Kto na jar nezaseje, v lete úrodu nenájde

V ranom predjarí je na záhrade aktuálne predovšetkým vysievanie. Vysievať na vonkajšie záhony by sme mali len vtedy, keď je teplota pôdy dlhodobo vyššia ako päť stupňov Celzia.

27.03.2016 13:00
debata

Ani siatie, ani presádzanie predpestovaných rastlín na záhon sa nevypláca podceňovať. Ak zasejeme semená do pôdy alebo presadíme sadenice do záhona príliš skoro, môžeme znehodnotiť úrodu už v samom prvopočiatku. Pravý čas zistíme práve použitím pôdneho teplomeru. Pôdny teplomer je vybavený kovovým snímačom, ktorým ho zapichneme do pôdy. Približne po dvoch minútach na stupnici odčítame teplotu pôdy v hĺbke zapichnutia teplomeru.

V marci sa radujeme z prvých kvetov lykovca, snežienok, prvosienok, mandľovníkov a ďalších a súčasne pripravujeme letničky, predovšetkým begónie. Ak máte radi popínavé rastliny, pripravte si hrachor. Cibuľoviny potrebujú prihnojiť. Ak sme v októbri zabudli vysadiť ľalie, môžeme tak urobiť ešte v marci. S veľkonočným upratovaním nezabudnite vyčistiť búdky vtáčikom na záhrade. Na jar tiež vysádzame mnohé dreviny (napríklad buk) a kvitnúce kry (napríklad kolkvícia). Od polovice marca vysádzame ruže.

Už na samotnom začiatku sezóny je potrebné začať boj so škodcami, predovšetkým s burinou, lebo si tým ušetríme starosti v priebehu sezóny. Pri výbere chemických prípravkov volíme tie ekologickejšie, ktoré sú zamerané na konkrétnych škodcov a neškodia ostatným živočíchom. Vhodné počasie na použitie jedov je bezvetrie. Po postreku by nemalo pršať.

Začiatok apríla je ideálna doba na hnojenie trávnika. Zavčas na jar aplikujeme hnojivá s vysokým obsahom dusíka, aby sme podporili jeho rast. Pokiaľ po zime zostali v trávniku lysiny, tak ich pred hnojením zahojíme výsevom novej trávy. Keď je apríl suchý, treba dbať na pravidelnú zálievku, aby hnojivo trávnik nespálilo.

Neoddeliteľnou súčasťou jarnej starostlivosti o trávnik by malo byť prevzdušňovanie. Ak nechcete investovať do prevzdušňovača, môžete si ho buď požičať v požičovni záhradného náčinia, alebo použiť hrable. Dôležité je, aby ste trávnik zbavili všetkého organického odpadu, predovšetkým lístia a odumretých zvyškov pokosenej trávy, a predišli tak hnilobe.

Ešte než príde Pankrác, Servác a Bonifác, mali by ste vysadiť letničky a popínavé rastliny. Ďalej je potrebné vykonať prvú etapu výsevu trávniku, prípadne podsevu na holých miestach. Na začiatku mája by sme mali ďalej vysiať zeleninu, ako je fazuľa, hrach, uhorky, paradajky a patizón. Predpestované bylinky poputujú z korenáčov do záhonov. V okrasnej záhrade by sme mali ostrihať odkvitnuté jarné trvalky a naočkovať ruže proti škodcom.

Po troch zmrznutých vysejeme na záhon neskorú mrkvu a repu. Je čas aj na ľadový šalát, pór, ružičkový kel a kôpor. Zeleninové záhony potrebujú okopávať. Ak je suchý máj, musíme rastliny zalievať. Začíname s prihnojovaním a prehadzovaním kompostu. Koncom mája venujte zvýšenú pozornosť trávniku, posekajte a prevzdušnite ho. Nezabudnite vysiať dvojročné rastliny a vodné rastliny. Už teraz je potrebné pamätať na úrodu marhúľ, broskýň, ale aj jabĺk, hrušiek a sliviek. Ovocné stromy potrebujú zaštipovať vo výhonku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #JAR
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december