Zemiaky ničia choroby a škodcovia. Ako s nimi účinne bojovať?

Medzi najčastejšie choroby a škodcov zemiakov patria pásavka zemiaková, pleseň zemiaková, ale aj suchá či mäkká hniloba hľúz. Ako účinne bojovať s chorobami a škodcami zemiakov?

24.04.2021 06:00
The Colorado potato beetles (Leptinotarsa... Foto:
Pásavka zemiaková je najznámejším škodcom, ktorý napáda zemiaky.
debata (4)

Pásavku zemiakovú poznajú aj tí, ktorí zemiaky nepestujú. Je totiž najznámejším škodcom, ktorý napadá zemiaky. Ako škodí? Obrýzaním listov, stoniek, ale niekedy aj zemiakových hľúz. Škody spôsobujú larvy, aj dospelé chrobáky. Ekologicky môžeme zemiaky ochrániť tak, že ich z listov zbierame ručne. Ochranou je aj to, že zemiaky nebudete pestovať dva roky po sebe na rovnakom mieste. Ak sa vám nepodarí zozbierať všetky chrobáky, budete musieť pristúpiť k chemickému postreku.

Potato tubers planting into the ground. Early spring preparations for the garden season. Čítajte aj Pestovanie zemiakov nie je veda. Ako na to ísť správne?

Drôtovce sú ďalším významným škodcom zemiakov. Živia sa koreňmi rastlín a vytvárajú chodbičky v hľuzách zemiakov. Tie po takomto zásahu začnú hnednúť.

Bojovať proti nim môžeme napríklad tým, že na jar na paličky napichneme kúsky mrkvy a zakopeme aspoň päť centimetrov do zeme. Potom už len paličky kontrolujeme a drôtovce ničíme.

Drôtovec je významným škodcom zemiakov. Foto: SHUTTERSTOCK
zemiak5 Drôtovec je významným škodcom zemiakov.

Zbaviť sa ich môžeme aj tak, že k zemiakom vysadíme repku, ktorá v sebe obsahuje látky, ktoré sú pre drôtovce toxické. Ďalšou možnosťou je vysadenie aksamietnice, známej aj ako smraďoška alebo aj nechtík. Na škodcov pôsobia odpudzujúco.

Chemickou verziou, ako sa zbaviť kováčika zemiakového, je napríklad postrekový insekticíd s významným repelentným účinkom.

Choroby ich napadajú aj pri skladovaní

Pleseň zemiaková (Phytophthora infestans): je najrozšírenejšia hubová choroba zemiakov vo fáze pestovania. Šíri sa pri vlhkosti vzduchu 80 %, pri teplotách 12 až 23 °C, ak trvajú najmenej dva dni za sebou.

Na listoch sa napadnutie šíri od okrajov, ako sivobiele až hnedé lézie, podobné olejovým škvrnám. V rokoch so silným výskytom plesne je najlepšou prevenciou napadnutia hľúz rýchly zber zemiakov.

Pleseň zemiaková. Foto: SHUTTERSTOCK
Plant Of Potato Stricken Phytophthora (Phytophthora Infestans) In Vegetable Garden Close Up. Pleseň zemiaková.

Urýchlené ukončenie vegetácie je potrebné pri napadnutí vňate 5 až 20 %. Na hľuzách sú viditeľné mierne priehlbené olivovo-šedé škvrny na pokožke, dužina pod nimi je hrdzavo hnedá a kompaktná.

Takto napadnuté hľuzy nie sú vhodné na konzum. Chemickou ochranou je aplikácia fungicídov počas vegetácie v 10 až 14-dňových intervaloch.

An earthworm crawling along outside on grass Čítajte aj Čím viac dážďoviek v záhrade, tým lepšie

Mokrá hniloba zemiakov (Erwinia carotovora). Baktérie tejto choroby prežívajú v pôde a vnikajú do novovysadených hľúz cez poranenia.

Prejavujú sa najskôr na byliach hnedočiernym sfarbením, zahnívaním a dajú sa ľahko vytiahnuť z pôdy. Listy sú stuhnuté, vzpriamené, zvinuté k lícnej strane. Pletivo hľúz má najskôr ružovkastú farbu, neskôr sčernie a zemiaky sa menia na zapáchajúcu kašovitú hmotu.

Mokrá hniloba zemiakov. Foto: SHUTTERSTOCK
Blackleg of potato. Disease is caused by Pectobacterium bacteria or it is also called Dickeya solani or Top wilt. They also cause bacterial root rot of sweet potato (Erwinia carotovora) Mokrá hniloba zemiakov.

Ochrana spočíva v používaní zdravého sadiva, zabránení tvorby vodného filmu na hľuzách ich vysušením pred uskladnením, triedení hľúz počas skladovania a výsadbe do vyhriatej pôdy. Nesadiť zemiaky 2 roky po sebe. Chemická ochrana nie je možná.

Suchá hniloba zemiakov (Fusarium solani, Fusarium sambucinum) prežíva v pôde a do hľúz sa dostáva cez poranenia.

Prejavuje sa hnedými škvrnami na povrchu hľúz na miestach poškodenia.

Čerstvá hniloba je mokrá, neskôr je pletivo hnedé, prachovité. Na porastoch vädnú celé rastliny, čo je spôsobené spráchnivením materskej hľuzy.

Suchá hniloba zemiakov. Foto: SHUTTERSTOCK
Potato diseased plant by Common Scab (Streptomyces spp.), Early blight (Alternaria solani), Suchá hniloba zemiakov.

Prevenciou je skladovanie zdravých zemiakov bez prímesí pôdy. Počas skladovania udržiavajte teplotu pod 6 °C, vysádzajte len zdravé hľuzy. Chemická ochrana je v morení sadiva prípravkami Dithane M 45 a Novozir MN 80.

Wild leek pesto with olive oil and parmesan cheese in a glass jar on a wooden table. Useful properties of ramson. Leaves of fresh ramson. Horizontal Čítajte aj Ako uchovať medvedí cesnak

Obyčajná chrastavitosť zemiaka (Streptomyces scabies) sa tiež najviac prejavuje na hľuzách. Baktérie sa bežne nachádzajú v pôde, do rastliny prenikajú cez mladé lenticely v suchom období.

K infekcii nedochádza vo vlhkej pôde. Vyskytuje sa na ľahších pôdach a pôda je jediným zdrojom infekcie.

Obyčajná chrastavitosť zemiakov. Foto: SHUTTERSTOCK
Potato tuber with scab and rhizoctonia on a grading table Obyčajná chrastavitosť zemiakov.

Na hľuzách sa tvoria lézie korkovitého vzhľadu s vyvýšeným okrajom alebo tvoriace priehlbiny. Môžu splývať a pokrývať celý povrch hľuzy. Chemická ochrana nie je možná.

Zdroj: ministerstvo pôdohospodárstva

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #choroby #zemiaky #pestovanie #škodcovia #záhradník #pestovateľ
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december