Voda je nad zlato, šetrite ňou

Jeden z najväčších darov, ktoré máme, je voda. Naučte sa efektívne hospodáriť s dažďovou aj pitnou.

03.04.2021 00:00
žena, krhla, záhrada, polievanie Foto:
Dažďová voda je ideálna na polievanie záhrady, aj preto, lebo je chudobná na soli a minerály.
debata

Jeden človek denne spotrebuje približne 150 litrov vody. Vedeli ste, dažďová voda môže nahradiť až 40 % tejto spotreby? Mnohé štúdie dokázali, že zrážková voda je vhodná na široké využitie, či už v domácnosti, alebo v záhrade. Pre zavlažovanie záhrady je dokonca vhodnejšia, pretože neobsahuje chlór. Ďalšou výhodou dažďovej vody je, že je mäkká, vďaka čomu sa v potrubí a spotrebičoch neusádza vodný kameň.

Dažďová voda

Zavlažovanie záhrady

Dažďová voda je ideálna na polievanie záhrady, aj preto, lebo je chudobná na soli a minerály. Nedochádza teda k zasoľovaniu pôdy. Kvalita zachytenej vody však závisí od typu strešnej krytiny.

„Strechy z klasických pálených (keramických) alebo betónových tašiek sú na zber zrážkovej vody ideálne. Pri plechovej streche si dajte pozor na uvoľňovanie staršieho náteru. Strechy pokryté staršími krytinami z asfaltu alebo eternitu neodporúčam, pretože môžu do vody uvoľňovať toxické či karcinogénne látky,“ upozorňuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Voda sa zbiera v akumulačných nádržiach a sudoch, ktoré sú zvyčajne umiestnené priamo pri odkvape. „Vodu zo zberného suda rozvediete po záhrade buď samospádom, pomocou čerpadla, alebo vybavte sud podstavcom, ktorý uľahčí napúšťanie krhiel priamo zo suda,“ dodáva odborník.

Priepustná dlažba

Záhrady majú dôležitú úlohu aj pri prevencii záplav v obytných oblastiach. Tieto zelené priestory nasávajú dážď – na rozdiel od dlažby, asfaltu a betónu, ktoré sú menej pórovité a neumožňujú vode vsiaknuť do zeme.

„Zrážková voda z tohto pevného povrchu často steká do uličných odtokov a kanalizácie, ktorá jej množstvo nie vždy zvládne. Prevyšujúca voda potom môže ísť späť potrubím a zaplaviť domy či záhrady. Aby ste tento problém zmiernili, vyberajte na záhradu priepustnú dlažbu, minimalizujte nepriepustné povrchy,“ radí D. Benda.

Priepustná dlažba je tvorená z niekoľkých vrstiev štrku. Na základ sa položí vrstva hrubého štrku, nasleduje vrstva jemného štrku a nakoniec vrstva piesku. Na hotový podklad môžete ukladať dlažbu. Výborne vyzerajú prístupové chodníky tvorené vymývanou dlažbou alebo nášľapnými kameňmi.

Osviežujúca záhradná sprcha

Záhradné sprchy môžu slúžiť ako na prácu, tak na zábavu. Ich inštalácia je jednoduchá aj preto, že ich môžete umiestniť takmer všade. Stačí vám rovný povrch a hadica napojená k zdroju vody. „V podstate stačí, keď sprchu prepojíte s vodovodným kohútikom pomocou rýchlospojok, prípojok a záhradnej hadice. Ak chcete využívať dažďovú vodu, na zberný sud jednoducho napojte čerpadlo,“ odporúča D. Benda.

Vytvorte si „dažďový prales“

Dažďová záhrada je nielen krásna na pohľad, ale zásadne zlepšuje podmienky hospodárenia s vodou na pozemku. Okrem dizajnu poskytuje významnú environmentálnu hodnotu tým, že znižuje odtok dažďovej vody, zmierňuje záplavy a zlepšuje kvalitu vody. Ide o plytšie priehlbiny určené na zachytávanie zrážkovej vody zo striech, chodníkov, ciest či parkovísk, ktoré umožňujú vode pomaly preniknúť do zeme.

Umiestňujte ich na dostatočne slnečné miesto, kde voda nebude stáť dlhšie ako 72 hodín. Ideálne sú nižšie položené miesta na vašom pozemku. Vybudovať takúto záhradu zvládne nejeden domáci majster, stačí vytvoriť priehlbinu s hĺbkou približne 15 až 30 cm. Voľba rastlín záleží iba na vašom vkuse, nemusíte vysádzať špeciálne rastliny.

Pitná voda

Odpadová voda

  • pitnú vodu ušetríte, ak sa rozhodnete využívať tzv. „sivú vodu“. Ide o vodu odtekajúcu z umývadiel, vaní a práčok, ktorú môžete použiť na polievanie rastlín, na rozdiel od „čiernej vody“ z toaliet, ktorú je potrebné špeciálne upraviť.
  • využívanie sivej vody znižuje náklady domácnosti a šetrí aj životné prostredie.
  • hospodárenie so sivou vodou sa začína jej zberom do zbernej nádoby, v ktorej sa následne vyčistí.
  • akumulačnú nádrž je najlepšie umiestniť do zeme alebo suterénu budovy, kde je dostatočne chránená pred svetlom a ohrievaním. Veľkosť zbernej nádoby závisí od systému sivej vody a tiež technológie čistenia. Môže byť chemická, mechanická, biologická alebo prirodzená. Sivú vodu ale neskladujte príliš dlho, ideálne 24 hodín, takže veľkosť nádrže by mala byť tomu úmerná.
  • okrem využívania odpadovej vody je ďalšou možnosťou používanie úsporných zariadení na reguláciu prietoku vody. Využívajú sa predovšetkým v panelákových bytoch, kde môže byť využívanie systému sivej vody komplikované.

Ušetríte aj v kúpeľni

  • na sprchovú batériu namontujte sprchový šetrič. Inštalácia je veľmi jednoduchá, šetrič sa skrutkuje na časť medzi batériou a hadicou sprchy.

Nezabudnite na kuchyňu a toaletu

  • na kuchynskú alebo kúpeľňovú batériu namontujte perlátor. Vďaka prevzdušňovaniu a usmerňovaniu prúdu redukuje prietok vody tak, aby sa neznižoval komfort pri umývaní rúk.
  • pre všetky typy kombi toaliet sú vhodné splachovacie ventily. Predávajú sa vo verzii start stop alebo ako dvojtlačidlový panel. V prípade start stop ide o jedno tlačidlo, ktorým regulujete objem vody manuálne. Jedným stlačením dôjde k spláchnutiu, druhým stlačením splachovanie zastavíte. Dvojtlačidlový panel funguje na tom istom princípe, avšak objem pretečenej vody regulujete voľbou tlačidla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #šetrenie #voda #záhrada #dobré bývanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december