Myslite na okrasné jazierka a plávajúce lekná

Jana Véghová, Pravda | 18.04.2015 06:00
lekno, záhrada, voda Foto:
Lekná ozdobia vaše záhradné jazierko.
V žiadnom okrasnom jazierku nesmú chýbať lekná. Sortiment mrazuvzdorných lekien je pomerne široký, vybrať si môže majiteľ menšieho aj väčšieho jazierka.

Nie každý však vie, ako lekná správne pestovať. Ideálne obdobie na výsadbu lekien je od neskorej jari až do konca leta. V slnkom zohriatej vode sa im darí mimoriadne dobre a rýchlejšie sa aj zakoreňujú.

Zasadené lekná sa potom do roka dobre rozrastú a v nasledujúcej sezóne prinesú aj prvé kvety.

Lekná nesmú byť nikdy vysadené hlbšie, ako boli vysadené v pôvodnom črepníku. Vyplaveniu zabráni aj 2 až 3 cm vrstva štrku, ktorú treba dať navrch osadeného koša. Aj vrstva štrku by však mala byť aspoň 4 cm pod horným okrajom koša. Nakoniec sa vysadené lekno umiestni do jazierka. Mladé exempláre však najskôr do plytkejšej vody, a až keď vytvoria viac listov, možno ich premiestniť na defi nitívne miesto do hlbšej zóny.

Pri dodržaní niekoľkých základných pravidiel bez problémov rozkvitne lekno niekoľkými kvetmi vo veľkom aj v malom jazierku a dokonca aj v nádobe na terase či balkóne.

Leknám sa bude najlepšie dariť na miestach, ktoré sú najmenej šesť hodín vystavené slnku. Okrem toho najlepšie prospievajú v stredne hlbokej až hlbokej zóne jazierka.

Ak sa jazierko nachádza na tienistom mieste, lekná budú kvitnúť veľmi málo. Pri výbere v predajni si treba uvedomiť, že každý kultivar vyžaduje inú výšku vodného stĺpca (rozmedzie medzi hladinou a hornou hranou koša s rastlinou). Je potrebné sa preto riadiť hlavne tým, aké hlboké jazierko je.

Lekno vyžaduje okolo seba priestor veľký asi 1,5 m2. Lepšie je, ak ich vysadíte do špeciálnych plastových košov, s minimálnym objemom päť litrov. Do každého je však možné zasadiť len jednu rastlinu. Plastový kôš (ideálne s väčšími okami) je dôležité vystlať jutovinou a naplniť pripraveným substrátom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ