Leto v záhrade je čas práce, ale aj vôní

V lete je v záhrade veľa práce. Všetko rastie, treba prekopávať pôdu, často polievať, zberať niektoré druhy ovocia. Ale je to aj čas, keď záhrada ukáže celú svoju krásu. Teda ak ste sa o to vopred postarali.

23.05.2012 09:30
Záhrada, leto Foto:
Každý záhradkár je najradšej, ak je jeho záhradka v lete voňavá a hýri farbami.
debata

Každý záhradkár je najradšej, ak je jeho záhradka v lete voňavá a hýri farbami. Ako na to? Treba vyberať rastliny a kvety, ktoré to urobia za vás. Napríklad zvoľte ruže. Sú nenáročné, krásne a voňavé. Navyše záhony ruží vám vydržia veľa rokov a potom je už na vás, ako sa s nimi pohráte. Ďalšie rastliny, ktoré patria do záhradky a urobia ju krásnou, sú nezábudky a fialky.

Mnohé rastliny však počas leta vyhynú a treba ich vymeniť za iné. Kríky a stromy v lete netreba nahrádzať, s tým treba počkať na jeseň, ale rastliny v kvetináčoch a hrantoch ešte obnoviť môžete. Zo semena síce už veľa nevypestujete, v obchodoch však majú rôzne sadenice. Treba si len dobre vybrať.

V lete sú na vysádzanie vhodné trvalky. Napríklad taká Satureja douglasii. Je to visiaca rastlina, ktorá môže dorásť do dvaapolmetrovej dĺžky. Výborne sa hodí aj na dosádzanie do hrantov. Má rada slniečko aj polotieň, môžete z nej urobiť čaj, má príjemnú vôňu a rýchlo kvitne.

Ďalšie rastliny, ktoré ešte môžete v lete zasadiť, sú previsnuté begónie. Neznášajú priame slnko, takže prežijú aj na tienistom mieste. Dorastajú do dĺžky 30 až 40 centimetrov a majú plno kvetov v rôznych farbách. Terasová begónia je ďalšia z kvitnúcich rastlín. Má veľké dvojfarebné kvety, ktoré majú priemer aj 20 centimetrov. Kvitne od júla až do prvých mrazov. Treba ju zasadiť do dobrej zeminy a kvitne krásne celé leto.

Jún a júl sú teda v záhrade mesiacmi vône a chutí. Júl je aj najteplejším mesiacom v roku, preto musíme záhony a okrasné kvetináče alebo hranty pravidelne zalievať. Najvhodnejšie je to skoro ráno alebo pred večerom.

Aby vám spomínané trvalky, begónie a ruže kvitli bohatými kvetmi, treba ich pravidelne hnojiť. Letničkám, trvalkám a ružiam aj pravidelne odstraňujte odkvitnuté kvety. Zbytočne rastliny vysiľujú. V júli tiež treba začať s odrezkami niektorých rastlín, napríklad aj ruží. Na konci júna nezabudnite vybrať zo zeme aj cibule tulipánov, narcisov a hyacintov, lebo na budúci rok už nebudú pekne kvitnúť.

Záhony treba aj pravidelne odburiňovať, lebo burina rastie minimálne dvakrát rýchlejšie ako zelenina alebo kvety. Nezabudnite aj pripevniť vysoké trvalky k opore. Niektoré druhy, ktoré si chcete zachovať, môžete aj odrezať a usušiť do suchých kytíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december