Ešte pred príchodom prvých mrazíkov je potrebné postarať sa o záhradu aj balkón a opatriť ich pred zimou. Táto príprava nám zároveň ušetrí na jar veľa času.
Je to jedno z najobľúbenejších a najchutnejších ovocí. Tiež jedno z tých, ktoré ľudia pestujú tisícročia. Prečo treba jesť hrušky, teda okrem toho, že sú chutné?
Vďaka kyslastej chuti a obsahu vitamínu C sú šípky často prirovnávané k citrusom. Pozitívne je, že dozrievajú v čase, keď telo vitamíny na posilnenie obranyschopnosti potrebuje.
Ak je zem už chladná, september je výborný na sadenie cesnaku. Pred výsadbou je dobré dať si tú námahu a ochrániť cesnak pred chorobami morením.
Od augusta až do októbra zbierajú úrodu pestovatelia batátov, plodín známych aj ako sladké zemiaky. Pod ich vcelku nepríťažlivým zovňajškom sa ukrýva nielen chutný, ale aj veľmi zdravý obsah.
September a október sú ideálne mesiace na výsadbu cezmíny. Keď sa tento ker rozrastie, dokáže vytvoriť krásny a mimoriadne pevný živý plot, ktorý sa vlastnosťami vyrovná murovanému.
September je mesiac, keď máme plné ruky práce so zeleninou. Ktorá ide teraz zo zeme von a ktorá naopak dnu? Ktoré druhy dokážu bez problémov prezimovať na záhone? A čo keď nám všetka zelenina nedozrela?
Na zimu treba pripraviť nielen záhradu a okolie domu, ale aj strechu. Kým je ešte príjemné počasie, urobíme údržbu i na miestach, kam oko nedovidí.
Zázvor dá zbohom prechladnutiu aj vysokému cholesterolu. Málokto pritom vie, že tento prírodný liek môžeme pestovať aj na okne v kvetináči.
Slivky sú ovocím, ktoré neodmysliteľne patrí k prelomu leta a jesene. Existuje niekoľko poddruhov, hoci bežne všetky nazývame jedným slovom - slivky.
Vianočné ruže, ktoré sme pestovali celé leto, budú na Vianoce len sotva kvitnúť, ak im odteraz až do vianočných sviatkov nebudeme venovať potrebnú starostlivosť.
Sú užitočné pre naše zdravie a nestoja nás ani cent, pretože si ich môžeme nazbierať celkom bežne vo voľnej prírode. Kto raz podľahol čaru liečivých bylín, ten ich už bude zbierať stále.
Stále rodiace jahody môžeme pestovať v záhrade aj v črepníkoch na balkóne. Jedny i druhé potrebujú teraz v auguste našu pomoc, keď chceme, aby zarodili viac. Starostlivosť sa nám vráti v podobe väčšej a lepšej úrody.
Zelenina, na ktorú niektorí nedajú dopustiť, iným prekáža zápach, ktorý vydáva pri varení – ale napríklad ako vyprážaný je u nás široko akceptovaný a obľúbený. To je karfiol.
Obchody sú počas celého roka plné zaváraného a nakladaného ovocia, džemov, marmelád, čatní, čalamád a ďalších dobrôt. No tie kvalitné sú pomerne drahé a najmä – svoje je svoje.
Žihľava či pŕhľava, je jedno, ako ju nazvete. Podstatné je, že ide o jednu a tú istú bylinu, ktorú stále vnímame ako burinu, a pritom ju možno označiť za jednu z najužitočnejších rastlín vôbec.
Chuť byliniek sa mení v závislosti od podmienok pestovania, zberu, ale i následného spracovania. Aj tie najkvalitnejšie bylinky zostanú chutné a voňavé len vtedy, keď ich po zbere správne zakonzervujeme.
Zavariť, usušiť, zmraziť alebo radšej hneď skonzumovať? To závisí nielen od vašej chuti, ale aj od druhu ovocia. S uskladňovaním opatrne, nie všetky druhy sú naň vhodné.
Nie, nejde o omyl. Letné obdobia sucha síce dávajú záhrade poriadne zabrať, ale niekedy narobíme polievaním viac škody ako osohu. Kedy treba zavlažovať a kedy s tým radšej počkať?
Skrášli každú záhradu a v kuchyni sa s ňou dajú robiť divy. Pestovanie je ľahšie, než si myslíte a funguje aj ako skvelé liečivo. Nastáva čas zberu artičoky.
Zahryznúť sa do sladkej šťavnatej broskyne, bez toho by sa nám leto ani nerátalo. Pestovanie tohto ovocného druhu však dáva celkom zabrať. Dôležitá je poloha, odroda aj starostlivosť.
V polovici leta sú živiny z pôdy už značne vyčerpané a rastliny potrebujú opäť prihnojiť, a to dokonca aj v prípade, že ste hnojili v zime a na jar.
Kde v záhrade paprika najlepšie rastie a aká teplá má byť voda na jej polievanie? Aj to je dobré vedieť, keď chcete dopestovať viac tejto zeleniny.
Keď sa skorým chryzantémam v týchto dňoch trocha povenujeme, koncom júla budú presne podľa našich predstáv. Hlavné je hnojiť, a najmä zaštipovať.
Kvitnúce fialové pole pri obci Malé Leváre neďaleko Malaciek práve zažíva najrušnejšie týždne roka. Môžete si odtiaľ odniesť nielen levanduľu, ale aj krásne spomienky.