Baklažán: Jablko bláznov, bojujúce s cholesterolom

magazín Varecha | 19.09.2019 12:00
Grilovaný baklažán s omáčkou tahini Foto:
Grilovaný baklažán s omáčkou tahini.
Baklažán je ľuľkovitá rastlina, jej plodom je ovocie, ktoré však väčšina ľudí považuje za zeleninu.

Plody baklažánu dosahujú hmotnosť až dva kilogramy. Ozajstní labužníci však dávajú prednosť plodom oveľa menším, najlepšie s priemerom od 5–8 centimetrov.

Baklažán sa konzumuje celý, vrátane fialovej šupky, odstraňuje sa z neho iba zelená čiapočka. Aj keď šupka môže byť niekedy húževnatá, netreba ju odstrániť, ak si to recept vyložene nežiada – práve pod ňou sa ukrýva najviac cenných látok.

Viete, že…?

V minulosti sa verilo, že nadmerná konzumácia baklažánu pripraví človeka o rozum, preto ho nazývali aj jablkom bláznov. Až sa zistilo, že keď sa konzumuje tepelne upravený, je všetko v poriadku – teplom sa zbaví nielen horkosti dužiny, ale rozloží sa aj jedovatý solanín.

Baklažán obsahuje horké látky, ktoré podporujú vylučovanie žlče a pomáhajú tak správnemu tráveniu. Výrazne znižuje obsah cholesterolu v krvi, bráni lámavosti drobných krvných kapilár a má aj antioxidačné účinky, je aj nedoceniteľným pomocníkom pri odvodňovaní organizmu a pomáha pri ochoreniach obličiek, zápaloch močových ciest alebo chronických ochoreniach srdca a ciev spojených s opuchmi. Baklažán je vhodný pre osoby trpiace zápchou. Neobsahuje lepok, je teda potravinou vhodnou pre ľudí trpiacich celiakiou. V plode bol preukázaný vysoký obsah pektínov, ktoré priaznivo pôsobia na krvný tlak i črevné mikroorganizmy. Zaujímavosťou je, že baklažán obsahuje viac nikotínu ako akákoľvek iná jedlá rastlina. Množstvo nikotínu v baklažáne je však zanedbateľné v porovnaní s množstvom nikotínu prijímaným pasívnym fajčením.

Vitamíny

A, B, C, E, K

Živiny a minerály

vláknina, bielkoviny, jednoduché cukry, fosfor, horčík, zinok, vápnik, železo, meď, selén

Existuje veľa spôsobov, ako baklažán upravovať. Najbežnejšie je marinovanie, pečenie na grile, zapekanie alebo vyprážanie. V arabskej kuchyni sú bežné plnené zapečené baklažány alebo pasta z pečených baklažánov zvaná baba ghanoush. Treba skúsiť baklažán upiecť v rúre a vydlabanú dužinu zmiešať s citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou, korením a čerstvými bylinkami. Vznikne nevšedná nátierka na hrianky. Môžeme z neho pripraviť musaku s mäsom aj bez neho, zapekať ho s paradajkovou salsou a parmezánom.

Doložený pôvod baklažánu siaha do stredoveku. Prvýkrát ho doviezli kupci do Stredomoria a na Balkán pravdepodobne z Číny, Barmy alebo Indie. V trinástom storočí sa odtiaľ jeho pestovanie začalo šíriť do väčšiny Európy. V Spojených štátoch, Austrálii a Kanade sa pre baklažán používa označenie „eggplant", pripomína kačacie alebo husacie vajíčka.

Grilovaný baklažán s omáčkou tahini

Potrebujeme:
4 baklažány, 3 PL olivového oleja, 1 kl soli
Tahini omáčka: 1/2 kl krupicového cukru, 1/4 hrnčeka sezamovej pasty tahini, 2 PL citrónovej šťavy, 1/4 hrnčeka vody, 1 kl sušeného cesnaku, 1 PL nakrájanej petržlenovej vňate, 1/2 kl soli
Postup:
Baklažány umyjeme, rozrežeme pozdĺžne a v reze ich osolíme. Položíme ich na podnos rezom nadol a necháme odležať asi pol hodiny, aby sme z nich odstránili nadbytočnú vlhkosť. Medzitým ušľaháme v šľahači dohladka všetky ingrediencie na omáčku tahini. Gril dopredu rozpálime na vysokú teplotu. Baklažány dobre osušíme papierovými utierkami a v reze ich potrieme olivovým olejom. Položíme ich jednotlivo na rošt do rozpáleného grilu rezom nadol a zľahka ich k roštu pritlačíme. Grilujeme asi 5 minút, potom ich otočíme a grilujeme ešte asi 2 minúty. Mali by byť dobre prepečené. Hotové baklažány na tanieri ešte raz potrieme olivovým olejom a podávame s pripravenou omáčkou tahini. Tento baklažán na japonský spôsob môže byť alternatívou mäsa pre vegetariánov. Ako príloha sa však hodí aj ku grilovanému a k pečenému mäsu.

Krémová baklažánová polievka s kapiou a paradajkami

Potrebujeme:
1 kg baklažánu, 2 strúčiky cesnaku, 120 g kapie, 1 kl olivového oleja, 2 kl mletého čierneho korenia, 120 g paradajok, 300 ml zeleninového vývaru
Postup:
Do rúry vložíme baklažán a kapiu a pečieme, kým dužina nezmäkne a šupka nesčernie. Olúpeme a dužinu nahrubo nakrájame. Rozohrejeme olej, za pravidelného miešania doň vsypeme cesnak a paradajky a smažíme 2 minúty. Potom prisypeme baklažán, kapiu, prilejeme vývar a všetko okoreníme. Zeleninovú zmes privedieme do varu a na miernom plameni ju varíme 4 minúty. Hrniec odstavíme z platne a necháme trochu vychladnúť. Zeleninu i s vývarom prelejeme do mixéra a rozmixujeme ju. Zmes znovu privedieme do varu a zvoľna varíme 3–5 minút, kým sa neprehreje.

Video
Slovenská sochárka Jana Brisudová pripraví zdravú panvičku

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ