Echinacea: Expertka na posilnenie imunity aj boj proti únave. Nenáročná trvalka už dávno neponúka len odtiene ružovej

Lucia Sedláček Harničárová | 10.08.2023 14:00
echinacea purpurová Foto:
Echinacea je typická letná trvalka, ktorej pestovanie sa viac než oplatí. Nielen, že prvé kvety niektorých odrôd rozkvitajú už v júni a postupne vás môžu tešiť až do septembra, navyše je na pestovanie absolútne nenáročná a dá sa využiť ako liečivka.

Podľa pestovateľky trvaliek Ing. Klaudie Konečnej (slovensketrval­ky.sk) bol sortiment echinaceí celé desaťročia obmedzený na ružovú a bielu farbu prostredníctvom dostupnej echinacey purpurovej (Echinacea purpurea). Veľká zmena však nastala začiatkom nového milénia, keď americkí šľachtitelia začali krížiť echinaceu purpurovú a E. pallida s jedinou žltokvitnúcou E. paradoxa. Vďaka jej žltému génu sa od roku 2005 na trhu objavujú už aj žlté, oranžové či červené echinacey a s postupom času ich pribudlo toľko, že z množstva farebných odtieňov, kombinácií a tvarov kvetov si nebudete vedieť vybrať.

Rastliny echinacey tvoria prízemnú ružicu... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
echinacea Rastliny echinacey tvoria prízemnú ružicu listov, z ktorej vyrastajú pevné, málo vetvené stonky nesúce veľké úborovité kvety s nápadne vypuklým stredom. V závislosti od odrody dorastajú do výšky 50 až 120 cm.

Echinacea je jedna z najmenej náročných trvaliek na pestovateľskú starostlivosť, pričom si ju v záhrade môže vysadiť úplne každý bez ohľadu na štýl. Rastlina sa uplatní v klasickej vidieckej záhrade, v záhonoch anglického typu, v zmiešaných divokých výsadbách i v moderných kombináciách s okrasnými trávami, rozhodne by nemala chýbať ani v bylinkovom záhone.

5 základných potrieb spokojnej rastliny

  • Plne slnečné stanovište.
  • Hlbšia, dobre priepustná pôda.
  • Zálievka a hnojenie počas vegetácie, avšak treba prihliadať na konkrétny typ pôdy, preto sa automatickej závlahe v záhonoch s týmto druhom vyhnite.
  • Pravidelné odstraňovanie odkvitnutých kvetov na podporu tvorby nových púčikov.
  • Čistenie trsov a rez rastlín zopár centimetrov nad pôdou v predjarí.
Prípravky z echinacey nie sú vhodné na vnútorné... Foto: SHUTTERSTOCK
echinacea, čaj Prípravky z echinacey nie sú vhodné na vnútorné užívanie pre ľudí trpiacich problémami s pečeňou. Rovnako nie je táto bylina vhodná na dlhodobé (preventívne) užívanie.

Expertka na posilnenie imunity

Echinacea purpurová je známa tým, že dokáže prispieť k lepšiemu fungovaniu obranyschopnosti organizmu. Látky, ktoré rastlina obsahuje, stimulujú imunitný systém, ničia vírusy, baktérie a plesne. Spracovávať môžete všetky jej časti, hoci najúčinnejší je koreň.

  • Tinktúru z koreňa si môžete pripraviť na konci vegetačného obdobia, teda na jeseň. Do litra 40– až 50-percentného bieleho alkoholu dajte 300 g nasekaného koreňa a nechajte lúhovať dva týždne až mesiac pri izbovej teplote. Každý deň nádobu pretrepte. Obsah potom preceďte cez gázu do fľašky z tmavého skla a uložte na tmavé a chladné miesto. Na posilnenie imunity užívajte nalačno malú lyžičku. Pozor! Túto tinktúru neužívajte v tehotenstve, počas dojčenia a nepodávajte ju deťom do troch rokov.
  • Čaj z kvetov stimuluje imunitný systém, bráni šíreniu infekcií a uvoľňuje dýchacie cesty. Na prípravu zalejte dve lyžičky sušenej echinacey 250 ml vriacej vody, nechajte 8 minút lúhovať a po precedení pite po dúškoch ešte teplé.
  • Na načerpanie energie odporúčame kúpeľ pripravený z piatich lyžíc sušených kvetov, ktoré tri minúty povaríte v litri vody. Odvar potom nechajte 15 minút odstáť a nalejte do napustenej vane. Použiť sa dá aj na kúpeľ nôh, lebo echinacea má tiež protiplesňové účinky.
Záhon s echinaceami je vždy plný života. Priťahuje motýle, včely a iné užitočné opeľovače
Video

Echinaceí je nespočetné množstvo odrôd a stále pribúdajú nové. V spolupráci s odborníkmi na trvalky sme pre vás vybrali 6 naozaj výnimočných a dostupných aj na našom trhu. Potešte sa pohľadom na rozmanité farby vo FOTOgalérii.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ