Ligurček: Vegeta starých mám

Vôňu a chuť ligurčeka poznáme z rôznych koreniacich zmesí. Ligurčekom lekárskym, ktorý do jedál používali už naše staré mamy, stojí za to ochutiť polievky a hlavné jedlá. Dopestovať ho môžete aj v záhrade či črepníku.

01.05.2021 06:00
ligurcek Foto:
debata (1)

Vegeta, magi či polievkové korenie. Také prívlastky si vyslúžil ligurček. Pár čerstvých lístkov dodá výbornú chuť polievkam či omáčkam.

žena, záhrada Čítajte aj Čo s čím pestovať? A, ktoré rastliny sa pri sebe, naopak, neznesú

Ak si vysadíte sadenice ligurčeka, zimu väčšinou dobre prežije, je to odolná rastlina. Pozor ale na to, kam ju vysádzate. Ak ju sadíte voľne do záhrady, rýchlo sa rozrastá a, navyše dorásť môže až do výšky dvoch metrov. Vysaďte ju teda tam, kde nebude zavadzať iným rastlinám.

Vyrobte si domáce maggi

1 lyžicu nakrájanej ligurčekovej vňate (listy aj stonky), 2 lyžice soli, olej

Dobre umytú a osušenú ligurčekovú vňať nasekáme na veľmi malé kúsky a premiešame so soľou. Pridáme lyžicu oleja, zamiešame a necháme pol hodiny odpočívať. Zmes natlačíme do pohárov 1 cm pod okraj. Zvyšok doplníme olejom a dáme do chladničky. Pri skladovaní sa uvoľňuje šťava, ktorou sa dá nahradiť kupované maggi. Zelená hmota sa pridáva do jedál pri varení.

Ak ho chcete rozmnožiť, jednoducho tak urobte oddelením koreňových trsov. Znesie všetky druhy pôdy, znesie slnko aj polotieň, nevyžaduje výnimočnú starostlivosť.

Ligurčeku sa darí v blízkosti rajčín aj zemiakov. Nemá ale rád mrkvu, kôpor, zeler či koriander.

Potato tubers planting into the ground. Early spring preparations for the garden season. Čítajte aj Pestovanie zemiakov nie je veda. Ako na to ísť správne?

Zberať ho môžete od mája do novembra. Zbierajú sa najmä korene, ale aj celý nadzemný výhonok. Rastlina nesmie rozkvitnúť. Listy majú chuť a vôňu podobnú ako zeler a zberajú sa v prvom roku.

V druhom a treťom roku na jeseň zberáme koreň. Pred sušením korene treba zbaviť nečistoty. Hrubšie korene pozdĺžne rozrežeme a sušíme. Dobre usušený koreň je biely a pri lámaní praská. Dobre usušený koreň pomelieme a prášok používame ako koreninu. Uskladňujeme ich v dobre uzatvorených nádobách.

Ligurček lekársky (Levisticum officinale) môže dorastať do výšky až dvoch metrov. Jeho byľ je priama a dutá, listy sú veľké a striedavé. Pripomínajú pritom listy zeleru či petržlenu.

Priaznivo vplýva na krvný obeh, obličky, napomáha pri dne a reumatizme či nepravidelnej menštruácii. Má močopudné účinky a podporuje tráviaci systém.

Vyžaduje vlhké, živné pôdy na slnečnom, až polotienistom stanovišti. Konzumujú sa sušené aj čerstvé listy. Je to jedinečná korenina do polievok, ku grilovanej zelenine alebo do čerstvých šalátov, napríklad spolu s opečenou červenou paprikou.

Marináda z ligurčeka: Do misky vlejte smotanu, pridajte 2 až 3 lyžice nasekaného ligurčeka, strúčik cesnaku a mletú červenú papriku. Všetko premiešajte. Do marinády vložte mäso, ktoré chcete grilovať.

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #jedlo #sezóna #bylina #korenina #ligurček #koreniaca zmes
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december