Pripravte záhradu na jar

Aj keď sú dni chladnejšie, jar je definitívne tu. Na novú sezónu treba pripraviť aj záhradu. Aby sa dostala do formy, potrebuje vašu pomoc. Prinášame vám tipy, ako na to: od vyčistenia, orezávania, až po novú výsadbu.

05.04.2021 14:00
zahradkar, zahrada, ryl Foto:
K prvým prácam patrí úprava kyprením a rozrušením veľkých hrúd, ktoré by mohli brániť hľuzám v raste.
debata (1)

Záhradu dôkladne vyčistite

Jar je ideálny čas na dôkladné vyčistenie záhrady, ak ste tak neurobili na jeseň, alebo jej dočistenie po zime. Odstráňte všetky nečistoty nielen v záhonoch, ale aj v celej záhrade. Zbavte sa buriny a uistite sa, že ste ju vytrhli aj s koreňmi, aby sa vzápätí nezačala opäť rozrastať.

Teraz je tiež čas skontrolovať náradie, dať ho nabrúsiť, respektíve ak vám nejaké chýba, dokúpiť nové.

Skôr ako začnete sadiť, si dôkladne pripravte pôdu. Presvedčite sa, či zem nie je príliš mokrá. K prvým prácam patrí úprava kyprením a rozrušením veľkých hrúd, ktoré by mohli brániť hľuzám v raste. Pre druhy rastlín, ktoré si to vyžadujú, miesta, kde ich plánujete sadiť, nezabudnite pohnojiť. Následne celú plochu zarovnajte.

Zasaďte nové kvety a kríky, vysaďte zeleninu

Len čo dáte celú záhradu do poriadku a všetky existujúce rastliny sú ošetrené, je čas obrátiť pozornosť na nové rastliny. Základom výsadby by mali byť trvalky, ktoré nemusíte každoročne vymieňať tak ako letničky. Okrem kvetín možno už vysadiť ranú zeleninu ako je hrášok, reďkovky, špenát, raný šalát. Začiatok jari je tiež vhodný na výsadbu ovocných stromčekov a kríkov.

Do skyprenej pôdy pridajte kompost a začnite vysievať koreňovú zeleninu. Priamo do vonkajšieho záhona môžete už koncom marca vysiať mrkvu, petržlen, hrach či reďkvičky. Po vyklíčení ich treba preplieť. Výsev je vhodné chrániť pred nočnými mrazmi netkanou textíliou. Ďalšiu zeleninu, napríklad šaláty, špenát, karfiol, kaleráb, paradajky, papriky či uhorky vysejte do skleníka alebo do pareniska, prípadne ich predpestujte v domácom prostredí. S prvými listami sadenice preplejte, aby mali dosť priestoru na rast. Vysiať môžete aj letničky, ktorým neprekážajú nízke teploty.

Orežte kríky a stromy

Rastliny, ktoré prežili zimu, treba orezať, aby sa mohli nanovo rozrásť. Zo všetkých drevín odrežte choré a odumreté vetvičky a orežte dreviny kvitnúce v lete. Rastliny, ktoré kvitnú na jar, striháme až po odkvitnutí. Zároveň je možné množiť kríky. Starostlivosť venujte aj ružiam. Koncom marca a začiatkom apríla si zaslúžia jarný „zostrih“. Na každej zdravej vetve nechajte dve až tri očká. Nezabudnite pôdu okolo nich prekypriť. Vyčistite aj skalku, uhynuté skalničky nahraďte novými.

Pridajte mulčovaciu kôru

Okrem hnojív a organických materiálov by ste mali do kvetinových záhonov a okolo stromov a kríkov pridať mulčovaciu kôru. Jeden až tri centimetre mulčovacej kôry pomáhajú predchádzať rastu burín a chorobám. Kôra zároveň udržiava vlahu v záhrade a stálu teplotu. Pravidlom je udržať mulčovanie pár centimetrov od stoniek rastlín, aby sa zabránilo hnilobe koreňov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dobré bývanie #záhradkárstvo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december