Kvasená kapusta ako od babičky: osvedčený postup, aby zostala biela, chrumkavá a bez povlaku

Kvasená kapusta je zázrak zimného jedálneho lístka. Nielenže posilňuje imunitu, ale aj uchová vitamíny z úrody na celé mesiace. Ak ju robíte prvýkrát, nemusíte sa báť – s týmto osvedčeným postupom a praktickými radami sa vám vydarí na jednotku.

28.10.2025 06:00
debata
Na prácu si pripravte čistý kameninový súdok... Foto: ChatGPT / DALL·E
kvasená kapusta, NEPOUŽÍVAŤ Na prácu si pripravte čistý kameninový súdok alebo inú nádobu na kvasenie. Dôkladná hygiena je kľúčová – rovnako ako pri zaváraní. Všetko musí byť čisté: ruky, nástroje aj nádoby.

Ako pripraviť dokonalú kvasenú kapustu

1. Výber kapusty a príprava

Základom úspechu je čerstvá, pevná hlávka – najlepšie zo zimnej odrody. Vonkajšie listy odstráňte, hlúb vykrojte a kapustu rozkrojte na polovice. Potom ju nastrúhajte na jemné pásiky hrubé približne 1 – 2 mm. Ak kapustu kupujete už predpripravenú, uistite sa, že je čerstvo nastrúhaná, a hneď ju spracujte. Dlhé státie by ju oberalo o vitamín C a sviežosť.

Tipy a triky do kuchyne: ako šikovne strúhať kapustu
Video
Zdroj: TV Varecha

2. Soľ a ďalšie ochucovanie

Na 10 kg kapusty rátajte 180 g soli, teda približne 18 g na kilogram. Soľ nielen ochucuje, ale aj konzervuje. Okrem nej môžete pridať celé čierne korenie, rascu, bobkový list, cibuľu či zopár tvrdších zimných jabĺk – tie kapustu prirodzene prevzdušnia a zjemnia jej chuť.

Tradičný recept si môžete jemne prispôsobiť – pár jabĺk dodá kapuste sviežosť, trochu kôpru alebo chrenu zasa ostrejší tón.
kvasená kapusta, Čítajte viac Jedzte denne aspoň lyžicu a budete sa cítiť lepšie – túto lacnú superpotravinu si môže dovoliť každý

3. Správne vrstvenie

Na dno nádoby položte celé kapustné listy ako ochrannú vrstvu. Potom pridávajte kapustu v tenkých vrstvách, každú posoľte a dochuťte podľa chuti. Po každej vrstve kapustu poriadne utlačte, aby ste vytlačili vzduch a spustili tvorbu šťavy. Takto pokračujte asi 10 cm pod okraj súdka – pri kvasení sa objem ešte zväčší.

Ak kapusta nepúšťa dostatok šťavy, môžete... Foto: SHUTTERSTOCK
kapusta, kvasená kapusta Ak kapusta nepúšťa dostatok šťavy, môžete pridať trochu prevarenej a vychladnutej vody. Správne natlačená kapusta má byť celá ponorená v šťave – len tak sa nepokazí.

4. Zaťaženie a uzatvorenie

Na vrch položte doštičky a kameň, aby kapusta zostala pod hladinou. Súdok uzavrite vrchnákom a do žliabku nalejte vodu, ktorá zabráni prístupu vzduchu. Práve vďaka nej sa vo vnútri vytvorí prostredie vhodné pre mliečne baktérie, ktoré kapustu prirodzene zakonzervujú.

Foto: SHUTTERSTOCK
kapusta, kvasená kapusta

5. Ideálna teplota a čas kvasenia

Súdok postavte do miestnosti s teplotou okolo 15 °C. Bežná izbová teplota nie je vhodná – kvasenie by prebehlo príliš rýchlo a kapusta by stratila chrumkavosť. Po približne dvoch týždňoch nádobu premiestnite na chladnejšie miesto, kde proces pokračuje pomalšie a rovnomernejšie.

Kapusta je hotová po 4 až 6 týždňoch – mala by byť kyslastá, chrumkavá a s príjemnou vôňou.

6. Starostlivosť o súdok

Počas kvasenia kontrolujte, či je voda v žliabku. Ak sa odparí, dolievajte ju. Aj po neskoršom odobratí kapusty nezabudnite zvyšok opäť zaťažiť, aby povrch zostal ponorený. Pri každom odbere používajte čisté náradie – zabránite tak kontaminácii.

šťava z kvasenej kapusty Čítajte viac Neuveriteľné účinky jednej šťavy: Detoxikuje telo, podporí trávenie a dodá vám pocit pohody! Máte ju doma?

Ako predísť problémom

  • Hnednutie alebo mäknutie: môže byť dôsledkom použitia letnej odrody alebo nedostatočnej hygieny.
  • Biely povlak na povrchu: vzniká, keď kapusta nie je celá pod šťavou alebo keď chýba voda v žliabku súdka. Ide o kvasinky, ktoré sa rozvíjajú v kontakte so vzduchom.
  • Nedostatok šťavy: ak kapusta nepustí dosť tekutiny, pridajte trochu prevarenej slanej vody.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #kvasená kapusta #kapusta #kyslá kapusta #fermentácia #fermentované potraviny
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december