Trávnik je naša vizitka

Nielen stromy, kríky či iné rastliny potrebujú po zime detox. Trávnik, ktorý počas zimných mesiacov ležal pod ľadom a snehom, si práve v tomto období vyžaduje väčšiu dávku pozornosti.

02.04.2018 06:00
jar, trávnik, záhrada Foto:
Ilustračné foto.
debata

Plochy, ktoré ešte donedávna zakrýval sneh, by sme mali poriadne pohrabať a dôkladne odstrániť odumreté časti rastlín. Ak bojujeme s machom a jeho zárodkami, mali by sme ho ošetriť prípravkom proti machu, ktorý nám v boji pomôže. Tu sa však povinnosti v starostlivosti o trávnik nekončia a je toho viac. Pred samotným vypučaním by sme mali pomocou vertikulátora trávnik prevzdušniť. „Pri veritikulácii sa odporúča prejsť trávnik vo dvoch na seba kolmých smeroch, do hĺbky 3 až 5 mm,“ vysvetľuje Rudolf Baranovič, odborník z NAY. Po vertikulácii je hnojenie ďalším krokom. Trávnik môžeme pohnojiť kompostom či organickým hnojivom s dlhodobým účinkom. Trvalé oteplenie pre záhradníka častokrát znamená aj obdobie sucha. Vtedy bude tráva priam prosiť o pravidelné zavlažovanie. Oprášiť by sme mali aj naše kosačky a začať s pravidelným kosením.

Trávnik je pestrofarebným kobercom našej záhrady, a ak je krásny a hustý, môže pre ňu predstavovať ozajstnú pýchu. Jar však často odkrýva aj jeho poškodené miesta napadnuté plesňami, s ktorými nám pomôžu rôzne špeciálne prípravky. Je veľmi dôležité, aby sme trávnik vyhrabávaním zbavili lístia, popadaných konárikov, suchej trávy a machu. Potom ho môžeme bez zábran ešte viac prikrášliť vysadením predpestovaných rastliniek, ako sú sirôtky, nezábudky, cheiranty či cibuľnaté a hľuznaté rastlinky. Jeho súčasťou môžu byť aj obľúbené kvitnúce trvalky, papradiny a traviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #záhradníctvo #trávnik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december