Muži po päťdesiatke by ho mali jesť pravidelne. Pomôže s trávením a odporúča sa pri cukrovke. Aby vydržalo celú zimu, nepotrebujete pivnicu

Lucia Sedláček Harničárová | 12.09.2023 14:00
hokaido Foto:
‘Hokaido’ je s prichádzajúcou jeseňou niečo ako zeleninová modla. Občas by sa mohlo zdať, že väčšina populácie ani inú tekvicu nepozná. No niet sa čomu čudovať. Či už veľkosťou tak akurát alebo obsahom zdraviu prospešných látok, ‘Hokaido’ jednoducho vedie. Navyše výborne chutí a pripravené je raz-dva.
Tekvice sa rozdeľujú na letné a zimné. Nejde však o to, že by zimné boli odolné proti mrazu. Rozdiel je v tom, že kým letné sa zberajú ešte celkom nedozreté – čo najmladšie (cukety), pri zimných sa oplatí počkať. Poriadne tvrdá šupka je znakom dobre vyzretej dužiny plnej chuti a tiež garanciou dlhej skladovateľnosti. A platí to aj o tekvici ‘Hokaido’.
Foto: SHUTTERSTOCK
hokaido
Verili by ste, že ‘Hokaido’ botanicky patrí k tekvici obrovskej? Dostalo od nej do vienka dlhé obdobie skladovania. Ak ho necháte naozaj dobre vyzrieť tak, že do šupky nechtom nedokážete spraviť otlačok, vydrží niekoľko mesiacov. Ak si stále nebude istí tým, či je vaše ‘Hokaido’ už vhodné na zber, riaďte sa okrem tvrdosti šupky aj vzhľadom stopky plodu. Kým pri mladom je zelená a jemne pozdĺžne ryhovaná, postupným dozrievaním získava akoby korkovitý povrch a na dotyk mäkne.
Foto: dobrasemena.cz
hokaido
vínne mušky Čítajte aj Vínne mušky útočia na slovenské kuchyne: Zastavte ich jediným naozaj fungujúcim spôsobom skôr, ako vás pripravia o nervy Pri zbere nechajte stopku dlhú 2 až 5 cm a pozberané plody uložte na niekoľko dní (ideálne aspoň na dva týždne) na slnečné, vzdušné miesto, no zároveň chránené pred dažďom. Takto im šupka ešte viac vytvrdne, čím sa zároveň ešte o niečo predĺži skladovateľnosť (toto pravidlo platí aj pri ostatných druhoch a odrodách zimných tekvíc).
Foto: SHUTTERSTOCK
hokaido
Kde však treba ‘Hokaido’ skladovať, aby tie tri či štyri mesiace naozaj vydržalo? Spýtali sme sa zeleninára Petra Gajdoština: „Pre ‘Hokaido’ nie je vhodná chladná a vlhká pivnica. Rozhodne nepatrí k zemiakom. Pri tejto zelenine poteším všetkých, ktorí nemajú ideálnu pivnicu. Pre ‘Hokaido’ ju nepotrebujete. Najlepšie mu bude v suchu s približne izbovou teplotou (určite by mala byť nad 12 °C). Takto vám vydrží do januára až februára. Samozrejme, ak ho nepozberáte predčasne a necháte poriadne vytvrdnúť.“
Foto: SHUTTERSTOCK
hokaido
cvikla Čítajte aj Takmer zázračný všeliek pomôže s vysokým cholesterolom, ochráni srdce, upraví trávenie a vydrží vám v zásobe celú zimu Máte ťažkosti s trávením? Potom by sa malo ‘Hokaido’ na vašom tanieri objavovať pravidelne. Priaznivo pôsobí pri problémoch so žalúdkom, s pankreasom aj slezinou. Pre mužov je veľmi prospešné ako podpora pri liečbe ťažkostí spojených s prostatou. Odporúča sa pri cukrovke, problémoch so srdcom aj obličkami, pretože odvodňuje a detoxikuje. Je nízkoenergetickou zeleninou, teda skvelou voľbou pri chudnutí. Ozajstným benefitom tejto tekvice je podľa pestovateľa Petra Gajdoština aj jej sýto oranžová farba dužiny: „ ‘Hokaido’ nezaostáva ani za tou najlepšie vyfarbenou mrkvou. A práve betakarotény (provitamíny A) sú zdrojom sily tejto tekvice. Ide o dôležité antioxidanty a látky podporujúce zdravie očí. Zanedbateľný nie je ani obsah zinku ako dôležitého minerálu a dobre stráviteľných polysacharidov."
Foto: SHUTTERSTOCK
hokaido

Tekvica ‘Hokiado’ sa pečie, používa na prípravu polievok, omáčok, nátierok a rôznych chuťoviek. Skvelé je, že šupku netreba okrajovať. A hoci je pomerne pevná, stačí tekvicu vložiť na pár minút do rozohriatej rúry a hneď zmäkne. Potom ju bez problémov rozkrájate. Dužina svojou jemne sladkou chuťou pripomína bataty alebo pečené gaštany. Vyskúšajte napríklad obľúbenú chuťovku zeleninára Petra. Prezradil nám svoj recept na vyprážané tempura ‘Hokaido’: „Asi pol šálky preosiatej celozrnnej múky zalejte vlažnou vodou tak, aby vzniklo redšie cestíčko a nechjate ho ideálne niekoľko hodín odstáť. ‘Hokiado’ nakrájajte na plátky hrubé asi pol centimetra a obaľujte ich najskôr v hladkej, alebo celozrnnej múke a potom v cestíčku. Takto obalenú tekvicu rýchlo dávajte do rozpáleného oleja a smažte.“

Chutný recept s tekvicou ‘Hokaido’ podľa sestier Heribanových
Video
Zdroj: TV Varecha

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ