Do rozmrznutej pôdy môžete začať sadiť

Prichádza čas pripraviť záhradu na prvé jarné slnečné lúče. Dôkladne si naplánujte, čo všetko je potrebné urobiť, aby ste na nič dôležité nezabudli. Zamerajte sa predovšetkým na trávnik, ovocné stromy, živé ploty a záhony.

08.03.2015 12:50
záhrada, jar Foto:
Prichádza čas na jarné práce v záhrade.
debata

Do práce priamo v záhrade alebo na záhone sa pustite až vtedy, keď je pôda dostatočne suchá. Inak by ste ju pri chôdzi mohli utlačiť. To, či je pripravená, môžete vyskúšať jednoduchým testom: naberte hrsť zeminy a vytvorte guľôčku. Potom pustite guľôčku na zem. Ak sa roztriešti, pôda je pravdepodobne dostatočne suchá na prácu. Ak by ostala v celku, s prácou zatiaľ počkajte.

Len čo je pôda úplne rozmrznutá, môžete začať sadiť stromy a kríky, živé ploty a tiež ovocné stromy a ruže založené cez zimu na jarnú výsadbu. Platí však zásada, že pre väčšinu opadavých listnáčov bez balu je najvhodnejším termínom na pestovanie a presádzanie jeseň. Pri jarnom termíne môže kôra ľahšie zaschnúť, preto ich treba spočiatku ochrániť pred slnkom.

Stromy a kríky, ktoré možno sadiť bez balu iba na jar, sú napríklad: buk, kolkvícia ľúbezná, soforu japonský, orgován presádzame najbezpečnejšie v neskorom jarnom termíne. Marec je najvhodnejší na výsadbu polokrov, ktoré potrebujú každú jar viac či menej hlboký rez a kvitnú od neskorého leta do jesene. Jarný termín výsadby je od polovice apríla vhodný aj pre popínavé dreviny bez balu: vistéria, vlkovec obyčajný, divý vinič, popínavé ruže.

Mladý živý plot vedieme do výšky len pozvoľna. Horné výhony, ktoré sme po letnom reze ponechali, aby vyzreli, skrátime teraz asi 25–30 cm nad úrovňou rezu v predošlom roku. Staršie kríky rododendronov, ktoré sú vo vnútri vyholené, znášajú v marci alebo v apríli hlbší rez.

V tomto období treba znovu ošetriť holé miesta v trávniku. Pokryte ich vrstvou dobrého kompostu alebo rašeliny a udržiavajte ich vlhké, aby životaschopné rastlinky prekryli holé miesta. Ak sa to nepodarí, treba ich zatrávniť novým osivom. Ak bol trávnik napadnutý – spravidla pod snehovou pokrývkou plesňou snežnou (červenohnedé trávniky s bielym povlakom), treba ho čo najskôr postriekať fungicídom so širokým spektrom účinnosti.

Trávnik by sa mal po zime aj dostatočne prevzdušniť. Je to dôležité pre zaistenie lepšej distribúcie živín aj vlahy ku koreňom. Ak chcete mať hustý sýtozelený trávnik, je potrebné zároveň odstrániť mach, burinu a odumreté rastliny.

Burina sa na trávnikoch a v záhradách objavuje tým rýchlejšie, čím rýchlejšie rastie teplota. Preto sa naň vrhnite čo najskôr. Využiť na to môžete veľa prípravkov, ktoré vám pomôžu nechceného „obyvateľa“ záhrady zahubiť. Na začiatku jari potrebuje tráva aj väčšie množstvo živín. Tie efektívne zaistíte prihnojením trávnika.

Od druhej polovice marca je čas na prevrúbľovanie jadrovín. Použite spôsoby vrúbľovania bez miazgy, od polovice apríla až do mája za kôru počas jarnej miazgy. Druhý spôsob je väčšinou úspešnejší. Ozimné plodiny (poľná zelenina, špenát, jarná cibuľa) sa teraz prebúdzajú k rastu. Mierne ich prihnojte a prikryte fóliovým krytom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #JAR
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december