Biobazén v záhrade nie je sen. Ako na to krok za krokom

Chcete doma zažiť kúpanie ako v prírode? Vybudujte si v záhrade kúpacie jazierko alebo biobazén. Najvhodnejší čas je práve teraz.

23.04.2021 06:00
1181297622 Foto:
debata

V horúcich letných mesiacoch je plávanie v osviežujúcej vode ideálnym relaxom. Do popredia sa namiesto klasických bazénov čoraz viac dostávajú ekologické vodné plochy, ktoré neškodia človeku a sú priateľské aj k prírode. Prírodné jazierko na kúpanie alebo biobazén zároveň v záhrade vytvoria neprehliadnuteľný estetický prvok.

S priezračnou vodou

Ešte pred pár rokmi o možnosti vytvoriť si v záhrade biobazén alebo jazierko na kúpanie väčšina Slovákov netušila, preferovali klasické bazény, ktoré sa udržujú pomocou chemických prísad. Ak si myslíte, že biobazén a prírodné jazierko na kúpanie sú vlastne jedno a to isté, nie je to celkom tak. Kľúčový prvok, na základe ktorého sa rozlišujú, je estetický rozdiel a následná využiteľnosť.

Wild leek pesto with olive oil and parmesan cheese in a glass jar on a wooden table. Useful properties of ramson. Leaves of fresh ramson. Horizontal Čítajte aj Ako uchovať medvedí cesnak

Zatiaľ čo biobazén sa od klasického, chemicky udržiavaného na prvý pohľad veľmi nelíši, jazierko má v záhrade slúžiť najmä ako prirodzená vodná plocha a jeho využitie na kúpanie je druhoradé. Obe tieto vodné plochy vznikli preto, aby sa mohli ľudia kúpať v zdravej vode bez chlóru. Ich spoločným menovateľom je spôsob filtrácie vody, ktorá je celoročne priezračná a nemusíte ju vypúšťať.

Miesto pre rastliny

Foto: josefkubes
912902706

Pri budovaní biologického bazéna na rozdiel od klasického musíte rátať s metrážnou plochou navyše, mimo plávacej, kde budú zasadené okrasné rastliny a vybudovaný ekologický filtračný systém. Vo všeobecnosti platí, že minimálny rozmer biobazéna by mal byť okolo 35 m2. To znamená, že k ploche na plávanie s rozlohou napríklad 32 m2 prirátajte ďalších 7–10 m2 plochy, ktorá bude slúžiť ako filtračná zóna.

Potato tubers planting into the ground. Early spring preparations for the garden season. Čítajte aj Pestovanie zemiakov nie je veda. Ako na to ísť správne?

Filtračná, čiže rastlinná plocha, musí tvoriť 20 percent z celého rozsahu vodnej plochy. Celkovo tak potrebujete približne 42 m2, čo znamená, že takýto bazén nie je vhodný do malých záhrad. Ak vám však stačí aj malé jazierko, ktoré nemusí slúžiť primárne na kúpanie, ale iba na občasné osvieženie, môže byť jeho plocha aj menšia.

Ako pomáhajú baktérie

Princíp, na základe ktorého môžete mať v záhrade vlastný bazén s celoročne priezračnou vodou bez použitia jediného chemického čistiaceho prvku, spočíva vo využívaní užitočných baktérií. Znižujú obsah živín vo vode na požadovanú úroveň, pri ktorej sa spomaľuje tvorba znečisťujúcich ri­as.

Odborníci radia doplniť klasickú biologickú samoúdržbu o neškodlivé filtre, prípadne o UV lampy, ktoré dokážu vodu sterilizovať. Jazierko či bazén tak môžete využívať od marca do októbra na kúpanie a následne, keď v nich voda zamrzne, aj na zimné športy, napríklad korčuľovanie.

Krok za krokom

Základom vybudovania biojazierka alebo biobazéna sú výkopové práce, šikovnejší domáci majstri ich zvládnu aj sami. Následne sa do jamy nainštaluje špeciálna jazierková fólia, bez ktorej sa budúca vodná plocha nezaobíde. „Ide o vystuženú nepriepustnú fóliu z mäkčeného PVC, ktorá neobsahuje rozpúšťadlá, fungicídy a ťažké kovy. Je vysokoodolná aj voči starnutiu a najmä prerastaniu koreňov a vplyvu mikroorganizmov," spresňuje Ondrej Babjak zo spoločnosti Sika.

ZAH-stromy5-2x Čítajte aj Ovocné stromy: Výber správnej odrody nie je móda ani lotéria

„Alternatívou je takisto homogénna vodonepriepustná fólia z mäkčeného PVC. Používa sa na izoláciu vnútorných a vonkajších nádrží a otvorených zásobníkov čistej vody a na izoláciu umelých jazierok, oddychových rybníkov a biotopov," dodáva odborník. Po osadení fólie prichádza na rad technologická časť, ktorá už patrí do rúk odborníkov. Jej súčasťou je inštalácia hladinového zberača, takzvaného skimmera, čerpadla spolu s čerpadlovou rozvodňou – s ventilmi a potrubím, biologického filtračného systému a filtračnej vrstvy. Nasleduje vysadenie vodných rastlín, nános riečneho štrku, pramenného kameňa a podobne.

Bez chlóru a s rybičkami

Foto: cjmckendry
157329538

K najväčším plusom, ktoré v sebe zahŕňajú biobazén alebo prírodné domáce jazierko, jednoznačne patrí ich blahodarný vplyv na prírodu a následne i na užívateľa. Voda v nich je taká čistá, že v nej pokojne môžete chovať okrasné ryby, samozrejme, ak ide o jazierko. Čistotu vody ocenia aj ľudia s citlivou pokožkou či dýchacími problémami, keďže ich nebude dráždiť chlór či soľ.

balkón, kvety Čítajte aj Vytvorte si oázu pokoja na balkóne

Výhodou sú i celkové nižšie náklady na prevádzku, keďže nemusíte pravidelne kupovať udržiavaciu chémiu a vodná plocha si sama reguluje i teplotu. Pozitívom je i variabilnosť tvaru vodnej plochy. Nemusí ísť o klasický obdĺžnik, jazierko či bazén sa dajú dokonale prispôsobiť okolitému charakteru záhrady.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #príroda #záhrada #kúpanie #jazierko #biobazén
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december