúzory.

Ilustračná fotografia - Dvor plný cukrovej repy... Foto: ChatGPT / DALL·E
cukrovar, NEPOUŽÍVAŤ Ilustračná fotografia - Dvor plný cukrovej repy pripravený na spracovanie. Jeseň sa niesla v znamení pary, dymu a vône melasy.

Dvaja hráči dnes

Na Slovensku dnes fungujú dve spracovateľské fabriky: Slovenské cukrovary v Seredi (skupina AGRANA) a Považský cukor v Trenčianskej Teplej (skupina Nordzucker). Koncentrácia je výsledkom porevolučných reštrukturalizácií a modernizácie odvetvia v Európe. Výmera cukrovej repy sa v posledných rokoch pohybuje okolo 20–23 tisíc hektárov. V roku 2023 ju SPPK označila za hranicu potrebnú pre dlhodobú sebestačnosť. Výnos a cukornatosť rozhodujú o tom, či je kampaň „sladká“ aj na papieri.

Ilustračná fotografia - Súčasná podoba... Foto: ChatGPT / DALL·E
cukrovar, NEPOUŽÍVAŤ Ilustračná fotografia - Súčasná podoba cukrovaru na úsvite. Kovové silá, automatizované linky a rovnaký cieľ ako kedysi – premeniť repu na sladkú energiu.

Aktuálna sezóna 2025: sebestační aj napriek poklesu výmery

Podľa tlačovej správy TASR z 21. septembra 2025 by tohtoročná úroda mala byť o päť až sedem percent vyššia než v predchádzajúcich dvoch rokoch. „Očakávame úrody na úrovni 65 až 66 ton z hektára,“ uviedol Róbert Kovács, predseda predstavenstva Zväzu pestovateľov cukrovej repy. Priaznivé počasie, menší tlak škodcov a takmer nulový výskyt cikád, ktoré prenášajú syndróm nízkej cukornatosti, sa podpísali pod lepšie kvalitatívne parametre repy. Hoci výmera klesla o 18 percent na 19 180 hektárov, cukrovary očakávajú, že pokles vykompenzuje vyššia úroda a cukornatosť. „Z tohtoročnej kampane očakávame produkciu 165 000 až 170 000 ton cukru. To by malo takmer na sto percent pokryť sebestačnosť Slovenska v tejto komodite,“ povedal Michal Abelovič, predseda predstavenstva Považského cukru. Aktuálne ceny cukru, ktoré sa pohybujú okolo 600 eur za tonu, hodnotí priemysel pozitívne, aj keď vývoj zostáva neistý. „Na pultoch slovenských obchodov je cukor z rôznych krajín, preto nemožno robiť pevné závery,“ doplnil Abelovič.

Na snímke priestory bývalého cukrovaru v Trnave. Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Trnava Sladký majáles podujatie Na snímke priestory bývalého cukrovaru v Trnave.

Tvrdá realita počasia

Predchádzajúca kampaň 2024/2025 bola mimoriadne náročná. Nadmerné zrážky spomaľovali vyorávanie z vyše 23 500 hektárov a repné hniloby preverili logistiku. Napriek tomu sa spracovanie udržalo a výroba bežala bez dlhých odstávok. Hodnotenie kampane 2024/2025 uvádza 167 094 ton cukru, čo potvrdzuje, že Slovensko si udržalo takmer plnú sebestačnosť.

Zber cukrovej repy v katastri obce Lužianky,... Foto: TASR, Henrich Mišovič
cukrová repa, zber, Zber cukrovej repy v katastri obce Lužianky, okres Nitra 11. októbra 2012.

Sereď – príbeh značky

Seredský závod je symbolom mesta už od 19. storočia. Historické fotografie dokumentujú premeny výroby aj areálu – od starých varní po súčasné linky, ktoré dnes stoja za známymi produktmi.

Na snímke výrobné priestory v závode Slovenské... Foto: TASR, Henrich Mišovič
Sereď cukrovar tepláreň ekologická Na snímke výrobné priestory v závode Slovenské cukrovary s.r.o. v Seredi 30. júna 2020.

Trenčianska Teplá – „biele zlato“ Považia

Cukrovar v Trenčianskej Teplej založila rodina Wolfovcov na prelome rokov 1900–1901. Tradícia prežila v modernej podobe a dnes je závod súčasťou Nordzuckeru.

Na snímke pohľad na cukrovar spoločnosti... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Trenčianska Teplá Považský cukor a. s. cukrovar Na snímke pohľad na cukrovar spoločnosti Považský cukor a. s. v Trenčianskej Teplej.

Dnešný dvor: menej romantiky, viac dát

Repnú kampaň dnes riadia laboratóriá a automatizované linky. No základný obraz sa nemení: dvory plné repy, nočné zmeny a stručná otázka po uzávierke – koľko polarizačného cukru priniesol tento rok.

stévia cukrová Čítajte viac Prírodné sladidlo až 300-krát sladšie než cukor, je vhodné pre diabetikov, bez kalórií a s pozitívnymi účinkami na zdravie

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 3 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #história #cukor #repa #cukrová repa #cukrovar #repná kampaň
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december