Záhrada: Nový projekt denníka Pravda

Jednou z mála istôt, ktoré máme, je, že aj v týchto neistých časoch sa prihlásila k slovu jar a s ňou sa začína záhradkárska sezóna. Tisícky záhradkárov sa už nevedia dočkať najmä víkendov, ktoré im síce dajú fyzicky zabrať, no ako hovoria, lepší relax ako "piplanie v zemi“ neexistuje.

06.04.2021 18:00
20190510 100309 Foto:
debata

Potvrdili to aj húfy nakupujúcich v záhradkárskych potrebách hneď, ako to bolo možné.

Podľa jedného britského výskumu je až 80 percent záhradkárov spokojných so svojím životom. A môže vraj za to, okrem čerstvého vzduchu, paradoxne, aj chémia. Vedci totiž zistili, že pôdna baktéria Mycobacterium vaccae spúšťa v mozgu uvoľňovanie hormónu šťastia – sérotonínu. Baktéria preniká do tela po vdýchnutí alebo cez narušenú pokožku a kontakt s ňou spúšťa v mozgu jeho uvoľňovanie, takže práca v záhradke prispieva k dobrej nálade a šťastiu. Nevedno, čo si o tom myslia lekári, ale záhradkári určite súhlasia. Nehovoriac o tom, že niet nad chuť a vôňu vlastnoručne dopestovaných jahôd, papriky, rajčín, uhoriek či byliniek.

Záhrada a hobby

Už v stredu 7. apríla štartuje nový web zahrada.pravda.sk a v denníku Pravda zároveň vychádza nová mesačná špecializovaná príloha pre všetkých, ktorí majú radi záhradu, vlastnú zeleninu a ovocie, kvety, stromy. Praktické a zrozumiteľné rady rešpektovaných a skúsených odborníkov, množstvo noviniek a trendov.

titulka zahrada

Výskumy navyše naznačujú, že čas strávený v záhrade prispieva aj k dlhšiemu a zdravšiemu životu napríklad tým, že pri práci v nej môžeme spáliť až 300 kalórií za hodinu, čo pomáha znižovať krvný tlak, stres a posilňovať kosti, prijímať dostatok vitamínu D. Podľa vedcov majú záhradkari aj nižšie riziko vzniku demencie v starobe.

K vlastnostiam každého záhradkára patrí, že hoci sú mnohí naozaj skúsení, neúnavne, každú sezónu kupujú nové odrody, pátrajú po nových metódach pestovania, zisťujú, ako chrániť úrodu pred škodcami a vlastne sa celý život učia, čo je ďalšie pozitívum.

Inšpirácie, návody, tipy a rady čo kedy siať, sadiť, ako si vyrobiť, vám bude pravidelne prinášať aj nová príloha Záhrada a hobby, ktorej prvé číslo nájdete v denníku Pravda v stredu 7. apríla.

Starostlivosť o záhradu si vyžaduje úsilie, čas i financie, no ak sa tomuto koníčku upíšete, určite neoľutujete. Okrem potešenia z pestovateľských úspechov vám prinesie aj zdravotné benefity.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #záhrada #jahody #hobby #záhradkári #papriky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december