Ako sa zbaviť pňov po vypílených stromoch?

Odstránili ste v záhrade strom, ale zostal po ňom peň trčiaci nad okolitý terén? Ako sa kmeňa zbaviť?

19.04.2021 06:00
kmene2 Foto:
debata (4)

Vytŕčajúce pne po spílení poškodených, chorých či starých už nerodiacich stromov je stále aktuálna téma. Trčiace pne veľmi súvisia s prostredím vašej záhrady, s jej estetikou, zdravím, plesňami, chorobami a škodcami. To všetko sa totiž môže na starom pni tvoriť alebo priživovať.

Dôležitá je aj bezpečnosť pri pohybe v záhrade. Zakopnutie o peň nie je nič príjemné. A pokiaľ pravidelne kosíte, obchádzanie pňa v tráve prácu tiež nezjednodušuje.

ZAH-stromy5-2x Čítajte aj Ovocné stromy: Výber správnej odrody nie je móda ani lotéria

Pri odstraňovaní pňa máte viac možností. Prvou je, že ho po zrezaní stromu necháte tam, kde je. Záleží na jeho umiestnení v danom prostredí záhrady. Sú prípady, keď peň môže pôsobiť dokonca esteticky. Môže poslúžiť napríklad ako podstavec na kvety, môžete ho využiť ako prírodný stolček na sedenie, ak má potrebný priemer. Tak či tak, po určitom čase drevo začne vplyvom počasia degradovať. Buď sa budete oň intenzívne starať, aby peň nezhnil, alebo sa skôr či neskôr dostanete k druhej možnosti, ktorou je peň z pozemku odstrániť.

+3

V minulosti bolo zvykom peň obkopať, trhať so zeme nejakým mechanizmom, ničiť pílu pri rezaní koreňov. Výsledkom bola jama po pni s koreňom a starý peň s koreňmi plnými hliny a kameňov. Náročný a únavný proces, pričom peň stále nie je úplne zlikvidovaný.

Pritom existuje jednoduchá možnosť – peň necháte odfrézovať na túto prácu špeciálne určeným zariadením – frézou na pne. Fréz je viac typov aj majú rôznu veľkosť. S vlastným motorom ovládané ručne alebo nesené napríklad na nakladačoch, minibagroch, traktoroch a podobne.

Spring work in garden with plants. Woman gardener in gloves with pruning shears cuts dry branches on bush of hydrangea Čítajte aj Hortenzia potrebuje strih

Fréza na pne elegantne a veľmi rýchlo odfrézuje nadzemnú časť pňa, ale aj časť koreňového systému do hĺbky 15 až 50 cm, podľa veľkosti frézy. Výsledkom takejto operácie je kôpka pilín zmiešaná so zeminou. Žiadna diera v zemi, žiadny starý peň na odvoz. Hrabličkami si túto úrodnú zmes rozhrabete do roviny a pozemok je pripravený na siatie trávy, sadenie nového stromu alebo jednoducho len ako voľný priestor.

Wild leek pesto with olive oil and parmesan cheese in a glass jar on a wooden table. Useful properties of ramson. Leaves of fresh ramson. Horizontal Čítajte aj Ako uchovať medvedí cesnak

Obrovskou výhodou fréz na pne je to, že ide o veľmi kompaktné stroje, ktoré sa dostanú aj do najtesnejších zákutí vašej záhrady. Ušetria veľa starostí, skrášlia prostredie a urobia ho bezpečnejším. A to všetko bez akýchkoľvek starostí a vedľajších nákladov. Celá operácia trvá len niekoľko minút. Pri veľkých pňoch niekoľko desiatok minút. Ak potrebujete poradiť alebo pne odstrániť, s dôverou sa na nás obráťte.

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #poradňa #záhrada #strom #kmeň #peň #fréza
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december