Hruška zasýti, pomôže pri zápche aj modrinách

Pravda, magazín Varecha | 02.11.2018 07:00
Hruška má nemálo zdraviu prospešných vlastností Foto:
Hruška má nemálo zdraviu prospešných vlastností.
Jeseň býva pre nejedného človeka sladká vďaka ovociu. A hrušky odporúčajú odborníci na výživu ako prvé ovocie, ktoré sa podáva dojčatám, pretože je málo pravdepodobné, že im spôsobí alergickú reakciu.

Šťavnaté plody vyšľachtených hrušiek sa podľa času dozrievania delia na letné, jesenné a zimné. Letné sú najmenej trvanlivé a zimné, naopak, vydržia najdlhšie. Hrušky je možné skladovať, nevydržia však tak dlho ako jablká.

Viete, že…?
V staroveku boli hrušky pomerne tvrdé, preto sa zvyčajne varili. Podľa starých receptov sa k nim pri varení pridávalo víno a tuk.

Hruška má nemálo zdraviu prospešných vlastností, znižuje riziko vysokého krvného tlaku, infarktu a mozgovej príhody, zbavuje telo vírusov, znižuje riziko ochorenia srdca. Okrem iného obsahuje quercetín – antioxidant, ktorý pomáha pri prevencii rakoviny, zabraňuje poškodeniu tepien, pomáha udržať vápnik v tele, znižuje riziko osteoporózy.

Pomáha aj pri liečbe zápchy a pri hojení rán, dokonca aj modrín. Má nízky glykemický index, ktorý je dobrý pre diabetikov a posilňuje aj imunitný systém. Navyše pozitívne ovplyvňuje náladu a pocity pohody. Odvar z hrušiek sa v ľudovom liečiteľstve podáva pri horúčke a zimnici. Odvar z mladých lístkov hrušky pomáha rozpúšťať močové a žlčníkové kamene. Surové a sušené hrušky obsahujú najviac živín.

Vitamíny
C, E, B

Živiny a minerály
sacharidy, vláknina, draslík, horčík, železo, meď, mangán, zinok, fosfor

Hrušky môžeme jesť surové ako chutnú a zdravú desiatu. Osviežia, zasýtia a dokonca dobre zaháňajú smäd. Dobrým riešením sú aj hruškové džemy, marmelády a kompóty. Môžeme z nich pripraviť aj menej tradičné pokrmy, ako sirupy alebo rôsol, likér či hruškový džús. Skvelé je toto ovocie napríklad v hruškovom koláči. Z receptov stoja za vyskúšanie hrušky dusené v mede, hruškovo-horčicový dip k mäsu, pečené hrušky s medom, kyslá kapusta s hruškami k bravčovému bôčiku alebo zapečené hrušky s nivou.

Hruška pochádza rovnako ako jablko z juhozápadnej Číny. Šľachteniu hrušiek sa venovali už v starovekom Grécku. Od 17. storočia sa považuje za „módne ovocie“ najmä vo Francúzsku, v Belgicku a Anglicku. Dnes sa hrušky pestujú po celom svete, ale najvýznamnejším producentom je Čína.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ