Medovke lekárskej sa dobre darí v každej záhradke aj v črepníku. Je to viacročná bylinka a kým rastie a nekvitne, jej lístky môžeme zbierať pokojne aj každý deň. Čím častejšie, tým intenzívnejšie bude medovka rásť.
Čítajte aj Bylinky by v záhrade nemali chýbať. Prečo ich pestovať?Medovka obsahuje flavonoidy a bioflavonoidy (chránia bunky pred oxidáciou a pôsobením voľných radikálov), silice (vďaka nim má charakteristickú vôňu), kyselinu kávovú, kyselinu rozmarínovú, kyselinu oleanolovú a vitamíny B a C.
Ako ju užívať a na čo je vhodná?
Z medovky je dobrý čaj, v lete dobre padne aj medovková voda. Oboje podporuje trávenie, pôsobí proti vracaniu a hnačke, kŕčom a nadúvaniu.
Celkovo upokojuje, harmonizuje organizmus, má silné antidepresívne účinky, zlepšuje koncentráciu aj myslenie. Keď treba, dá sa použiť na vyvolanie potenia a zníženie horúčky.
Čítajte aj Vraj zlá burina nevyhynie? Poradí si s ňou ocotJe účinná pri prechladnutí, menštruačných problémoch, migréne, závratoch a šoku, ale využiť sa dá aj v kuchyni na dochutenie hydiny či rýb.Najúčinnejšia je čerstvá, nasleduje sušený variant.Hoci sa dá použiť aj do varenia, kde skôr odovzdá svoje chute, látky prospešné pre zdravie organizmu sa tu zničia.
Náhrada cukru
Stévia cukrová je dobrou alternatívou ku klasickému rafinovanému cukru. Je však niekoľkonásobne sladšia, takže pozor na jej množstvo(vo vyššom množstve môže mať trpkú alebo horkastú chuť).
Je vhodná pre diabetikov aj pre ľudí, ktorí chcú zdravo žiť. Zlepšuje hladinu glukózy, jej používanie znižuje kazivosť zubov, náchylnosť na srdcovo-cievne ochorenia, zvyšuje schopnosť tela spaľovať tuky a spomaľuje degeneráciu tkanív.
Bolo preukázané, že stévia obsahuje množstvo antibakteriálnych, antimykotických a protizápalových látok, ktoré zmierňujú bolestivé štípance, ale zvládnu aj boj s akné. To všetko dokážu listy tejto bylinky.Najväčšiu moc majú čerstvé, vylúhované v nápojoch, o niečo menej sily majú listy sušené, pomleté na prášok.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Citrónovo-pomarančová limonáda na Varecha.sk