Zápaly, bolesti, chronické ťažkosti. Keď vás trápia močové cesty, pomôžu rastliny, ktoré by ste si inak ani nevšimli

Pravda | 03.01.2023 06:00
harmanček Foto:
Ach, tie nešťastné močáky! Infekciu močových ciest spôsobujú najčastejšie baktérie, ktoré sa dostanú do močovej rúry, kde sa začnú nekontrolovane množiť a môžu vyvolať aj infekciu močového mechúra. V prípade, že sa už zápal močového ústrojenstva rozbieha, treba začať bakteriálnu nálož doslova vyplavovať z tela von. Pomôžu čaje z rastlín, ktoré sú vďaka svojim účinným látkam výbornou podporou liečby.

Nie je nad čistú vodu a čaje

Dostatok tekutín, vrátane bylinkových čajov, podporuje močenie, a tým vyplavovanie baktérií z močového mechúra. Jednoduchým indikátorom, či pijete dosť tekutín, je farba moču, ktorá má byť svetlá. Keď sa budete kvôli strachu z pálenia a bolesti vyhýbať príjmu tekutín a močeniu, iba tým svoj problém zhoršíte. Koncentrovaný moč totiž močové cesty ešte viac podráždi. Vhodnými nápojmi sú čistá voda, urologické, obličkové a rôzne bylinkové čaje. Ktoré sú v tomto prípade najlepšie?

kumkvat Čítajte aj Je veľmi zdravý, maličké plody vám dodajú vitamíny i minerály, jedlá je aj šupka. Super ovocie, ktoré sa zaslúžilo o vznik limetky

Pomôžu vlažné a bez cukru

Bylinkové čaje pri zápale močových ciest by mali byť vlažné a rozhodne nie sladené. Dobrú službu vám urobí harmančekový, púpavový, žihľavový, rebríčkový alebo brezový čaj. Vhodný je aj odvar z prasličky, ktorá pomáha aj vo forme obkladu na boľavé miesta. Známy je účinok brusníc, podobné vlastnosti má aj známa ženská bylinka medvedica lekárska. Veľkým pomocníkom pri zápale močových ciest je odvar z pýru a tiež čaj z veroniky lekárskej. Močopudne pôsobí i vŕbovka malokvetá, ktorá má aj silné antibakteriálne účinky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ