Pri zakladaní záhrady sa vyvarujte chýb

Naplánovať si záhradu je niekedy hotové umenie. Často sa stáva, že budúci majiteľ zabudne na niekoľko podstatných detailov a konečný výsledok nie je úplne dokonalý. Preto by ste mali dodržiavať niekoľko základných pravidiel plánovania záhrady.

27.04.2014 09:00
záhrada, dom, byt Foto:
Upravená záhrada je ozdobou rodinného domu.
debata

Dobré umiestnenie

Pred samotným budovaním záhrady je dôležité uvedomiť si, kde bude. Ak je počas dňa v tieni, je potrebné tomu prispôsobiť aj výber rastlín a kvetín.

Do tienenej záhrady odporúčame azalku alebo aukuby. V záhrade zaliatej slnkom sa, naopak, bude dariť nátržníkom alebo dráčom.

Pri výbere umiestnenia záhrady totiž nemôžete brať do úvahy len svoje osobné preferencie, aké kvetiny sa vám páčia. Ak by ste zohľadňovali iba tento pohľad, kvetiny aj vy sa budete v záhrade trápiť.

A rovnako nedajte na aktuálny výzor kvetín. Nie každý kvet má totiž v čase kúpy svoju sezónu.

Vhodným príkladom sú trvalky, ktoré mimo sezóny nevyzerajú práve najlepšie. Počas leta však vytvoria tu pravú atmosféru.

Doprajte priestor

Tak ako ľudia potrebujú pre svoj život dostatočný priestor, pri kvetinách a rastlinách to nie je iné. Častou chybou mnohých záhradkárov je nerešpektovanie zákonitosti, že aj stromy alebo živý plot potrebuje pre svoj správny rast a vývin dostatočne veľký priestor. Všetko ma totiž svoje hranice.

Živý plot neraz dosahuje výšku dvoch metrov a potrebuje minimálne štvrtinu svojej dĺžky ako odstup od okolitých objektov. Vysádzanie živého plota 30 centimetrov, ako sa čoraz častejšie dostáva do módy, nie je v každom prípade vhodné pre správny rast plotu. Ak chcete mať hustý živý plot, môžete to dosiahnuť aj inak. Stačí dostatok vody, minerálov, hnojivo a pravidelné rezanie.

Preverte si kvalitu pôdy

Rastliny potrebujú pôdu. A nielen na to, aby sa mali korene v čom uchytiť. Kvalita pôdy je veľmi dôležitá pre bohaté kvety a dobrý rast rastlín. Aby mohli rastliny kvitnúť a klíčiť, musia dostávať patričné množstvo minerálov, vzduchu, vody a organických látok.

Napríklad piesčitá pôda je ľahká, dobre prepúšťa vodu a ľahko sa s ňou pracuje, ale neuchováva žiadne živiny. Ílovitá pôda je, naopak, ťažká, hrudovitá, udupaná, zle vsakuje vodu a za suchého počasia stvrdne ako betón.

Ideálna pôda v sebe spája výhody piesčitej a hlinitej pôdy, pretože zadržuje vodu a živiny s veľkým podielom humusu, prepúšťa kyslík a ľahko sa kyprí.

Kvalitu pôdy vo vašej záhrade môžete ľahko zistiť pomocou prstového testu: stačí pôdu navlhčiť a trieť ju medzi prstami. Ak zemina prstami prepadne, ide o piesčitú pôdu. Ak sa bude dať vytvarovať do tvaru klobásy, ktorá je však mäkká a drobivá, ide o piesčitohlinitú pôdu. Hlinitá pôda vytvorí pevnú šišku. Či je pôda na záhrade kyslá, alebo zásaditá, najlepšie zistíte urobením testu pH pôdy.

Plánujte

Dnes nemusíte svoju vysnenú záhradu vykresľovať iba vo svojej mysli alebo na papieri. Existujú totiž praktické aplikácie, kde jednoduchým spôsobom nakreslíte plán záhrady, vrátane všetkých záhonov, stromov a ostatných detailov.

Jedným kliknutím si môžete naplánovať aj automatické zavlažovanie záhrady. Stačí, keď vyznačíte prívod vody a plánovač vám dokáže navrhnúť najvhodnejšie umiestnenie zavlažovačov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december