Ako na burinu pri chate a v záhrade?

Vykynožiť burinu a nepotrebné kry, to už chce nástroj. Väčšinou krovinorez alebo vyžínač.

18.08.2013 20:29
záhrada, kosenie, tráva, kosa, vyžínač Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Tieto dva nástroje sa často pletú, hoci sa od seba líšia hneď niekoľkými rozdielmi. S krovinorezom môžeme ísť do vysoko zarastených a ťažko prístupných miest, zatiaľ čo vyžínač je len na dokosenie trávy, doladenie detailov, ktoré sme nedokázali pokosiť kosačkou.

Rozdiely medzi vyžínačom a krovinorezom si môžeme všimnúť hneď na prvý pohľad. „Pre vyžínač je typická zahnutá rúrka v spodnej časti,“ vysvetľuje Peter Šiška, produktový manažér NAY Elektrodomu, „Prenos výkonu motora na kosiacej hlave je vždy prostredníctvom špeciálneho kábla, bowdenu, ktorý zaistí, že výkon je rovnaký na motore, ako aj na kosiacej hlave. Jeho rukoväť a nosná rúrka sú chránené pred vibráciami. Vo vyžínači zas nie je možné použiť pílový kotúč, kosiť sa dá len strunou, má slabší motor, no je skladnejší a oveľa ľahší.“

Ako si vybrať

Úroveň práce s krovinorezom záleží na výkone motora. Čím je nižší, tým väčšiu námahu musí vynaložiť majster. Výkony ľahkých domácich krovinorezov sa začínajú na hodnotách 0,65 kW a končia pri profesionálnych krovinorezoch s výkonom až 3 kW. Výkon najmenších domácich krovinorezov je okolo 0,65–1 kW a postačí, ak s krovinorezom pracujeme v záhrade, kde nie sú žiadne veľké zarastené a neprístupné plochy.

Stredný výkon 1,1 až 2,1 kW už patrí poloprofesionálnym strojom na veľké a zarastené priestory so zle prístupným terénom, kde nevieme odhadnúť, aký ker či drevina nám stojí v ceste. Profesionálne krovinorezy sa môžu pochváliť výkonom až 3 kW, taký motor nepozná prekážky.

„Ďalšími dôležitými vlastnosťami, ktoré by sme si mali na krovinoreze preveriť, sú krútiaci moment a rýchla akcelerácia. Treba, samozrejme, pamätať na to, že s výkonom motora sa zvyšuje aj spotreba paliva,“ upozorňuje odborník.

Podľa druhu pohonu dnes nájdeme tri typy motorov: akumulátorový, elektrický a benzínový. Cenovo najdostupnejší je elektrický, ale najvýkonnejší je benzínový. Akumulátorový volíme ako alternatívu elektrického pre pohodlie práce, pretože nie sme obmedzení dĺžkou kábla.

Aby práca nebolela

Aby sme zlepšili pohodlie a efektivitu pri práci s krovinorezom, stroj by mal byť vybavený ergonomickým nosným popruhom, ktorý rozloží záťaž. Ak ho nemá krovinorez, odnesie si to naša chrbtica. Zamerajte sa aj na správne rukoväte – na trhu nájdeme dva typy – bike a držadlo. Rukoväte typu bike sú pohodlnejšie a jednoznačne lepšie pre začiatočníkov.

Rukoväte typu držadlo sú vhodné pre zabehnutého krovinorezára, ktorý stroju rozumie a vie, ako ho použiť. Držadlo oproti bike je skladnejšie. Riadidlá by mali byť natočené smerom k nosnej rúrke, aby sa chrbát rovnomerne zaťažoval a tiež by mali byť sklápacie pre ľahšiu prepravu a uskladnenie.

„V technických parametroch sa uvádza aj zdvihový objem alebo zdvih. Predstavuje časť valca v motore medzi hornou a dolnou úvraťou. Táto veličina je dôležitá hlavne pri štartovaní motora – čím je vyššia, tým väčšiu silu musíme na štartér vynaložiť,“ hovorí Peter Šiška z NAY Elektrodomu. Najmenším zdvihovým objemom krovinorezov býva 27 ccm, patrí malým a ľahkým prístrojom.

Motory so strednou hodnotou 37 až 40 ccm sú vhodné pre mužov i pre ženy, dokážu ho naštartovať aj menšou silou. Najväčšie zdvihové objemy, 50–55 ccm majú poriadne stroje, s ktorými môžu pracovať len profesionáli.

Pre pohodlnú prácu je významná aj váha prístroja. Najľahšie typy vážia 3,5 až 4 kg, sú to spravidla stroje s elektrickým motorom s malým výkonom a malým zdvihovým objemom. Priemerná váha najčastejšie využívaných prístrojov je 5 až 7 kg, profesionálne krovinorezy môžu vážiť aj 10 a viac kg.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bývanie #záhrada #burina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december