Poznáte pravidlo jednej dlane? Balkónová výsadba má svoje špecifiká

Pravda | 12.07.2022 06:00
balkón Foto:
Radi spontánne improvizujete a nechce sa vám pri výsadbe flóry do balkónových podlhovastých hrantíkov hľadať odporúčaný rozostup v odborných publikáciách alebo na webe? Ak má vaša dlaň dostatok miesta na utlačenie zeminy, vzájomná vzdialenosť medzi jednotlivými rastlinami je vyhovujúca.

Poskytnite balkónovej okrasnej výsadbe dostatočne priestranné zázemie. Dĺžku hrantíkov zvoľte podľa dispozícií a pestovateľských plánov, šírka aj výška nech je aspoň 20 cm. Nezabúdajte, že čím viac substrátu, tým pomalšie vysychá. Na reguláciu vlahy však má vplyv aj farba – tmavé nádoby sa na slnku rýchlejšie zahrievajú, čo vedie k svižnejšiemu odparovaniu vody. Podobne sa správajú hlinené črepníky pre svoju poréznosť.

Trendy majú svoju váhu

Kovové a terakotové hrantíky sú elegantnejšie, zároveň však drahšie a ťažšie – pri mnohých závesných systémoch či úložných plochách na to treba myslieť a ešte prirátať hmotnosť budúceho obsahu. Polyetylénové nádoby sa vyznačujú vyššou odolnosťou a dlhšou životnosťou, časom však nepekne blednú. Trendom sú produkty zo syntetickej živice vystuženej sklolaminátovými vláknami: pripomínajú prírodný kameň.

Nešetrite na kvalite substrátu

Ak sa rozhodnete šetriť na zemine, beriete to z nesprávneho konca. Lacnejšie substráty takmer automaticky majú väčší podiel štrukturálne nestabilnej čiernej rašeliny. Už počas prvej sezóny prichádzajú o vzdušnosť a brzdia tým rast vegetácie. Vyhnite sa aj kúpe pôdy skladovanej dlhšie ako jeden rok. Kvalitu takto odležaného substrátu už redukujú rozkladné procesy. Nepoužívajte ani zeminu, ktorá už jednu sezónu poslúžila: má horšie vlastnosti a okrem toho často obsahuje choroboplodné zárodky.

muškáty Čítajte aj Ako vypestovať krásne muškáty: dva kľúče k úspechu

Využite aj šírku, nielen dĺžku

Pre bujne rastúce balkónovky neplatí uvedené pravidlo jednej dlane. Radšej ich vysaďte na šírku oboch hánok od seba. Pamätajte si: vždy radšej veľkorysé situovanie, než príliš husté. Najmä pri menších druhoch nepodľahnite tendencii natlačiť priesady k sebe podľa aktuálnej veľkosti. Využite celú šírku hrantíka. Znamená to, že prevísajúce typy flóry môžete založiť k okraju na budúci rozmach smerom do balkóna alebo cez zábradlie, zatiaľ čo vzpriamene rastúce kvety patria do stredu. Koreňové baly pred výsadbou ponorte do vedra s vodou a ponechajte ich tam dovtedy, kým prestanú vypúšťať bublinky. Neutopíte ich. Naopak: ochránite ich pred deficitom vlahy po vložení do nového prostredia a podporíte domestikáciu.

Dve farby stačia, doplňte ich bielou

Neprežeňte to s pestrosťou výsadby. Priveľa farieb pôsobí chaoticky. Podľa možnosti zostaňte pri dvoch základných, tóny môžete varírovať. Obľúbenou a ľahko dosiahnuteľnou kombináciou je žltá s fialovou alebo modrá s oranžovou. Konzervatívne tandemy tvoria žltá s oranžovou a ružová s fialovou. Ak sa predsa neubránite potrebe tretej farby do partie, siahnite po nerušivej a k čomukoľvek pasujúcej bielej. Z kompozičného hľadiska môžete zaujímavý efekt dosiahnuť aj vďaka vkusným kontrastom farieb kvetov a listov, respektíve extravagantných tvarov a štruktúr olistenia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ