Ovocné stromy: Výber správnej odrody nie je móda ani lotéria

Ovocné stromy dávajú každoročne košíky plné sladkého a zdravého ovocia. Navyše je na ne aj pekný pohľad. Práve jar je ideálny čas na ich vysadenie.

20.04.2021 06:00
ZAH-stromy5-2x Foto:
debata (1)

Čisto okrasné záhrady už pomaly vychádzajú z módy. Vlastné plody totiž chutia výborne, nestrácajú hodnotu skladovaním a prepravou, dozrievajú na slnku, nie sú znehodnotené prehnojením a chemickými postrekmi.

Ovocie je pre začínajúcich pestovateľov najvďačnejšie. Až na počiatočnú investíciu vyžaduje menej práce ako pestovanie zeleniny. Ovocné dreviny môžu navyše aj veľmi pekne vyzerať. Ovocie je v lete a na jeseň najzdravšou pochúťkou, a to, ktoré nezjeme surové, poslúži na výrobu domácich marmelád, kompótov, štiav, likérov, destilátov a možno ho sušiť aj zamraziť. A toto všetko bez ohľadu na to, či máte doma len terasu, alebo niekoľko desiatok árov záhrady.

Odolnosť je dôležitá

Pri výbere správnej odrody sa to všetko začína a pri nesprávnej voľbe sa to môže aj veľmi rýchlo skončiť tak, že sa nedočkáte vytúženej úrody, prípadne bude veľmi malá alebo ovocie vôbec nedozreje.

kmene2 Čítajte aj Ako sa zbaviť pňov po vypílených stromoch?

Aj keď šľachtitelia sa aj v ovocinárstve posnažili, ešte stále nie je možné vysadiť v Dolnom Kubíne to isté, čo v Nových Zámkoch. Preto, najmä ak bývate v stredných či severných pestovateľských regiónoch alebo špeciálnych pestovateľských polohách, zistite si vopred, ktorým odrodám sa v takýchto podmienkach darí. A týka sa to nielen odrôd, ale aj druhov samotných. Odolnosť zvolenej odrody je veľmi dôležitá, rozhoduje o tom, či stromček zostane zdravý a vyhne sa chorobám, ako sú šárka sliviek, chrastavitosť jabloní alebo kučeravosť broskýň.

Pri výbere správnej odrody by ste mali mať rovnako jasno v tom, ako chcete dopestované ovocie využívať. Aj tu totiž existujú odrody, ktoré musíte hneď konzumovať a ich skladovateľnosť je minimálna, no nájdu sa aj také, ktoré za určitých podmienok vydržia uskladnené do neskorej jari. Napríklad v prípade jadrovín neskoré alebo zimné odrody dozrievajú do konzumnej zrelosti aj niekoľko dní či týždňov po zbere.

Ovocný strom síce nie je rodinný dom, ale životom vás bude sprevádzať niekedy aj desiatky rokov. A tak skôr než prácne vykopete jamu, pouvažujte chvíľu o tom, kam ho v záhrade umiestnite.

Podpník je kráľ! Ale ktorý vybrať?

Foto: SHUTTERSTOCK
zah-stromy-3 1

Aby ste ovocný strom dobre vybrali, mali by ste poznať aj typ podnože. Podnož alebo podpník je tá časť ovocného stromu, do ktorej je zaštepená konkrétna odroda. Podpník ako taký má zásadný vplyv na to, ako intenzívne a do akej výšky bude rásť váš strom, ako bude reagovať na niektoré pestovateľské podmienky, ako skoro pôjde do rodivosti či akého priemerného veku sa dožije.

Wild leek pesto with olive oil and parmesan cheese in a glass jar on a wooden table. Useful properties of ramson. Leaves of fresh ramson. Horizontal Čítajte aj Ako uchovať medvedí cesnak

Ak plánujete v záhrade vysadiť viac ovocných stromov, typ podpníka vám povie, ako ďaleko od seba ich sadiť. Dôležitosť disponovania informáciou o tom, na akom podpníku je ten-ktorý ovocný strom zaštepený, vieme ilustrovať na parametri vzdialenosti koruny stromu od zeme.

Na generatívne alebo bujne rastúce podpníky sa štepia vysokokmene a polokmene. Pre typy jabloní, ktoré majú zostať vzrastom skôr menšie, ako sú zákrpky alebo štíhle vretená, sa volia vegetatívne množené podpníky.

Výška kmeňa (vzdialenosť korunky od zeme):
zakrpatené: 40 až 60 cm
štvrťkmene: 70 až 120 cm
polokmene: 130 až 180 cm
vysokokmene: nad 180 cm

Sadenie. Bez jamy to nepôjde

Foto: SHUTTERSTOCK
zah-stromy-4

Pokiaľ stromčeky nemôžete hneď po príchode z nákupu domov vysadiť, namočte korene na pár hodín do vody, nie však na dlhšie ako 24 hodín.Tesne pred výsadbou zrežte poškodené konce korienkov až po zdravú časť, hrubším koreňom len zarovnajte reznú plochu, vlásočnicové neskracujte vôbec.

Aj pri sadení ovocných stromov platí pravidlo, a tak najskôr potrebujete vykopať primeranú jamu. Pokiaľ sadíte do kvalitnej pôdy, stačí jama s rozmermi 60 × 60 × 80 cm, v menej kvalitných pôdach musí byť väčšia, aspoň 80 × 80 × 80 cm. Stromček s voľnými koreňmi nesmie mať korene stlačené, ohnuté smerom hore, pretože by ťažko zakorenil. Musia byť rozprestreté, aby sa medzi ne dostala pôda pri sadení.

Spring work in garden with plants. Woman gardener in gloves with pruning shears cuts dry branches on bush of hydrangea Čítajte aj Hortenzia potrebuje strih

Nezabudnite! Je dobré nahradiť nekvalitnú pôdu alebo aspoň jej časť kvalitnou ornicou, prípadne vhodným substrátom. Zemina alebo substrát na dne jamy by mali byť nakyprené aspoň do výšky 15 až 20 cm. Do stredu jamy zatlčte oporný kôl. Nezabudnite na jednorazovú výdatnú zálievku 10 až 15 litrov. Zakoreňovanie pri optimálnej teplote pôdy trvá približne 14 až 20 dní.

Keď už máme stromček zasadený, vykonáme jarný rez. Pri kôstkovinách, najmä broskyniach robíme po výsadbe na jar rez výrazne hlbší. Rozhodne sa ho však netreba obávať, hoci vzhľad stromčeka po reze vôbec nenaznačuje, že by z tých pár „pahýľov“ mohlo v budúcnosti niečo byť.

Ovocné stromy plodia len po opelení

Toto je veľmi často prehliadaný fakt, ktorý vedie k tomu, že roky pestujete stromy bez akejkoľvek úrody. Mnohé ovocné druhy sú vyslovene cudzoopelivé, a preto vopred vyberajte odrody vzájomne sa opeľujúce.

Foto: SHUTTERSTOCK
zah-stromy-01 1

Ak chcete z určitého druhu do svojej záhrady iba jeden strom, siahnite po samoopelivých odrodách. Ak však váš výber do tejto skupiny nepatrí (je ich väčšina), tak je potrebné vysadiť doma aspoň dve rôzne odrody alebo sa poobzerať, či náhodou sused nemá vysadené v záhrade to, čo vy potrebujete do páru.

Na najbližších susedov a ich pestovateľské úspechy je dobré sa pozrieť aj pri výbere vhodnej odrody či druhu ovocia. Ak to u suseda funguje, je vysoká pravdepodobnosť, že to pôjde aj u vás.

Vstup do záhrady len s „pasom“

  • Do záhrady vysádzajte zásadne certifikovaný materiál, ktorý prešiel stanovenými rastlinno-lekárskymi kontrolami a disponuje európskym rastlinným pasom.
  • Takýmto materiálom disponujú prakticky všetky oficiálne ovocné škôlky a záhradné centrá. Všetci sú pravidelne kontrolovaní príslušnými úradmi.
  • Vyhnite sa necertifikovanému materiálu, často býva zdrojom nebezpečných nákaz a pre ušetrenie niekoľkých centov je škoda infikovať si záhradu.

Tipy na zaujímavé odrody

Jablone

Vista Bella: Letná odroda vhodná na priamy konzum. Dužina je jemná, aromatická a šťavnatá. Úrody sú pravidelné a vysoké. Stromy sú dostatočne odolné proti mrazu. Plody sú stredne veľké, guľovitého tvaru, povrch je vlnitý s hladkou, tenkou a mierne mastnou šupkou. Žíhané sfarbenie plodu karmínovočervenou. Dužina je jemná, aromatická a šťavnatá. Zber odrody Vista Bella sa začína koncom júla, vhodný je postupný zber, podľa zrelosti.

Foto: SHUTTERSTOCK
ZAH-stromy2-4x

Boskoopske červené: Stará, neskorá odroda s veľkými plodmi a vysokými úrodami. Kedysi veľmi populárna odroda patriaca k tzv. kožovkám, má veľmi veľké a ťažké plody, ktoré môžu vážiť až štvrť kilogramu. Majú žltozelenú šupku s výrazne červeným líčkom a žíhaním dookola. Chuť je veľmi výrazná a ľahko kyslastá, napriek tomu veľmi príjemná. Vôňa je silná. Zber je koncom októbra a do plnej chuti dozrieva začiatkom decembra. Skladovateľnosť je dobrá, vydrží až do apríla.

Hruška

Packham'sTriumph: Zimná odroda hrušky, žltozelenej farby a guľovitého tvaru. Táto odroda je vhodná do všetkých polôh, je veľmi plastická. Dužina je biela, veľmi šťavnatá. Chuť navinuto sladká, aromatická, veľmi dobrá. Odolnosť je dobrá. Zberáme v druhej polovici septembra a uskladniť môžeme do konca januára.

Slivka

Čačanská Najbolja: Vysokoúrodná stredne skorá odroda s veľkými tmavomodrými plodmi. Je čiastočne samoopelivá.Táto odroda sa vyznačuje vysokou a pravidelnou rodivosťou, je odolná voči šárke a monilióze a najlepšie sa jej darí v teplejších oblastiach s úrodnými pôdami a dostatkom vlahy. Plody sú veľké, oválne, dužina je žltozelená, pevná, šťavnatá, dobre oddeliteľná od kôstky. Výborná tak na priamy konzum, ako aj na zaváranie.

Broskyne a nektárinky

Cresthaven: Neskorá mrazuvzdorná odroda s veľkými lahodnými plodmi sladkej chuti. Plodí veľké, guľovité plody žltozelenej farby s výrazným červeným líčkom. Dobre odlúčiteľná od kôstky, plody sa neotláčajú. Cresthaven je samoopelivá odroda odolná proti nízkym teplotám a jarným mrazom, vhodná aj do chladnejších oblastí. Plody dozrievajú od konca augusta do polovice septembra vo veľkom počte.

Ilustračné foto. Foto: Ľuboš Pilc
samozber, ovocie, broskyne Ilustračné foto.

Caldesi 2000: Odroda so stredne veľkými plodmi (140¤g), vajcovitého tvaru, so zaostreným vrcholom. Základná farba šupky je žltozelená, červené líčko pokrýva takmer 90¤% povrchu. Dužina je veľmi pevná, biela s červeným žilkovaním, chuť je veľmi sladká, vyvážená. Ideálna na priamy konzum. Chutí podobne ako broskyne s bielym mäsom. Dozrieva od polovice júla. Je menej náchylná na pukanie plodov a dobre zvláda transport. Nektárinka vhodná na pestovanie aj v okrajových oblastiach. Samoopelivá.

Marhuľa

Bergeval®: Ide o stredne neskorú odrodu vyšľachtenú vo Francúzsku, ktorá je samoopelivá a odolná voči šárke. Pestovateľom poskytuje rýchly nástup do rodivosti a pravidelné a vysoké výnosy chutných plodov. Tie sú veľmi aromatické a sladké. Na rozdiel od iných odrôd, ktoré môžu byť rovnako šťavnaté, plod odrody Bergeval® je napriek tomu na zahryznutie pevný.

Čerešňa

Fabiloa®: Čerešňa, ktorá patrí k jednej z najnovších neskorých odrôd v segmente Regina. Vyznačuje sa vynikajúcou kvalitou plodov, výnosom, odolnosťou proti mrazom a chorobám. Pôvod má v Českej republike a je krížencom odrôd Kordia a Van. Plody visia na strome dlho bez straty kvality. Ovocie je veľmi chutné, nepraská a nehnije. Stonka je dlhá. Veľmi cenená odroda.

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #Stromy #Jar v záhrade #ovocné stromy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december