Top 5 čili papričiek, ktoré v novej sezóne musíte mať. Pestovateľ ich odporúča pre dokonalú harmóniu chuti a jemnú ostrosť

Dlhoročný pestovateľ a milovník čili papričiek Peter Gajdoštin pre vás zostavil osobný rebríček obľúbencov. Zohľadňuje chuť, štipľavosť aj pestovateľské vlastnosti. Ak hľadáte inšpiráciu pre tohtoročnú sezónu, tento článok je presne pre vás.
Začiatok pestovateľskej cesty s čili papričkami často vedie cez najštipľavejšie odrody, aké svet ponúka – ‘Habanero’, ‘Bhut Jolokia’ alebo ‘Trinidad Scorpion’. Avšak po rokoch experimentovania si mnohí pestovatelia uvedomia, že nie vždy je dôležitá extrémna ostrosť, ale skôr harmonická kombinácia štipľavosti a chuti. Presne takto postupne prešiel k miernejším, ale o to chuťovo zaujímavejším odrodám aj náš odborník Peter Gajdoštin. Tu je jeho top päťka:

1. Jalapeño
Hrubostenná paprička s miernou štipľavosťou. Jalapeño je ideálne pre každého, kto hľadá ostré, ale nie príliš pálivé papričky. Tento typ je dostupný v širokej škále odrôd, no medzi najobľúbenejšie patria ‘Jaladuro F1’ a ‘Jalahot’. Prvá ponúka väčšie plody, druhá štíhlejšie a svetlejšie zelené.
- Použitie: Rozkrojené a plnené syrom sú papričky typu jalapeño skvelou pochúťkou. Na zimu je možné zavariť si ich v sladkokyslom náleve. Mexičani ich konzumujú zásadne zelené. Keď sčervenejú, tak sa usušia a vyúdia a už nemájú označenie jalapeño, ale chipotle.


2. ‘Chiltepin’
Túto čili nájdete aj pod označením Tepin. Ide o polodivokú odrodu, ktorá sa dá možno netradične prirovnať k našim šípkam. Prečo? Kry rastú v Mexiku voľne v prírode – v oblastiach bez mrazu sú trváce. Na jeseň, až plody sčervenajú vyrážajú zberači ku krom podobne, ako my na šípky. Drobné guľaté plody majú intenzívnu štipľavosť, ktorá ale rýchlo odoznie. Existuje aj čokoládová a žltá forma, tieto sú ale extrémne vzácne. Rastlina je stredne vysoká a vhodná aj na pestovanie v nádobách.
- Použitie: Tenké steny plodov sú ideálne na sušenie. „Pohárik so sušenými plodmi mám vždy v aute. A keď idem na cestách niečo zjesť, beriem si ho so sebou. Čili prášok nemám rád. Skôr si medzi prstami rozdrvím sušený plod do gulášu alebo kapustnice. A práve malý plod odrody ‘Chiltepin’ je akurát do jedného taniera,“ dáva tip pestovateľ.

3. ‘Citron’
„Táto odroda by bola mojou prvou voľbou v rebríčku, keby som nemal záhradu s fóliovníkmi, ale musel by som čili pestovať iba v nádobách,“ vysvetľuje Gajdoštin. Rastlina má kompaktný, no pritom krásne rozvetvený rast a jasne žlté plody. Kombinuje príjemne ostrú chuť s atraktívnym vzhľadom, ktorý oživí každú záhradu či balkón.
- Použitie: Plody sú vhodné na priamu konzumáciu aj konzervovanie. Dve rastliny v samozavlažovacej debničke vás ohľadom štiplavého uspokoja na celý rok.


4. ‘Maraba Orange’
Mierne poprehýbané plody, ktoré zrejú zo zelenej cez žltú až do oranžovej farby. Patrí medzi univerzálne papričky, ktoré sú výborné na prípravu omáčok aj sušenie. Táto odroda ešte len čaká na svoje plné uznanie medzi pestovateľmi.


5. ‘Cheiro Roxa’
Pôvabná odroda s elegantnými plodmi, ktoré kombinujú krásu s ostrou chuťou. Bude estetickým doplnkom každej záhrady a príjemne prekvapí svojou pálivosťou.
- Použitie: Ideálna na dekoračné účely aj využitie v kuchyni.
Či už ste začiatočník alebo ostrieľaný pestovateľ, týchto päť odrôd čili papričiek vás rozhodne nesklame.
Kombinujú chuť, štipľavosť aj praktické pestovateľské vlastnosti. Ak si chcete vyskúšať niečo nové, práve tieto odporúčané odrody by mohli byť tým pravým začiatkom.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ