Ako pripraviť trávnik na sezónu

Jar už zaklopala na dvere a záhradkári sa pripravujú na najkrajšie obdobie roka. Na jarné upratovanie čaká aj trávnik. Nezanedbajte dôkladnú prípravu, aby vám robil radosť počas celého leta.

09.04.2021 06:00
Tráva, záhrada, trávnik, údržba, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Prerezanie trávnika (vertikutácia)

Úplne prvou prácou, ktorú robíme s trávnikom na jar, je valcovanie. Valcujeme, keď je pôda mäkká, ideálne po daždi. Trávnik potom necháme preschnúť, aby sme ho mohli prerezať. Odborne sa tomu hovorí vertikutácia. Vytvoríte tak priestor pre nové, zdravé a silné trávové steblá a listy.

Vertikutáciou odstránime z trávnika tzv. plsťovú vrstvu, čo sú nerozložené zvyšky trávy a mach, ktoré podporujú rozvoj hubových chorôb. Prerezaním tiež podporíme odnožovanie tráv, čím sa trávnik zahustí. Vertikutáciu robíme vo dvoch smeroch kolmo na seba v apríli, v závislosti od počasia. Vo vyšších polohách až v máji. Dôležité je, aby tráva už rástla. Pri vertikutácii by mal byť trávnik suchý, respektíve len mierne vlhký, aby sa plsť z neho dala ľahko odstrániť.

Trávnik vyhrabeme hustými vejárovými hrabľami a dočistíme kosačkou so zberovým košom.

Hnojenie

Sýtozelenú farbu dodáme trávniku, ak mu poskytneme dostatočnú výživu pre zdravý rast. Hnojivo doplní v pôde potrebné prvky, ktoré sa vyčerpali počas minulej sezóny. Zároveň môže pomôcť pri likvidácii buriny a pomáha trávniku rýchlejšie regenerovať po zime. Na jar prihnojujeme čistým dusíkatým hnojivom v dávke asi 20 až 25 g na štvorcový meter. Po prihnojení musíme trávnik zavlažiť. Ak nemáme možnosť rozpustiť hnojivo v trávniku zavlažením, treba s prihnojovaním počkať. Po vertikutácii a hnojení začne trávnik intenzívne rásť a môžeme ho začať kosiť.

Kedy a ako kosiť

Na jar kosíme každý piaty deň a potom neskôr, keď bude suchšie a prídu horúce letné dni, stačí raz za týždeň. Mali by sme kosiť vtedy, keď výška trávnika dosiahne približne šesť centimetrov. Ideálne kosíme na 3,5 až 4 cm a platí zásada, že nesmieme z neho skosiť viac ako jednu tretinu.

To znamená, že zo 6 cm môžeme zobrať dva. Ak by bola tráva vyššia ako šesť centimetrov, je lepšie kosiť na dvakrát, v rozpätí dvoch, troch dní, ale nie naraz veľkú hmotu, pretože spodné vrstvy trávnika, kam sa nedostane slnko, zostanú vybielené a jarné slnko môže trávnik popáliť.

Buriny

Okrem trávnika nám na záhradných plochách začnú rásť aj buriny. Poznáme dva spôsoby ich likvidácie. Prvým je mechanický spôsob vytrhávaním, vypichávaním alebo vyrezaním. Nie každý záhradkar je stotožnený s chémiou v záhrade, preto odburiňujú ručne. Druhým je chemický spôsob s použitím selektívnych herbicídov. Tento spôsob je určený pre ľudí, ktorí chcú mať stopercentne čistý trávnik.

Odporúčam použiť nejaké selektívne herbicídy, ktoré by mali byť aplikované podvečer v predpísanej dávke a zásada je, nie na čerstvo pokosený trávnik, aby sme ho nepoškodili. Trávnik musí byť pred kosbou. Aplikujeme herbicíd a aspoň štyri hodiny po striekaní nezavlažujeme alebo by nemalo pršať. Dva dni po postreku môžeme bezpečne kosiť. Všetky burinky začnú postupne z trávnika miznúť.

Prázdne miesta

Ak nájdeme na trávniku holé miesto po zime alebo vypálené od domáceho miláčika, odstránime suchú trávu, môžeme ju zoškrabnúť aj malou motyčkou, skypríme pôdu približne do dvoch centimetrov a dosejeme. Na obnovu trávnika sa používa odroda mätonohu trváceho, ktorý veľmi rýchlo klíči a približne za päť dní bude vyklíčený a o dva až tri týždne budeme už len ťažko hľadať, kde bolo predtým vyholené miesto.

Kedy začať polievať

Mnohí robia tú chybu pri zavlažovaní, najmä tí, ktorí majú automatické zavlažovacie systémy, že ich majú nastavené na každodenné polievanie napríklad na päť minút. Tráva ale potrebuje asi 20 litrov vody týždenne, na jar ideálne 20 litrov raz za týždeň, v lete 2 × 10 litrov. Je nevhodné, keď je trávnik zavlažovaný každý deň. Ukáže sa to potom v lete, ak náhodou vypadne automatická závlaha. Časté zavlažovanie malými dávkami neprevlhčí celý pôdny profil a živé korene trávnika zostanú len plytko pri povrchu pôdy.

Choroby

Ak sa o trávnik správne staráme – má dosť a nie veľa vlahy a živín, dokáže sa proti hubovým chorobám chrániť. A keď sa vyskytne choroba, hľadajme chybu v ošetrovaní. Biele fľaky po zime je pleseň snežná a nie je žiadnym zásadným problémom. Stačí trávnik prerezať, prihnojiť a ona sa stratí. Netreba nič viac robiť.

Proti plesni snežnej je ideálne trávnik prihnojiť na jeseň draselným hnojivom, aby trávne pletivá dobre vyzreli, a vtedy je trávnik odolnejší aj proti plesni. V priebehu roka prihnojujeme plným hnojivom, ktoré obsahuje dusík, fosfor aj draslík a ďalšie stopové prvky. Posledným hnojením je hnojenie na jeseň, vtedy pridávame viac draslíka a menej dusíka.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #JAR #choroby #hnojenie #trávnik #kosačka #kosenie #polievanie #vertikutátor #vertikutácia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december