Jej veličenstvo cvikla: Plná vitamínov a nenáročná

Poznali a využívali ju už v starom Ríme, kde ju využívali aj ako jedlo, ale najmä ako liek. Dá sa dusiť, pražiť, piecť, odšťavovať, nakladať.

12.05.2021 06:00
Zázračná cvikla! Pomôže takmer na všetko... Foto:
debata

Prvé záznamy o cvikle sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylónie. Bola známa aj v starom Ríme. Vďaka antike sa rozšírila do celej Európy.

Cvikla je bohatá na dusičnany. Hoci majú dusičnany škodlivé účinky na zdravie, tie v cvikle prinášajú výhody. Naše telo ich premieňa na oxid dusnatý, molekulu, ktorá uvoľňuje a otvára krvné cievy. Výsledok? Nižší krvný tlak a lepší prietok krvi.

thumbnail var18-spargla jahody-4x Čítajte aj Špargľa a jahody – výborná kombinácia

Ak budeme pravidelne jesť cviklu, odzrkadlí sa to aj na zdravom krvnom obehu mozgu, čo znižuje riziko demencie a zlepšuje jeho funkcie. Lepší prietok krvi znamená nielen lepšie vyživovanie orgánov, ale tiež ich lepšie zásobovanie kyslíkom.

Kedy siať a ako sa starať

Cviklu sejte v máji, zberať ju potom môžete po 60 až 140 dňoch v závislosti od kultivaru. Teoreticky je možné zberať ju neskôr, avšak prerastené buľvy nie sú také lahodné a majú tendenciu drevnatieť.

Optimálne je pestovať ju na záhone po strukovinách. Dobrými susedmi sú kaleráby, uhorky, šalát, cibuľa, cesnak, z bylín saturejka. Naopak, nemá sa rada so zemiakmi a paradajkami

Pestovať cviklu je možné takmer všade, avšak nedarí sa jej vo veľmi kyslej a štrkovitej pôde. Priame slnko jej neprekáža.

Vysieva sa do konca mája, môžete ju siať aj po týždni, aby ste mali priebežne mladé buľvičky.

ZAH-zahon Čítajte aj Vysádzate vyvýšený záhon? Kombinujte rastliny správne

Osivo vysievajte do riadkov vzdialených 30 až 40 cm od seba a do hĺbky 2 až 4 cm. Po vysiatí hriadky prihrňte. Keď rastlinky vyženú niekoľko lístkov, pretrhajte ich.

Pokiaľ ide o hnojenie, odporúča sa NPK s dostatočným obsahom bóru, ak máte vyzretý kompost, tak ním.

Červená repa obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E.

• Podporuje kardiovaskulárny systém – jej farbivo rozširuje tepny a spevňuje stenu vlásočníc.

• Znižuje krvný tlak.

• Posilňuje imunitný systém.

• Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče.

• Pomáha po rekonvalescencii, pri borelióze a kliešťovej encefalitíde.

• Má pozitívny vplyv na zrak.

• Zbavuje črevá jedovatých látok a odstraňuje zápchu.

• Pomáha pri ateroskleróze.

• Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom.

• Vyvoláva optimistickejší náladu.

• Má protirakovinové účinky.

• Jej šťava pomáha pri menštruačných ťažkostiach.

• Regeneruje bunky a podporuje ich rast.

Obsah živín, prvkov a vitamínov v cvikle
Zložka Priemerný obsah (g/100g) Prvok (mg/100 g) Priemerný obsah Zložka (mg/100 g) Priemerný obsah  
voda 87,1 Na 66 vitamín C 5  
Bielkoviny 1,7 K 380 vitamín D 0  
tuky 0,1 Ca 20 vitamín E stopy  
cukry 7,0 Mg 11 vitamín B6 0,03  
škrob 0,6 P 51 vitamín B12 0  
vláknina 1,9 Fe 1,0 karotén 0,02  
Mastné kyseliny 0,1 Cu 0,02 tiamín 0,01  
Cholesterol 0 Zn 0,4 riboflavín 0,01  
Energia 154 (kJ/100 g) Mn 0,7 niacín 0,1  
Video
Trošku netradičná kombinácia, aby sme stále nejedli iba mäso
debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #vitamíny #cvikla #pestovanie #skladovanie #kultivar
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december