Ako skrotiť dreviny

Kríky a dreviny v záhrade potrebujú "jarný zostrih“. Pri skracovaní je nutné odstrániť predovšetkým poškodené a previsnuté vetvy, až potom sa robí prípadný tvarovací rez.

12.04.2021 06:00
nožnice s prevodom, strihanie, záhrada, konár Foto:
Na hrubšie konáre a hustejšie dreviny sú ideálne nákovkové nožnice na konáre, ktoré majú maximálny rezný výkon 40 mm.
debata

„Pri drevinách sa všeobecne strihajú odumreté konáre, zároveň sa odstraňujú aj tenké vetvičky blízko kmeňa a choré časti rastlín. Vetvy, ktoré sa krížia alebo sa o seba trú, treba tiež odstrihnúť. Pri skracovaní muchovníka, lieskovníka, drieňa kvetnatého a hortenzií buďte však opatrní, pri zastrihávaní totiž trpia a poškodzujete ich,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Pri prerezaní živého plotu sa dodržiavajú iné pravidlá. „Po zastrihnutí by živý plot mal byť vo svojej spodnej časti širší ako v hornej časti. Týmto spôsobom získajú listy na nižšie položených vetvách dostatočný prísun slnečného svetla a vzduchu, vďaka čomu sa budú môcť vytvoriť nové listy,“ radí Benda.

Pre strihanie a rezanie je dôležité zvoliť správne náradie. „Rovnako, ako sú vlastnosti drevín veľmi rozdielne, aj nástroje určené pre ich tvarovanie sa líšia. Nožnice so systémom Bypass ponúkajú presnosť, zatiaľ čo nákovkové zase silu,“ vysvetľuje David Benda. Po dokončení práce je dôležité očistiť záhradné náradie od rastlinných sekrétov a smoly, ošetriť čepele a kĺby trochou oleja. Vďaka tomu tak nožnice zostanú dlhšie funkčné.

TIP: Na hrubšie konáre a hustejšie dreviny sú ideálne nákovkové nožnice na konáre, ktoré majú maximálny rezný výkon 40 mm. Na živý plot sú vhodné nožnice na živý plot s 20 cm dlhou oceľovou čepeľou pre jednoduchý a presný strih.

Biologický odpad

Ak rastliny, stromy a kríky boli dostatočne zbavené živelne rastúcich výhonkov, prichádza na rad drvenie. S vhodným záhradným drvičom to bude hračka. „Nepokúšajte sa vkladať materiál do drviča násilím, mohli by ste ho poškodiť. Väčšie odrezky je vhodné zmenšiť pomocou silnejších nožníc na konáre s veľkou pákou. Ak je materiál po prvom nadrvení príliš hrubý, môžete proces ešte raz opakovať,“ radí David Benda. Do prístroja by sa nemal dávať príliš mokrý či silno znečistený materiál, tým sa životnosť nožov skracuje.

Na záver treba nadrvený odpad skompostovať. „Ak chcete dosiahnuť dobrý výsledok pri kompostovaní, dbajte na to, aby bol kompostovaný materiál pri plnení čo najpestrejší a ten suchý sa dobre premiešal s mokrým. Tým sa vytvorí vyrovnaná klíma, ktorú kompost potrebuje na to, aby sa stal dobrým hnojivom,“ vysvetľuje odborník a dodáva, že do kompostu môžete pridať biologický kuchynský odpad, posekanú trávu, suché lístie, odrezky živých plotov a kríkov, zvyšky kvetín i odrezky zo stromov. Hodnotný humus vzniknutý kompostovaním sa vynikajúco hodí na skvalitnenie namáhanej záhradnej pôdy a obnovenie jej života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #dobré bývanie #strihanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december