Podľa čoho vyberať rastliny do zimnej záhrady?

Pravda.sk, gj | 30.10.2014 13:00
zimná záhrada Foto:
V zimnej záhrade nájdete príjemný relax.
Zimná záhrada môže byť príjemným miestom relaxu, nechajte si záležať na výbere rastlín.

Pri výbere rastlín do zimnej záhrady by ste sa nemali riadiť len tým, čo sa vám páči. Rastliny by mali byť uspôsobené na prežitie v zimnej záhrade. Podľa stupňa vykurovania zimnej záhrady ich možme rozdeliť na chladné, mierne teplé a vykurované.

Podľa toho, ako je zimná záhrada vykurovaná, si treba premyslieť aj výber vhodných rastlín. Rozdiely sú totiž výrazné. Pozor! Ani chladná zimná záhrada neznamená, že v nej bude mrznúť, musí v nej byť teplota nad bod mrazu. Mierne vykurovaná záhrada znamená, že teplota v nej nepresiahne 10 stupňov Celzia. A vo vykurovanej sa teplota pohybuje okolo 18 stupňov Celzia. Rastliny hľadajte a vyberajte podľa toho, aký typ zimnej záhrady máte.

Ak máte chladnú zimnú záhradu, môžete siahnuť aj po rastlinách zo Stredomoria, ako oleander a olivovník. V zime nemajú radi priveľké teplo. V mierne vyhrievanej zimnej záhrade sa bude dariť väčšiemu množstvu rastlín, môžete vyberať rastliny z oblasti Stredomoria aj subtropických oblastí, ako napríklad palmy. V teplej zimnej záhrade sa darí tropickým rastlinám, ako je výrazná bugénvilea. Pred kúpou sa v kvetinárstve vždy informujte, aké teploty tej či onej rastline svedčia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ