Pestovanie zemiakov nie je veda. Ako na to ísť správne?

Ak chcete mať dobrú úrodu zemiakov, musíte začať pôdou. Ak ju dobre pripravíte, úspech je takmer zaručený. Vysádzať ich môžete práve v tomto období.

21.04.2021 06:00
Potato tubers planting into the ground. Early... Foto:
debata (5)

Ak chcete konzumovať zemiaky zo svojej záhrady už v júni, skorú odrodu by ste mali sadiť už teraz. V záhradníctvach kúpite niekoľko desiatok odrôd. Stačí si vybrať. Musíte vedieť aj to, či chcete zemiaky len na okamžitú spotrebu alebo aj uskladniť na zimu.

O úspechu v podstate rozhodujú dve veci – naklíčenie hľúz a príprava pôdy. Skôr ako zemiaky začnete sadiť, pripravte im dobré podmienky – slnečné miesto a ľahšiu pôdu, najlepšie piesčitú, kyprú a pohnojenú, ideálne kravským hnojom alebo kompostom. Vysádzať môžete od polovice apríla do polovice mája.

ZAH-stromy5-2x Čítajte aj Ovocné stromy: Výber správnej odrody nie je móda ani lotéria

V domácnostiach sa najčastejšie pestujú zemiaky na priamy konzum, teda veľmi skoré alebo skoré odrody, ktoré môžu zostať v zemi až do augusta a ktoré sa môžu za sezónu sadiť dvakrát (koncom apríla a v júni), postupne sa konzumujú a neuskladňujú.

kmene2 Čítajte aj Ako sa zbaviť pňov po vypílených stromoch?

Sadiť ich treba do plytkých brázd vzdialených od seba asi 60 cm, do hĺbky približne 8 až 10 centimetrov, pričom hľuzy ukladáme vo vzdialenosti asi tridsať centimetrov od seba. Nad brázdou potom vytvárame tzv. hrobčeky. Keď zemiaky prihŕňate, dávajte pozor, aby ste klíčky nepolámali.

Prihŕňanie alebo kopcovanie

Je proces, kedy najskôr na vysadené zemiaky a neskôr aj na narastenú vňať nahŕňať čo najvyššiu vrstvu hliny. Výsledkom sú kopčeky v celom rade zemiakov, ktoré zabezpečia úrodu. Prečo vlastne kopcovať zemiaky? Aby sa korene zemiakov mohli rozvíjať a vytvárať veľké hľuzy.

Foto: SHUTTERSTOCK
veg14.cdr

Zemiaky nepotrebujú zvláštnu starostlivosť, ale majú rady vodu. Položte hadicu medzi hriadky a nechajte, aby sa priestor naplnil vodou. Polievanie je najdôležitejšie v období, keď rastlina kvitne, vtedy dochádza k nasadzovani­u hľúz.

S čím sadiť zemiaky

Zemiaky síce nemajú veľmi rady konkurenciu, ale je vhodné dopriať im spoločnosť niektorých rastlín a iným sa radšej vyhnúť:

S čím áno: fazuľa, kôpor, kaleráb, chren, mäta, bazalka (odpudzuje pásavku zemiakovú), kukurica, baklažán, hrach, tekvica, aksamietnica

S čím nie: čínska kapusta, hlúbová zelenina, cvikla, zeler, paradajky, uhorky, slnečnica

Rozdelenie zemiakov podľa varných typov:

Varný typ A – šalátové zemiaky: sú pevné, lojovité, majú jemnú štruktúru, slabo múčnaté, priemerne vlhké. Vhodné sú na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.

Varný typ B – prílohové zemiaky: polopevné, čo znamená, že pri varení môžu mať mierne múčnatú štruktúru. Ide o univerzálny typ, hodí sa teda ako príloha, do šalátov, do polievok, aj na pečenie a restovanie.

Varný typ C – zemiaky na pyré a cesto: pri varení mäknú a krehnú, sú múčnaté a obsahujú najviac škrobu zo všetkých typov. Najlepšie hodí na zemiakovú kašu či placky alebo do cesta.

Varný typ D: tento typ sa používa ako krmivo pre hospodárske zvieratá.

Zmiešané typy: AB alebo BC a podobne. V takom prípade majú vlastnosti z oboch typov. Prvé písmeno značí prevahu daného varného typu.

ODRODY PODĽA VEGETAČNEJ DOBY:
veľmi skoré 90 až 100 dní
skoré 100 až 110 dní
stredne skoré 110 až 120 dní
poloneskoré až neskoré nad 120 dní
5 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #zemiaky #sadiť #vysádzať
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december