Červená paprika - kráska, s ktorou môžeme bojovať proti kôrnateniu ciev

magazín Varecha | 15.09.2018 16:00
červená paprika, betakarotén Foto:
Pri kúpe zeleninovej červenej papriky treba vyberať pevné a hladké kusy,
Na záver prázdnin vrcholí zber paprík, ktoré vynikajú nielen svojou rozmanitosťou, ale aj mnohými spôsobmi kulinárskeho využitia.

Čerstvo zozbierané papriky možno grilovať, variť či dusiť. Pre dlhodobé uskladnenie je možné papriky zavárať, sušiť aj nakladať do nálevov.

Je dokázané, že 150 g červenej papriky dodá organizmu dennú odporúčanú dávku betakaroténu. Nadmerná konzumácia betakaroténu spôsobuje sfarbenie pokožky do oranžova, ktoré je neškodné a zmizne, keď s nadmernou konzumáciou prestaneme. Pozor by si však mali dávať fajčiari. U nich zistili súvislosť medzi nadmernou konzumáciou betakaroténu a výskytom nádorových ochorení pľúc.

Viete, že…?

Pri kúpe zeleninovej červenej papriky treba vyberať pevné a hladké kusy, ktoré vydržia najdlhšie. Pritom je ideálne skladovať papriku pri teplotách 8–10 °C.

S paprikou môžeme bojovať proti kôrnateniu ciev, pretože sa v nej vyskytuje rutín, ktorý omladzuje systém prúdenia krvi. Látky v paprike pôsobia na zlepšenie pružnosti kože a spomaľujú vznik vrások, všeobecne pôsobia preventívne proti rakovine. Paprika môže mať mierne preháňajúci účinky, preto sa často využíva pri redukčných diétach a odporúča sa na očistenie tráviaceho systému. Okrem toho zlepšuje zrak a pôsobí ako prevencia proti sivému zákalu. Pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu a kosti, priaznivo ovplyvňuje štítnu žľazu, podporuje imunitu, má antiseptické účinky, ochraňuje bunky, urýchľuje trávenie, odstraňuje plynatosť, bolesti brucha, podporuje metabolizmus tukov.

Vitamíny

A, B, C, E, K

Živiny a minerály

sacharidy, bielkoviny, tuk, vláknina, železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, zinok, selén, mangán, meď, zinok

Červená paprika je obľúbená zelenina, ktorú milujeme napríklad v miešaných šalátoch. Paprika sa v kuchyni využíva v mnohých pokrmoch ako korenie alebo čerstvá, pečená či vyprážaná. V Grécku ju pridávajú do šalátov s olivovým olejom a so syrom feta, v Maďarsku sa hojne využíva ako korenie do gulášov alebo údenín a v Španielsku zasa ochutnáme studenú polievku gazpacho. Naším obľúbeným pokrmom sú plnené papriky s paradajkovou omáčkou. Paprika veľmi rýchlo zmäkne, a napriek tomu si udrží veľké množstvo výživných látok. Zaujímavý môže byť ajvar, ktorý sa pripravuje osmažením olúpaných paprík na cibuľke a rozmixovaním celej zmesi. Táto pasta sa podáva ku grilovaným mäsám a rybám podobne ako kečup.

Paprika má svoj pôvod v Strednej Amerike, na európsky kontinent ju spoločne s paradajkami a zemiakmi doviezol Krištof Kolumbus. Zaujímavosťou je, že Európania si najskôr vychutnávali čerstvé plody, až neskôr začali sušenú a rozomletú papriku používať ako korenie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ