Odplašte neželaných hostí zo záhrady

Chcete mať prevahu v súboji s hlodavcami? Myslite dopredu. Čím väčší poriadok, tým menšia pravdepodobnosť, že sa bude neželaným návštevníkom u vás páčiť a dariť.

04.04.2021 06:00
myš, hlodavec, škodca Foto:
Na odplašenie hlodavcov môžete využiť aj niektoré druhy kvetov a rastlín.
debata

Všetky odpadky dávajte do dobre uzavretých smetných nádob, uskladnené potraviny zabaľte a pre ešte lepšiu ochranu uložte aj do plastovej nádoby. „Kôlňa či záhradný domček nie sú prioritne určené na skladovanie potravín, sú určené skôr na odloženie nafty a benzínu, chemikálií a prípravkov na ošetrenie rastlín či na záhradný nábytok a náradie,“ hovorí montážnik Tomáš Steinhubl zo spoločnosti Gardeon.

Ak v týchto priestoroch chcete mať aj zrno pre sliepky alebo semená na dosiatie trávnika, dajte ich vo vzduchotesnej, ideálne tmavej, nádoby. Neznehodnotia sa, ani nebudú pozvánkou pre hlodavce na hostinu. „Vhodným riešením sú montované záhradné domčeky vyrobené z ocele. Stavba môže vyzerať veľmi elegantne ako dokonalá imitácia murovanej stavby, ale myši sa do nej nedostanú,“ dodáva T. Steinhubl.

Psík, kvety aj oleje

Existuje viacero spôsobov, ako hlodavcom znepríjemniť pobyt v záhrade a vypoklonkovať ich odtiaľ. Ak máte napríklad kompost, pravidelne ho prehŕňajte, rýchlejšie sa premení na hnojivo a nebude ich obľúbeným miestom. Hlodavce nemajú rady ani nízko pokosený trávnik, psa či mačku a korene stromov alebo cibuliek kvetov vysadené v drôtených košoch s okami. Nič z toho im „nevonia“.

Na odplašenie hlodavcov môžete využiť aj niektoré druhy kvetov a rastlín. Smrdia im a doslova ich odpudzujú niektoré druhy kvetov a rastlín – cesnak, cibuľa, narcis, mliečnik, smohla, čierna ríbezľa či baza. Nemusíte všetky pestovať v záhrade, pomôže napríklad aj to, keď listami týchto rastlín upcháte diery, ktoré si v záhrade myši narobili. Drastickejšou a smradľavejšou alternatívou je napchať do dier kusy látky napustenej benzínom či petrolejom.

Ak sa v záhrade pohybujú aj deti alebo domáce zvieratá, zrejme bude lepší osvedčený recept starých mám. Dieru upchajte vatou alebo gázou navoňanou esenciálnym mätovým alebo klinčekovým olejom. V interiéri sa osvedčili aj celé klinčeky zabalené vo vreckovke alebo smradľavé prípravky určené na odpudzovanie molí.

Piskľavé poháre

Jednoduchým riešením, ktoré nič nestojí, je zasunúť do myšacích dier hore dnom fľaše alebo zaváraninové poháre. Všetok hluk, ktorý je na dvore, výskanie detí či závan vetra, sa cez toto „zariadenie“ premení na nepríjemný piskot, ktorý sa bude šíriť chodbami myší. Je pre nich taký nepríjemný, že sa týmto miestam radšej vyhnú.

Na tomto princípe fungujú aj elektrické infrazvukové plašiče. Nemusíte nič zarývať do zeme a potom obchádzať pri kosení, nemusíte sa báť, že sa sklo rozbije a poreže sa na ňom dieťa alebo pes. Dnes už, navyše existujú aj zariadenia, ktoré fungujú na solárnu energiu, a preto odpadá problém, kam zvukový odpudzovač hlodavcov v záhrade zapojiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #hlodavce #dobré bývanie #škodca
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december