Viete ako správne strihať, drviť a... kompostovať?

Stromy, kríky aj rastliny po správnom jarnom reze môžu priniesť veľa kvetov a plodov. Orezané zvyšky potom najlepšie poslúžia ako súčasť kompostovania.

03.05.2021 06:00
Komposter dreveny Foto:
debata

„Žiadna záhrada nie je tak malá na to, aby na nej nemohol stáť kompostér,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach. „Ten dokáže pomôcť majiteľom záhrad aj s finančnou úsporou. Nielenže môžu spracovať všetok biologický odpad, ktorý vyprodukujú, vďaka čomu neskončí v smetiaku a ušetrí sa na poplatkoch za jeho odvoz, navyše si rovno vyrobia materiál, ktorý záhrade dodá potrebnú výživu a je tým najlepším hnojivom, ktoré je úplne zadarmo.“

burina Čítajte aj Vraj zlá burina nevyhynie? Poradí si s ňou ocot

Strihanie a drvenie drevín

Dreviny treba správne prerezať tak, že odstránite pri rastlinách príslušné postranné výhony.

Týmto rezom sa mení tok energie rastliny. Stopy po reze by pritom mali byť čo najmenšie, nie príliš na očiach a veľmi hladké. Väčšie odrezky je vhodné ešte zmenšiť pomocou silnejších nožníc na konáre, ktoré majú veľkú páku. Vzniknuté menšie kúsky potom drvič lepšie spracuje.

Aj pred vysadením nového stromu by sa mal urobiť špeciálny rez. Práve pri kríkoch, vysokých kmeňov a polokmeňov je to mimoriadne dôležité pre ďalší rast stromu.

bylinky a olej Čítajte aj Bylinky by v záhrade nemali chýbať. Prečo ich pestovať?

„Ak rezy nebudete robiť, strom síce bude plodiť skôr, ale pri raste bude chradnúť a urýchlite jeho úhyn. Mali by ste vytiahnuť jeden hlavný výhonok a 3 až 5 bočných vetiev. To znamená, že na výhonkovej základni odstránite ďalšie silné bočné výhonky. Menšie vetvičky môžete nechať, pretože tie zaisťujú rovnováhu pri raste a sú zodpovedné za tvorbu plodov. Existujúce výhonky sa skrátia cca o 1/3, aby posledné očko výhonku ukazovalo smerom von,“ upresňuje David Benda.

domcek na strome-1 Čítajte aj Postavte deťom domček na strome

„Ak ste už rastliny, stromy a kríky dostatočne zbavili živelne rastúcich výhonkov, prichádza na rad drvenie. S vhodným drvičom to bude hračka. Nepokúšajte sa však vkladať materiál do drviča násilím. Mohli by ste ho tým poškodiť,“ radí Benda.

Ak je materiál po prvom nadrvení príliš hrubý, je možné proces ešte raz opakovať. Nemožno však počítať s tým, že drvič bez problémov zvládne príliš mokrý či silno znečistený materiál, životnosť nožov sa tým navyše veľmi skracuje.

Teraz bude potrebný kompostér. Ktorý vybrať a ako správne kompostovať?

Základy kompostovania

Foto: Hornbach
2060880 Komposter pozinkovany

V prvom rade je dôležité pre kompost vybrať správne miesto, teda také, na ktoré bude svietiť priame slnko, bude tam prúdiť vietor a dopadať dážď. Ďalšou podstatnou úlohou je správny výber samotného kompostéra.

„Než sa pre nejaký rozhodnete, myslite na dážďovky. Ľahký prístup do kompostu im zaistí podložka z priepustného materiálu,“ upozorňuje David Benda. Veľkosť kompostéru sa odvíja od množstva kompostu, ktorý sa bude vytvárať.

image terasa Čítajte aj 3 tipy, ako vybrať vhodnú terasu

„Do kompostu možno s čistým svedomím dať trávu, lístie, zeminu, zvyšky ovocia a zeleniny, kvety, vetvičky, hobliny, kôru, čajové vrecúška, kávu, dobre rozložiteľný papier, popol z dreva či trus od sliepok alebo králikov.“

Naopak, do kompostu nepatria rastliny napadnuté škodcami, kôstky z ovocia, mäso, kosti, kamene, popol z uhlia, porcelán, plasty, chemikálie, lieky a výkaly od psov i mačiek.

Pri kompostovaní si treba dať pozor na vlhkosť. Kompost by nemal byť príliš mokrý ani príliš suchý. „Nadbytok vody by viedol k hnitiu a nepríjemnému zápachu. Sucho naopak skomplikuje kompostovacie procesy. Ak sa vášmu kompostu dobre darí, môžete sa tešiť na prvú úrodu približne po deviatich týždňoch kompostovania. Počítajte s tým, že vám kompost poslúži iba pre mulčovanie. Potrebnú zrelosť kompost dosiahne asi až po 10 mesiacoch. Že je zmes pripravená pre hnojenie spoznáte tak, že získa tmavo hnedú farbu a príjemnú lesné vôňu,“ dodal David Benda.

Vlastný kompostér

Pri jasnej predstave o veľkosti, farbe i spracovaní kompostéra je najjednoduchším variantom postaviť si ho svojpomocne. Postačia vám projektové dosky spolu so stĺpikmi v potrebnej veľkosti a skrutky do dreva so zápustnou hlavou.

Potrebovať budete aj:

Postup v iba dvoch krokoch je veľmi jednoduchý. Kreatívnej tvorbe vo vonkajšej oblasti sa medze nekladú.

1. krok

Foto: Hornbach
KOMPX

Vždy dva stĺpiky položte súbežne v rozstupe cca 99 cm na rovnú podložku. Oba stĺpiky teraz hore a dole spojte jednou doskou pomocou skrutiek (na každej strane dosiek použite vždy dva kusy). Dbajte na to, aby boli dosky so stĺpikmi na konci zarovnané. Medzi oba tieto stĺpiky sa teraz rovnomerne rozloží sedem ďalších dosiek a priskrutkujú sa k stĺpikom (na každej strane dosky sa doprostred umiestni vždy jedna skrutka). Rovnako postupujte aj na druhej strane.

2. krok

Foto: Hornbach
KOMPXx

Teraz môžete spojiť dohromady obe bočné časti so zvyšnými doskami. Za týmto účelom sa vždy vyrovná osem kusov podľa horného okraja vo výške stredu už namontovaných dosiek na bočnej časti a priskrutkujú sa k stĺpikom (vonkajšie dosky sa vždy priskrutkujú dvojito).

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #Stromy #kvety #kompostér #plody #kompostovanie #kompost #strihať kríky #kríky #biologický odpad #hnojivo #drvič #odrezky #haluz
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december