Prvé slovenské cukrovary vznikali už v 30. a 40. rokoch 19. storočia. V Seredi sa výroba cukru začala v roku 1844 na panstve Esterházyovcov, moderná kapitola závodu sa potom rozbehla v 20. storočí. Železnica a voda určovali polohu fabrík a rytmus kampaní.
Zlaté roky republiky
Po roku 1918 sa slovenské cukrovarníctvo začlenilo do československej siete závodov. Rástli kapacity, zosilnela logistika a odvetvie sa začalo viac regulovať kvótami a medzinárodnými dohodami. Kampaň bola každoročným priemyselným rituálom regiónov.
Vojna a prepis máp
Koncom 30. rokov a počas vojny sa menili hranice aj vlastnícke vzťahy. Sieť závodov sa prispôsobovala novým pomerom, no jesenné spúšťanie liniek a vykládka repy ostávali pevnou kotvou miestneho života. Parné sirény, hromady repy pri cestách, sladkastá vôňa melasy a dlhé nočné zmeny: cukrovar bol zamestnávateľom aj komunitným centrom. Jeseň mala svoj vlastný rytmus, ktorý udávali vlečky a difúzory.
Dvaja hráči dnes
Na Slovensku dnes fungujú dve spracovateľské fabriky: Slovenské cukrovary v Seredi (skupina AGRANA) a Považský cukor v Trenčianskej Teplej (skupina Nordzucker). Koncentrácia je výsledkom porevolučných reštrukturalizácií a modernizácie odvetvia v Európe. Výmera cukrovej repy sa v posledných rokoch pohybuje okolo 20–23 tisíc hektárov. V roku 2023 ju SPPK označila za hranicu potrebnú pre dlhodobú sebestačnosť. Výnos a cukornatosť rozhodujú o tom, či je kampaň „sladká“ aj na papieri.
Aktuálna sezóna 2025: sebestační aj napriek poklesu výmery
Podľa tlačovej správy TASR z 21. septembra 2025 by tohtoročná úroda mala byť o päť až sedem percent vyššia než v predchádzajúcich dvoch rokoch. „Očakávame úrody na úrovni 65 až 66 ton z hektára,“ uviedol Róbert Kovács, predseda predstavenstva Zväzu pestovateľov cukrovej repy. Priaznivé počasie, menší tlak škodcov a takmer nulový výskyt cikád, ktoré prenášajú syndróm nízkej cukornatosti, sa podpísali pod lepšie kvalitatívne parametre repy. Hoci výmera klesla o 18 percent na 19 180 hektárov, cukrovary očakávajú, že pokles vykompenzuje vyššia úroda a cukornatosť. „Z tohtoročnej kampane očakávame produkciu 165 000 až 170 000 ton cukru. To by malo takmer na sto percent pokryť sebestačnosť Slovenska v tejto komodite,“ povedal Michal Abelovič, predseda predstavenstva Považského cukru. Aktuálne ceny cukru, ktoré sa pohybujú okolo 600 eur za tonu, hodnotí priemysel pozitívne, aj keď vývoj zostáva neistý. „Na pultoch slovenských obchodov je cukor z rôznych krajín, preto nemožno robiť pevné závery,“ doplnil Abelovič.
Tvrdá realita počasia
Predchádzajúca kampaň 2024/2025 bola mimoriadne náročná. Nadmerné zrážky spomaľovali vyorávanie z vyše 23 500 hektárov a repné hniloby preverili logistiku. Napriek tomu sa spracovanie udržalo a výroba bežala bez dlhých odstávok. Hodnotenie kampane 2024/2025 uvádza 167 094 ton cukru, čo potvrdzuje, že Slovensko si udržalo takmer plnú sebestačnosť.
Sereď – príbeh značky
Seredský závod je symbolom mesta už od 19. storočia. Historické fotografie dokumentujú premeny výroby aj areálu – od starých varní po súčasné linky, ktoré dnes stoja za známymi produktmi.
Trenčianska Teplá – „biele zlato“ Považia
Cukrovar v Trenčianskej Teplej založila rodina Wolfovcov na prelome rokov 1900–1901. Tradícia prežila v modernej podobe a dnes je závod súčasťou Nordzuckeru.
Dnešný dvor: menej romantiky, viac dát
Repnú kampaň dnes riadia laboratóriá a automatizované linky. No základný obraz sa nemení: dvory plné repy, nočné zmeny a stručná otázka po uzávierke – koľko polarizačného cukru priniesol tento rok.