K životu treba prebrať aj trávnik

Chcete mať v lete pekný trávnik? Venujte mu preto pozornosť odo dňa, keď sa roztopí snehová pokrývka a vyschne rozmočená pôda.

08.05.2013 11:49
Tráva, záhrada, trávnik, údržba, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Počas prvých jarných dní pohrabte odumretú trávu, vetvičky a zoschnuté lístie z jesene. Pokojne môžete začať aj s odstraňovaním machu. Rovnako ide o ideálne obdobie na odstraňovanie krtincov a vyrovnávanie rôznych nerovností a prepadlín na ploche trávnika.

„Pokiaľ je to potrebné, trávnik pokoste. Pri prvom a poslednom kosení v sezóne by mala byť výška pokosenej trávy o niečo vyššia ako zvyčajne, to preto, aby tráva na jar rástla a získala na trvanlivosti,“ vysvetľuje Tomáš Nevečeřel zo spoločnosti Husquarna.

Aby bola tráva zdravá, vyžaduje si okrem kosenia aj ďalšiu starostlivosť ako prerezávanie a odstraňovanie trávnej plsti, hlboké prevzdušňovanie, hnojenie, zalievanie a priebežnú obnovu. „Prevzdušňovače a vertikutátory šetrným spôsobom odstránia splstnatenú trávu aj mach,“ dodáva odborník.

„Výsledkom je hustý trávnik so zlepšenou výmenou kyslíka, väčšou priepustnosťou vody, menším množstvom buriny a zníženým rizikom chorôb.“ Takisto sa výrazne zvyšuje trvanlivosť trávy, pretože hmota koreňov narastá a rastú viac do hĺbky. Trávna plsť je mŕtvy rastlinný materiál, ktorý nebol schopný sa prirodzene rozložiť a vytvoril tak medzi rastlinkami trávy a hlinou nepriepustnú vrstvu. Tá zabraňuje prístupu hnojiva, vody a vzduchu ku koreňom, zhorší sa priepustnosť pôdy, korene rastú bližšie k povrchu, biomasa koreňov a premena kyslíka klesá. Tráva je menej odolná a niektoré druhy vôbec neprežijú.

Samotné odstraňovanie trávnej plsti, tzv. prevzdušňovanie, sa robí vtedy, keď tráva rastie, najlepšie koncom jari alebo začiatkom jesene. Prevzdušňovať je však možné kedykoľvek, počas celej sezóny. Vertikutácia by sa mala robiť pravidelne, raz či dvakrát ročne, ideálne na jar (marec/apríl) a na jeseň (august/september) buď pomocou tzv. vertikutátora alebo pokiaľ ho nemáte, zvoľte cenovo menej náročný variant – špeciálne prerezávacie hrable. Prevzdušňovače sú k trávniku veľmi jemné a šetrne odstraňujú trávnu plsť a mach. Zabránia ich ďalšiemu rozširovaniu. Správne prevzdušnenie by sa malo spraviť na dvakrát, priečne aj pozdĺžne, najmä, ak je trávnik veľmi splstnatený.

Princíp vertikutácie je jednoduchý. Na rozdiel od prevzdušňovania sa pri nej vertikutačné nože zarezávajú nielen do trávnika, z ktorého odstraňujú plsť, ale súčasne prenikajú aj do pôdy, ktorú prevzdušňujú. Prerezaná pôda tiež lepšie prijíma vlahu a živiny.

Nože súčasne narúšajú a obmedzujú rast buriny a tým, že presekávajú trávne výbežky, podporujú tvorbu nových trávnych výhonkov. Trávnik sa potom viditeľne lepšie regeneruje, stáva sa hustejší a zelenší. Pred samotnou vertikutáciou je nevyhnutné trávnik pokosiť, ideálne na výšku 3 až 4 cm.

Vertikutácia sa, rovnako ako kosenie trávy, robí za sucha (ideálny čas je asi dva dni po daždi) a do hĺbky maximálne 3 mm, aby bolo odstránenie trávnej plsti čo najefektívnejšie. Správne nastavenie je veľmi dôležité, pokiaľ je totiž vertikutácia príliš hlboká, poškodí rastliny aj ich koreňový systém. Súčasne sa opotrebováva a znižuje životnosť motora stroja.

Po vertikutácii je nutné odstrániť všetok vyhrabaný materiál, nenechajte sa pritom odradiť tým, že trávnik vyzerá zničený, to je bežný jav. Väčšie prázdne plochy je nutné znovu zasiať. Celý trávnik je nutné zavlažiť a prípadne aj pohnojiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december